Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 22 Juny 2018
Amb el projecte de transformació d'instal·lacions grises a infraestructures verdes, SUEZ Spain ha estat guardonada amb el Premi Europeu de Medi Ambient a l'Empresa, en la categoria d'Empresa i Biodiversitat (secció espanyola). Dins d'aquest projecte, s'emmarca el programa de voluntariat corporatiu BiObserva, del qual l'ICO n'és col·laborador. 

La Fundación Biodiversidad del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, és l'entitat encarregada de gestionar la secció espanyola d'aquests premis, organitzats per la Comissió Europea i que reconeixen a aquelles empreses que combinen amb  èxit la viabilitat econòmica dels seus negocis amb la protecció del medi ambient. 

L'empresa vol gestionar les instal·lacions com a infraestructura verda i s'està assessorant amb diferents entitats del sector, entre elles l'ICO. Als terrenys on hi ha les instal·lacions s'hi estan fent jardins de papallones, plantant arbustos i arbres que millorin la biodiversitat, s'estan posant caixes niu per ocells i per rat-penats i, en definitiva, s'estan fent tota una sèrie d'accions pioneres en empreses d'aquest tipus.
 
El grup ha desenvolupat una estratègia que inclou el desenvolupament d'eines entres les quals destaquen la Guia Operativa per a la conservació de la Biodiversitat en el Cicle Integral de l'Aigua, l'aplicatiu per a realitzar diagnòstics de biodiversitat o el Programa de Voluntariat BiObserva que compta amb la implicació dels treballadors i la col·laboració d'entitats naturalistes.

Divendres 22 Juny 2018
Des del 17 de maig fins al 15 de juny va estar en marxa el concurs QUIZ “ Quants nius ets capaç d'identificar?” amb el qual preteníem posar a prova les capacitats dels participants en matèria de nius, polls i ous.

Hi van participar 164 persones de les quals 21 van respondre correctament totes les preguntes.

D'entre els encertants vam fer un sorteig en directe per Instagram i en van sortir 3 guanyadors que s'emporten 1 caixa niu, 1 samarreta de l'ICO i un pòster del projecte Nius.cat.

Els tres guanyadors van ser:

1. Beatriz Bueno Garcia
2. Jordi Baucells
3. Jordi Cerdeira

Volem agrair a tots els participants la seva implicació i també us volem animar a posar dades dels nius que trobeu o de les caixes niu que tingueu al projecte Nius.cat!
Més informació: https://bit.ly/2yuG9nb

Divendres 22 Juny 2018
Un any més, busquem voluntaris per al Delta Birding Festival. Ells i elles són l’ànima del festival, aporten la seva feina desinteressada en favor dels projectes de conservació i viuen experiències úniques, coneixent als cracks ornitològics que ens visiten, fent amics i vivint de primera mà tot el que succeeix al voltant del festival.
 
Organitzem els voluntaris en quatre torns: divendres tarda, dissabte matí, dissabte tarda i diumenge matí. Cada voluntari pot triar un torn o més d’un. Les tasques són diverses, des de donar suport a les carpes de presentacions fins a ajudar en el lliurament d’entrades anticipades, totes elles indispensables perquè el festival funcioni i aconseguim el nostre objectiu: passar-ho bé, fer-ho passar bé i recollir fons pel projecte de conservació. A més, és clar, tots els voluntaris tenen l’entrada gratuïta els tres dies del festival.
 
Si tu també vols formar part d’aquesta gran família que som els voluntaris del DBF, no t’ho pensis i inscriu-te com a voluntari omplint el formulari!

Divendres 22 Juny 2018
Des de la universitat de Huddersfield, Regne Unit, un cop més, ens demanen la col·laboració dels anelladors de l’ICO que vulguin recollir mostres de paràsits dels ocells que capturen durant les sessions d’anellament.

stan interessats en paràsits de qualsevol espècie, principalment en mosques planes, polls, puces i paparres que puguin recollir els anelladors.
 
Els anelladors que hi vulguin col·laborar només cal que ens ho facin saber i rebran recipients amb alcohol per guardar les mostres. Podeu dirigir-vos a l’adreça ico@ornitologia.org

Dimarts 12 Juny 2018

Les dades recollides pel projecte SYLVIA fins ara confirmen que la productivitat de maig de 2018 ha baixat un 33% respecte la mitjana dels 17 anys anteriors!

Encara no es veu clar si això respon al fet que la nidificació enguany és més tardana o si acabarà resultant com una temporada dolenta en general.

Durant el mes de maig, algunes espècies com el tallarol de casquet, el verdum, el tallarol capnegre o el bitxac comú han tingut una productivitat més d'un 100% inferior a la productivitat mitjana dels 17 anys anteriors. Per contra, per a algunes espècies com el trist, la boscarla de canyar, el cargolet, el raspinell o el tord comú s'han obtingut captures de juvenils en quantitats superiors al 30% de la mitjana obtinguda durant els anys anteriors

 


 


Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa