Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 20 Desembre 2017
La campanya de seguiment de la migració postnupcial de 2017 va acabar el passat dia 1 de desembre. Durant 2017 s’han fet 5.799 primeres captures que suposen una lleugera davallada en comparació amb l’any anterior (-431) i en el 13è lloc de la sèrie de 26 anys de seguiment des de l’inici l’any 1992. El total acumulat durant aquests 26 anys ininterromputs de campanyes és de 144.918 ocells.
 
La campanya de 2017 ha estat protagonitzada, un cop més, per la boscarla de canyar amb 2025 primeres captures i que suposa la 3a xifra anual més alta d’aquests 26 anys de seguiment. Una altra espècie que ha assolit una bona xifra ha estat la cotxa blava amb 210 exemplars. No ha estat un any tan bo pel blauet com els tres precedents i s’ha obtingut un valor habitual amb 80 exs. El mosquiter de passa amb 201 exemplars s’ha recuperat lleugerament després de d’uns anys amb xifres molt baixes. També ha estat un bon any per a la boscarla mostatxuda amb 45 exemplars i la recuperació d’un exemplar anellat a les Goles del Millars, Castelló, el setembre de 2016.
 
Es van fer un total de 19 recuperacions estrangeres, de les quals 9 van ser de boscarla  de canyar de França (5), Eslovènia (2), Suïssa i Letònia, i tres de boscarla dels joncs de Bèlgica, Holanda i Alemanya. Es van recuperar tres mosquiters comuns de Suècia, Bèlgica i Alemanya. De la cotxa blava es van capturar dos exemplars amb anella belga i francesa. També es van recuperar una boscarla mostatxuda i un teixidor de França.
 
Aquest any es van capturar poques espècies rares entre les quals  cal destacar una boscarla dels arrossars Acrocephalus agricola el 9 d’octubre. Pel que fa a d’altres espècies considerades escasses a la zona, es va capturar una bosqueta icterina i un escorxador.
 
Podeu veure els resultats obtinguts a: apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimecres 20 Desembre 2017
SEO-BirdLife informa sobre la publicació de la segona monografia del programa Migra (www.migraciondeaves.org) titulada: "Migración y ecologia espacial de la población española de àguila calzada", on es recullen els resultats de set anys de treball dins el programa Migra, així com de marcatges previs amb ràdio-seguiment de l'espècie, anellaments i recomptes a l'estret de Gibraltar.
 
S'ha publicat en format digital de manera que es pot consultar on-line a: http://www.seo.org/boletin/seguimiento/migracion/02_aguila_calzada/
 
O bé descarregar-la en pdf en aquest enllaç seleccionant l'opció "guardar en pdf".

Dimecres 20 Desembre 2017
El famós observatori d’ocells d’Ottenby situat al sud de Suècia necessita anelladors experts per a la pròxima primavera. Els interessats podeu consultar la seva web, www.ottenby.se o enviar les vostres propostes de col·laboració a: ottenby@ottenby.se

Dijous 30 Novembre 2017

Ara que el fred s'intensifica, i molt!, és fàcil oblidar que la part final del darrer hivern i l'inici de la primavera van ser especialment calorosos. Un fet que no va passar desapercebut a les espècies d'ocells que hivernen a casa nostra.

La informació recollida a ornitho.cat mitjançant llistes completes (vegeu imatge de sota) mostra que espècies com el xarxet comú, la fredeluga, la titella, el mosquiter comú i el pinsà van marxar de les zones d'hivernada de Catalunya clarament abans del que és normal (unes dues o tres setmanes abans). En el cas del mosquiter comú, és interessant veure que aquest inici primerenc dels moviments migratoris cap al nord va coincidir amb una arribada igualment primerenca a les zones de cria del Regne Unit i Irlanda constatada gràcies també a les llistes completes; en aquest cas les enviades a BirdTrack.

Un exemple més de com les llistes completes ens poden ajudar, entre altres coses, a detectar i entendre millor els canvis en els patrons migratoris dels ocells i la seva relació amb el clima.

 

EBP demo viewer


Dilluns 6 Novembre 2017
Estem ja al darrer mes de la campanya d’anellament de Canal Vell. Fins al dia 1 de novembre s’havien realitzat 6081 captures de les quals 4468 eren primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb 2023 captures i tercer millor any de la sèrie de 26 anys. El mosquiter de passa amb 201 captures ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord ja que es porten més de 700 captures. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 16 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Suècia, Bèlgica i Holanda. També s’han detectat alguns moviments interessants com el cas d’una boscarla mostatxuda anellada a Castelló i capturada a Canal Vell el 24 d’octubre.
D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i una boscarla dels arrossars.
Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació:
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa