Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 20 Abril 2018
Ja està disponible en línia el número 55 de l’Abellerol (primavera 2018).

En aquest número hi trobareu un resum sobre el balanç d’anellament de 2016, una iniciativa per a la conservació de les postes de corriol petit al riu Ripoll, una entrevista a Per Alström, així com les seccions habituals de notícies, crònica ornitològica i novetats bibliogràfiques.

El podeu descarregar des d'aquest enllaç.

Divendres 20 Abril 2018
El passat 14 d'abril es va iniciar el projecte BCN_GULLS, una iniciativa impulsada des de diferents centres de recerca: l'Agència de Salut Pública de Barcelona, ​​l'Institut de Ciències del Mar - CSIC, l'Institut Català d'Ornitologia, l'ISGlobal / Hospital Clínic de Barcelona i l'Estació Biològica de Doñana - CSIC, i a més compta amb la col·laboració del Zoo de Barcelona.
 
L'estudi comportarà un període de 5 anys de treball, on biòlegs, ecòlegs i microbiòlegs treballaran transversalment. Amb aquest nou treball es pretén conèixer l'ecologia i l'impacte zoonòtic del gavià argentat a la ciutat de Barcelona.
 
En el projecte s'estudiaran les repercussions dels patrons de moviment i ús de l'hàbitat d'una espècie oportunista com el gavià argentat sobre la dispersió i potencial transmissió de patògens que suposen un impacte sobre la salut pública i la sanitat animal a la ciutat de Barcelona. A més d'identificar les aus amb anelles de lectura a distància, se'ls col·locaran dispositius GPS per poder identificar posteriorment els llocs d'alimentació, nidificació o àrees utilitzades amb més freqüència. A més, de cada exemplar s'obtindran mostres micro-biològiques de cara a conèixer el potencial zoonòtic, la dispersió d'aquests bacteris, i es buscarà la possible relació entre soques aïllades de mostres fecals de persones i de gavians, tot això de cara a identificar l'impacte sobre la salut pública.

Divendres 20 Abril 2018
Aquesta és una campanya organitzada per la Societat de Ciències Aranzadi i l’Urdaibai Bird Center amb el suport del Patronat de la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai, la Diputació Foral de Biscaia, el Govern Basc i l'Ajuntament de Bermeo. L'illa d'Izaro és un petit illot situat davant de la desembocadura del riu Oka, a la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai. Pertany al municipi de Bermeo (Biscaia). És per això el primer punt de terra ferma per a un migrant que, procedent del Cantàbric, entra a la Península per aquesta zona. En aquest context geogràfic, Izaro resulta un lloc estratègic i molt interessant per estudiar la migració d'aus a través del Cantàbric.
 
L'objectiu d'aquest projecte és aprofundir en el coneixement sobre la migració de petites aus a través del mar Cantàbric i el paper de la zona costanera com a àrea de sedimentació de migrants. Específicament, es planteja una campanya d'anellament a l'illa d'Izaro amb la finalitat de saber en quines condicions arriben els migrants a la costa i com això varia entre espècies o segons meteorologia. La campanya durarà del 30 de juliol al 31 d’agost.
 
Més informació: lbetanzos@aranzadi.eus

Divendres 20 Abril 2018
De l'1 d'agost al 30 de setembre lla Societat de ciències Aranzadi organitza torns de 15 dies de voluntariat (de l'1 al 15 d'agost, 16 al 31 d'agost, 1 al 15 de setembre i 16 al 30 de setembre) on es faran pràctiques d’anellament durant la campanya de seguiment de la migració de passeriformes a les maresmes de Txingudi (Guipúscoa), al municipi d'Hondarribia. L'allotjament, manutenció i despeses de desplaçament aniran a càrrec dels alumnes en pràctiques. Els alumnes hauran d'estar en el lloc d'anellament, a l'hora que s'indiqui (una hora abans de la sortida del sol), en cada jornada.

La jornada d'anellament dura unes 6 hores, des d'una hora abans de la sortida del sol, fins a la cinquena hora després de la sortida del sol. El mostreig, pròpiament, abasta 4 hores, des de la sortida del sol fins a la quarta hora després de la sortida del sol. Les tardes, per tant, queden lliures.

Per a més informació i reserves, contacteu amb Juan Arizaga: jarizaga@aranzadi.eus

Divendres 20 Abril 2018
Aquest any continuarem col·laborant amb la universitat de Huddersfield, Regne Unit, recollint mostres de paràsits dels ocells que capturem durant les sessions d’anellament. Estan interessats en paràsits de qualsevol espècie, principalment en mosques planes, polls, puces i paparres que puguin recollir els anelladors.
 
Els anelladors que hi vulguin col·laborar només cal que ens ho facin saber i rebran recipients amb alcohol per guardar les mostres. Podeu dirigir-vos a l’adreça ico@ornitologia.org

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa