Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 20 Desembre 2018
El proper 27 de desembre, el diari ARA publica “L’ocell de Brinkley, Arkansas” un conte curt on un determinat ocell és el punt central de tot el relat. L’autor, el nostre company Abel Julien, s’ha basat en la notícia de la redescoberta a Arkansas del picot bec d’ivori (Campephilus principalis), que es creia extingit, per construir una ficció divertida, de regust molt americà i amb una visió irònica dels birders i els qui els envolten.

Per posar-vos en context, podeu llegir el cas real sobre la descoberta del picot bec d’ivori al blog de l’autor (http://abeljulien.blogspot.com/2015/02/el-fantasma-dels-pantans.html), que ja és prou curiós per si sol. Si a aquesta història hi afegiu un alcalde tocat de l’ala, un context de l’Amèrica profunda i una profusió de birders frisosos de descobrir una espècie nova, trobareu que “L’ocell de Brinkley, Arkansas” podria no ser tanta ficció...

Dilluns 19 Novembre 2018
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2018 en les dates següents:

- diumenge 16 de desembre 2018, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 11 de desembre 2018, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 7 de desembre.

Dilluns 19 Novembre 2018
En el 1r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana que va tenir lloc els dies 12, 13 i 14 d’octubre de 2018 al Museu de Ciències Naturals de Barcelona es van presentar 109 contribucions. A totes se’ls hi va oferir l’oportunitat de rebre ajut i assessorament per publicar-les com a articles al pròxim número de la Revista Catalana d’Ornitologia (RCO). Inicialment aquest ajut s’oferia només a 3 contribucions seleccionades pel comitè científic, però es va ampliar a 4 arran de l’èxit de la resposta. Es van comunicar els noms dels treballs escollits durant l’acte de cloenda del congrés.
 
Són els següents:
 
- Nidificació de l'abellarol Merops apiaster a l'illa de Menorca de Raül Escandell & Xavier Méndez-Chavero.

- Use of DNA barcoding in integrative taxonomy: is the Iberian Green Woodpecker an independent species? de Guillem Izquierdo-Arànega.

- Modelització multi escala d'idoneïtat d'hàbitat de nidificació de l'astor (Accipiter gentilis) a les muntanyes litorals centrals de Catalunya:
implicacions en la conservació i la gestió als espais protegits de Rodrigo del Amo & Albert Peris.

- Riquesa, distribució i abundància dels ocells exòtics a València de Toni Polo-Aparisi & Joan Carles Fernández-Ordóñez.

Dilluns 19 Novembre 2018
Després d’algunes setmanes sense estoc de caixes niu, us informem que n’hem tornat a rebre a la nostra oficina. Les caixes niu que venem a l’ICO venen en un kit desmuntat amb instruccions perquè les pugueu muntar sense problemes. Tenen un orifici d’entrada de 32 mm, cosa que les fa útils per a pardals o mallerengues. També venen amb una fitxa de seguiment del projecte Nius.cat, perquè us pugueu introduir en la ciència i l’observació de la natura i col·laboreu en el projecte.
 
Les nostres caixes niu estan fabricades pel Centre Especial d’Ocupació per a discapacitats intel·lectuals de la fundació El Maresme i tots els guanys es destinen al projecte Nius.cat.  Són fetes en fusta FSC no tractada, de construcció sòlida i acabat net i inclouen un ganxo d’acer inoxidable per penjar-les. Les podreu comprar en packs individuals de 20€, en packs de 2 de 36€ (que inclouen un pòster del projecte Nius) i en packs de 10 de 160€.
 
Ara és molt bon moment per col·locar caixes niu, deixar que els ocells les vegin, s’hi acostumin i quan arribi la primavera les utilitzin per tirar endavant les seves postes. Podeu consultar més informació sobre les nostres caixes niu a la botiga online de l’ICO. (http://www.ornitologia.org/ca/caixes_niu.html)

Dilluns 19 Novembre 2018
Els resultats continuen per sota de la mitjana històrica
 
Estem ja en els darrers quinze dies de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyar a l’estació de Canal Vell, Deltebre, des que va començar el passat 4 d’agost. Enguany s’han aconseguit resultats força discrets amb totals per pèntada per sota de la mitjana històrica, només superats pel període del 18-22 d’octubre gràcies a les 125 captures del dia 20 d’octubre. Hores d’ara s’han anellat més de 3.500 ocells  amb la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) com a espècie més anellada amb més de 1462 exemplars, bona xifra però inferior als resultats obtinguts els 4 anys anteriors. El nombre de blauets (Alcedo atthis), continua sent destacable amb més de 100 exemplars, però també queda lluny de les xifres excepcionals obtingudes els darrers anys. De la resta d’espècies habituals a la zona com el rossinyol bord, el balquer, la boscarla dels joncs, el boscaler comú, els tallarols, etc. totes es troben en xifres inferiors a la mitjana dels totals assolits en altres anys. Pel que fa als migrants més tardans com el mosquiter comú o el repicatalons, hores d’ara s’han anellat 529 i 105 respectivament, xifres també poc destacables. Com a captures interessants d’aquest any cal destacar dues bosquetes icterines. Fins ara s’han efectuat vuit recuperacions d’ocells estrangers: un blauet de Polònia, dues boscarles de canyar, una de Txèquia i una altra de França, un boscaler comú de França, tres cotxes blaves, de Bèlgica i França (2) i un repicatalons també de França. Podeu veure els totals parcials i comparació de les captures respecte d’altres anys a: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa