Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimarts 17 Octubre 2023
El 16 d'octubre el president de l'ICO, Jordi Baucells, i el president d'Alive Fundació, Bernat Garrigós, van firmar el conveni marc de col·laboració entre ambdues entitats per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins. El conveni dona el tret de sortida al projecte de seguiment d’ocells marins al litoral català, una proposta de ciència ciutadana per a conèixer i fer el seguiment d’aquestes espècies que resulten ser indicadores de la salut del mar. 

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores.  En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Cal, doncs, informació detallada per poder millorar la presa de decisions i la gestió. De fet, en el darrer recull d’informació sobre poblacions d’ocells a Catalunya, les aus migradores, entre les quals s’inclouen les marines més amenaçades, van ser el grup amb més manca d’informació de les espècies que es van tractar. Aquest fet fa necessari crear un seguiment que tingui per objectiu augmentar el coneixement i pugui aportar dades sobre on, quan i quants individus d’ocells marins es mouen per la costa catalana. Encara més, si tenim en compte que aquestes espècies ocupen el nivell més alt de les cadenes tròfiques del mar, el que fa que siguin molt sensibles a les alteracions que pateix el medi marí i que, per tant, siguin indicadores molt precises de la salut del mar.

Per aquest motiu, l’ICO i la fundació Alive impulsen un seguiment amb una metodologia similar al projecte de seguiment d’ocells marins ibèric (RAM). D’aquesta manera, s’obtindrà informació de qualitat que es podria integrar a escales geogràfiques superiors i cobrir, així, la costa catalana dins del context peninsular. Per a fer aquest seguiment, en una primera fase es reuneix a les persones expertes en espècies d’ocells marins de tot l’àmbit català. Paral·lelament, es treballa en una segona fase que obri el programa a la resta dels ornitòlegs catalans per tal d’impulsar el coneixement i seguiment d’aquest grup tan important per a la conservació del litoral.

Dimarts 10 Octubre 2023
La campanya d’anellament que l’ICO du a terme a Cap de Creus entra en una nova etapa. Durant el mes de setembre s’han anellat més de 650 ocells migradors transsaharians amb 235 mastegatatxes, 98 mosquiters de passa, 68 cotxes cua-roges, 60 tallarols de garriga, 31 bitxacs rogencs, 26 còlits grisos i 25 piules dels arbres com a més destacats. Amb l’entrada de l’octubre, el tallarol de casquet, el pit-roig i el tallarol cap-negre passen a ser les espècies més abundants. A hores d'ara s'han anellat més de 2000 ocells.

El tallarol capnegre resulta especialment interessant amb l’arribada contínua d’exemplars que no són de la zona i que es troben en plena muda activa, tan postnupcial com postjuvenil. En portem 323 d’anellats. Aquests tallarols no es queden a l’àrea d’estudi i continuen els seus desplaçaments tot i l’abundància d’aliment disponible.

Podeu veure l’evolució de les captures a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimecres 27 Setembre 2023
S'acaba de publicar una monografia sobre la gralla amb el nom "La grajilla occidental en España y Portugal. Tamaño poblacional, tendencias temporales y conservación" coordinada per Guillermo Blanco y Javier García. Aquest treball es basa principalment en censos de dormidors hivernals fets el desembre de 2021. Consta de 16 capítols i 241 pàgines amb resultats per àrees geogràfiques i amb dades sobre gestió i conservació de l'espècie.

Es pot descarregar gratuïtament des d'aquest enllaç: 

http://libros.csic.es/product_info.php?products_id=1728

Dijous 7 Setembre 2023
Us informem que l'oficina del carrer Girona 168, romandrà tancada fins al 31 d'octubre a causa de les obres que s'hi estan duent a terme.  

En aquest enllaç trobareu les tasques i funcions de cada membre de l'staff i els seus correus electrònics perquè els pugueu contactar en cas de necessitat.
https://ornitologia.org/ca/quisom/staff/index.html

Dimecres 28 Juny 2023
L’ICO posa a l’abast de tots els seus socis i sòcies l’accés a la nova àrea privada. Des d’aquest espai, les persones associades a la nostra entitat podran tenir accés a la visualització i edició de les seves dades personals, recuperar els mails enviats i inscriure’s a les nostres activitats amb descomptes especials i molt més.

Tots els socis i sòcies han rebut en els darrers dies un e-mail amb l’enllaç per accedir a la seva zona privada personal. Des d’avui mateix, també es pot accedir a l’espai personal des del web l’ICO. Per fer-ho, només heu de clicar en la part superior dreta del nostre portal:

Des d’aquesta pàgina podreu accedir a la vostra zona privada de dues maneres: o bé posant una adreça de correu electrònic on us enviaran l’enllaç per accedir a la zona privada, o bé posant el vostre nom d’usuari i contrasenya si ja els heu creat.
Un cop hagueu accedit a la zona privada, podreu establir el nom d’usuari i contrasenya fent clic en l’apartat “opcions” situat a dalt a la dreta, on surten les vostres inicials.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats