Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 20 Setembre 2018
Els dies 21, 22 i 23 de setembre tens una cita al delta de l'Ebre amb la cinquena edició del Delta Birding Festival. Com cada any, podrem escoltar ornitòlegs i investigadors de renom internacional com els  il·lustradors Killian Mullarney o Ian Lewintgon, podrem gaudir de la pel·lícula "Bird of Prey" sobre l'àguila més rara i escassa del món amb els seus autors: Neil Rettig i Laura Johnson, ens delectarem de nou amb les aventures ornitològiques arreu del món del Daniel López Velasco i l'Oriol Alamany, entre molts d'altres.
 
Les activitats guiades tornaran a ser protagonistes, aquest any amb una oferta més variada ampliada: activitats nocturnes per veure ratpenats i rapinyaires nocturns, activitats pels amants de la fotografia i el photodigiscoping, així com les tradicionals sortides en vaixell són només un petit resum de tot el que oferirà aquesta edició. El 80% de les places ja s'han exhaurit però encara queden places en algunes activitats, fés un cop d'ull abans no s'acabin! 
 
Els concursos també són part important del festival, després de l’èxit aclaparador de la primera edició, torna el DBF Photo Contest per mostrar-nos fotografies d'ocells salvatges espectaculars amb nova carpa per exposar-les inclosa. La Lynx ID tornarà a posar contra les cordes als birders més freaks i la Ornitho-Swarovski premiarà als usuaris d'Ornitho.cat més actius. Els nens també podran participar en la nova edició del DBF Birds, buscant els ocells amagats per tot el recinte i els amants del trampeig fotogràfic coneixeran les fotografies i vídeos més sorprenents amb el concurs "La vida secreta de los animales". Tothom optarà a endur-se algun premi, ja que tots aquells que responguin l'enquesta del festival optaran a guanyar uns prismàtics.
 
Sessió de cinema, tallers de fotografia i infantils, fira amb les darreres novetats en fotografia òptica, ofertes de viatges ornitològics... tens al teu abast més de 100 activitats així que no tens excusa!
 
Esperem veure't al Delta!

Dijous 20 Setembre 2018
En l'edició del Delta Birding Festival hem volgut concentrar esforços per recaptar el màxim de diners possibles per ajudar als projectes de conservació. Com sabeu, ja des de l'any passat, tots els beneficis del DBF es destinen a un projecte d'investigació de la tórtora eurasiàtica impulsat per l'IREC i el CTFC. 
 
Aprofitant que aquest any ens visiten artistes naturalistes de renom mundial, els vam demanar un encàrrec molt especial: vam demanar al Killian Mullarney, a l'Ian Lewington, a la Blanca Martí, al Toni Llobet i al Martí Franch que fessin un dibuix de la tórtora eurasiàtica. Aquests dibuixos seran sortejats entre tots els que adquiriu els tiquets del sorteig.
 
Cada tiquet té un import de només 3€ i es destina íntegrament al projecte de conservació. Podreu comprar els tiquets a la recepció de MónNatura i als estands de l'ICO i d'Oryx.  (Foto: Francesc Kirchner)
 
La nostra intenció és recaptar 5000€ per intentar salvar la tórtora del negre futur que té al davant, esperem que ens ajudis a aconseguir-ho!

 

Dijous 20 Setembre 2018
El 1r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 d’octubre de 2018 al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Durant el mes de setembre s’ha assolit el nombre màxim d’inscripcions al congrés (185) i, per tant, s’han exhaurit les places per assistir-hi. Hem creat una llista d’espera per a les persones que s’han quedat sense plaça, si és el vostre cas dirigiu-vos a la secretaria del congrés marina.cuito@ornitologia.org.

D’altra banda, us volem informar d’un error en el formulari d’inscripció: fins ara no hi apareixia el camp “afiliació” i per això no tenim aquesta informació d’alguns dels autors. Us demanem si us plau que entreu a l’apartat “contribucions” dins del vostre perfil al web cotpc2018.org i ompliu l’apartat “afiliació” de cada autor abans del 30 de setembre. (Vegeu exemples a l’arxiu “llibre exemple”).

També volem fer una crida a tots aquells que disposeu de domicili i espai per allotjar convidats a Barcelona o rodalies. Són bastantes les persones que es desplacen de lluny de Barcelona i han demanat l’opció d’allotjar-se amb congressistes voluntaris però no s’han inscrit voluntaris suficients per cobrir-les totes. Per últim, us comuniquem que hores d’ara ja s’ha comunicat als participants quines han estat les contribucions acceptades com a orals i quines passaran a pòster. Aquells que per algun motiu no ho hagueu rebut, podeu consultar-ho directament a la web del congrés.

Contribucions
El comitè científic va avaluar les contribucions proposades a orals mitjançant un procés semblant al que es fan les revistes científiques amb la qual cosa es va realitzar una classificació. Tanmateix, i donat que  els lema del Congrés es “L'ornitologia a casa nostra: què s'està fent al territori?” el Comitè organitzador va optar per donar una representació més gran aquells territoris que havien fet poques contribucions o havien estat perjudicats pel sistema d’avaluació científica per tal de mantenir l’esperit del congrés.

Podeu veure totes les contribucions en aquest link.
 
El Comitè Organitzador

Dijous 20 Setembre 2018
Atenent-nos al nombre de joves de les 35 espècies més abundants del projecte SYLVIA nascuts aquest 2018, les dades ens indiquen que la productivitat general ha baixat un 13% respecte de la mitjana dels 17 anys anteriors.
 
Aquesta davallada pot ser un reflex del que ja intuíem al principi de la temporada de nidificació: les baixes temperatures i les elevades precipitacions a l'inici de la primavera han afectat sensiblement les espècies que fan postes primerenques com el cas del blauet, el cargolet, el bitxac comú o la mallerenga cuallarga, i també a les espècies que nidifiquen a l'estatge subalpí com el pardal de bardissa o la mallerenga petita. Per altra banda, hem tingut una primavera amb fred i tempestes que sembla ha afectat algunes espècies migradores de llarga distància que han arribat en menor nombre i tard a les àrees de nidificació com és el cas del rossinyol, el balquer o el tallarol de garriga.
 
Les espècies que s'han vist beneficiades per les condicions ambientals d'aquesta primavera han estat el pit-roig, la merla, el tord comú o el pardal comú, de les quals ja és conegut que treuen profit d'una elevada pluviositat durant la primavera que possibilita una major disponibilitat i accés als insectes i altres fons d'aliment. 
 


 


Dijous 20 Setembre 2018
Resultats per sota de la mitjana històrica
 
S’han assolit gairebé dos mesos de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyar a l’estació de Canal Vell, Deltebre, des que va començar el passat 4 d’agost. Amb prop de 50 jornades d’anellament s’han aconseguit resultats força discrets amb totals per sota de la mitjana històrica per pèntada. Hores d’ara s’han anellat prop de 1800 ocells  amb la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) com a espècie més anellada amb més de 1059 exemplars seguint la tendència positiva de l’espècie dels darrers anys. El nombre de blauets (Alcedo atthis), continua sent destacable amb 76 exemplars però queda lluny de les xifres rècord obtingudes els darrers anys. Pel que fa a les espècies capturades en menor nombre, cal destacar el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) amb 83 anellaments. De la resta d’espècies habituals a la zona com el balquer, la boscarla dels joncs, el boscaler comú, els tallarols, etc. totes es troben en xifres inferiors a la mitjana dels totals assolits en altres anys. Com a captures interessants destacar dues bosquetes icterines. Fins ara s’han efectuat cinc recuperacions d’ocells estrangers: un blauet de Polònia, dues boscarles de canyar, una de Txèquia i una altra de França, un boscaler comú també de França i una cotxa blava de Bèlgica. Podeu veure els totals parcials i comparació de les captures respecte altres anys a: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa