Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dijous 21 Setembre 2017
La Junta de l’Institut Català d’Ornitologia rebutja i condemna l’atac als drets fonamentals dels catalans que l’Estat espanyol ha perpetrat aquests darrers dies. Les actuacions policials i judicials portades a terme, no només s'han dirigit als representants de les institucions de Catalunya, des del Parlament fins als Ajuntaments, escollits democràticament pel poble, mitjançant detencions, interrogatoris i escorcolls en espais públics i particulars. També han afectat a la ciutadania i a les entitats socials, en un intent per anul·lar la llibertat d’expressió i el dret a decidir dels catalans.

Independentment de les ideologies, sentiments i voluntats plurals que hi ha des de fa molts anys a Catalunya, els drets fonamentals de les persones són inviolables. Per això, animem la ciutadania a defensar-los pacíficament i cívica a través de les manifestacions lliures i democràtiques que hi ha arreu del país.

La Junta Directiva

Barcelona, 21 de setembre de 2017

Dijous 21 Setembre 2017
Aquest cap de setmana celebrem la 4a edició del Delta Birding Festival, i l'ICO estarà participant en moltes de les activitats. Ens trobareu a l’estand número 1 de la fira comercial. Allà trobareu la tradicional paradeta amb la novetat de la venda dels mocadors Giraffa, que destinen part dels beneficis a entitats mediambientals i la venda del joc "Rapinyaires", amb el que aprendreu a identificar aquests ocells. A més, els 100 primers que visiteu l’estand, aconseguireu gratuïtament el pòster "Els ocells del món", editat pel TERMCAT, la fundació del Zoo de Barcelona i l'ICO, per commemorar la creació del Diccionari dels ocells del món en català.

Els beneficis que genera el festival es destinen a projectes de conservació. L'any passat, part dels beneficis es van adreçar a expedicions russes i gregues per recollir dades per l'Atles Europeu dels Ocells Nidficants, del qual l'ICO n'és coordinador. Els nostres companys Sergi Herrando i Martí Franch, explicaran quins resultats van obtenir en aquetes expedicions en la xerrada "Les expedicions catalanes en la cobertura de l'Atles d'Europa", que tindrà lloc el diumenge 24 a les 13:30 a la Carpa 2. En finalitzar la xerrada, el Dr. Nigel Collar, presidirà el sorteig d'uns prismàtics MEOPTA entre tots els participants del challenge "Filling EBBA2 Gaps".

Part dels beneficis d'aquest any, es destinaran a projectes de seguiment amb geolocalitzadors de la tórtora vulgar, projectes on l'ICO també hi té participació. Dissabte a les 18:15 a la carpa 2, podreu assistir a la xerrada "Per on migren i d’on venen les tórtores? I per què és important saber-ho?" del Gerard Bota del Centre Tecnològic Forestal i el Gerard Carboneras de la RSPB.

El DBF presenta una novetat en aquesta edició anomenada Àgora, es tracta d'un espai obert on es faran entrevistes informals als convidats més destacats. El cap de la Unitat de divulgació de l'ICO, Abel Julien, entrevistarà la periodista nord-americana Jennifer Ackerman, autora del best seller "El ingenio de los pájaros". Aquesta activitat tindrà lloc el dissabte a les 18:30.

El grup Suez i l'ICO aquest any van desenvolupar conjuntament el projecte BiObserva, un programa ambiental de voluntariat corporatiu que promou el desenvolupament sostenible. Els professionals de les plantes de tractament d'aigües del grup Suez, reporten dades de les aus que observen en els seus centres de treball per després ser analitzades pels professionals de l'ICO. El dissabte a les 16:00 a la carpa 2, tindrà lloc la presentació del projecte acompanyada d'un petit taller per aprendre a identificar els ocells més comuns.

Trobareu als professionals de l'ICO liderant les activitats de camp, així que no us perdeu les sortides guiades a l'Alfacada, les sortides en vaixell al mar i pel riu i les sortides per principiants "Emprèn el vol".

Per últim no us perdeu la cursa Ornitho-Swarovski, on es sortejaran uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en 2300 €, d'entre totes les persones que hagin entrat llistes completes a Ornitho.cat entre els dies 12 de juliol i 23 de setembre. Recordeu que és imprescindible inscriure's a la cursa a l'estand de l'ICO per optar al sorteig. També farem el sorteig dels prismàtics  Swarovski CL Companion 10x30, d'entre totes les persones que han participat en els cursos i sortides de l'ICO aquest 2017.
 
Us esperem al Delta de l'Ebre!

Dijous 21 Setembre 2017
El termini per a l'enviament de dades per als col·laboradors dels projectes SOCC i Atles ha finalitzat i els coordinadors del projecte ja han rebut gran part de les dades amb les que començarem a fer les anàlisi d'enguany. No obstant això, sempre hi ha alguna ocasió en la que ens podem endarrerir en el lliurament d'aquestes dades. Si aquest és el teu cas, no dubtis a enviar les dades urgentment a socc.ico@gmail.com i a atles@ornitologia.org.

Moltes gràcies per fer possible aquests projectes tan importants!

Dijous 21 Setembre 2017
Al Parc Natural del delta de l’Ebre cada any hi realitzem la campanya d’anellament de tardor més important de Catalunya que cobreix tot el pas migratori des del 4 d’agost fins a l’1 de desembre. Operativa des de l’any 1992 ja s’hi han anellat prop de 140.000 ocells de més de 130 espècies.

Aquest any, durant els primers 45 dies de la campanya s’han realitzat 2671 captures de les quals 2012 són primeres captures i 659 són recaptures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb 1137 captures. El mosquiter de passa amb 114 captures sembla que ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 11 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Suïssa, Bèlgica i Holanda. D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina i un escorxador.

Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 21 Setembre 2017
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2017 en les dates següents:

- dissabte 16 de desembre 2017, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 12 de desembre 2017, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa