Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 22 Desembre 2023
Els permisos especials que afecten espècies sensibles o molt sensibles o l'ús de marques especials cal renovar-los cada any.

Per això, cal enviar la documentació següent:

1. Formulari de petició que trobareu disponible aquí.
 2. Memòria de resultats de 2023. No cal que sigui un document extens, però cal que inclogui un resum de la feina feta i els resultats més rellevants obtinguts. En el cas que la memòria sigui llarga, s’aconsella enviar un document-resum (màxim dos fulls) per a la seva tramitació via electrònica. Els documents molt extensos no els podem tramitar a través de format electrònic. 

Tots aquells anelladors individuals que tingueu més d’un projecte, poden integrar-los dins d’una mateixa petició. No cal fer peticions individuals per espècies.

D’altra banda, cal recordar que és necessari un permís especial per a l’anellament d’espècies exòtiques invasores.

Divendres 22 Desembre 2023
Us recordem que la data de lliurament dels balanços d'anellament de 2023 és el 10 de gener de 2024.

Els balanços de 2023 s’han de tramitar amb el programari adaptat per a les anelles del remitent ICO, MUS. SCI. BARCELONA. D’altra banda, tots els anelladors amb projectes fora de Catalunya i que heu utilitzat anelles ARANZADI, heu de tramitar el balanç d’aquestes anelles amb el programari antic.

Tots els anelladors, tant experts com auxiliars, que vulgueu anellar durant l’any 2024 cal que demaneu la renovació del vostre permís omplint un formulari que trobareu al següent enllaç. En aquest formulari heu de fer constar el projecte d'anellament pel qual demaneu la renovació (Sylvia, Migració, Estàndards ICO). Si es tracta d'algun projecte particular, podeu esmentar-lo. No heu de posar altres projectes que no són d'anellament (com ara el SOCC); el formulari es refereix exclusivament a projectes d'anellament!

Què passa amb els anelladors que no renoven el permís? Aquests continuen sent anelladors de l’ICO (no actius) i poden renovar el permís en anys successius, però no tenen permís durant l’any en curs.

Recordeu que tots els permisos s’han de renovar; el fet de tenir-lo l’any anterior no pressuposa que no calgui renovar-lo.
El nostre company Oriol Baltà està disponible per ajudar-vos a resoldre tots aquells problemes derivats de l’ús correcte del programari NouBio i de la compatibilitat dels ordinadors de cadascú (info@ornitologia.org / tf 609 72 52 11).

Finalment, volem remarcar la importància de lliurar puntualment els balanços d’anellament. Cal tenir molt present que no es renovarà l’autorització d’anellament als anelladors experts que no hagin lliurat el balanç i el formulari de renovació del permís a 10 de gener de 2024. El permís vigent actualment caduca el 15 de març de 2024, justament per poder vincular la renovació dels permisos a la deguda complementació del balanç i la resta de requisits formals.

Divendres 17 Novembre 2023
Per primera vegada l’ICO du a terme una campanya d’anellament de llarga durada al PN del Cap de Creus amb la intenció de cobrir el pas postnupcial de passeriformes. L’estació d’anellament està situada a mas Rabassers i la campanya va començar el passat 24 d’agost. Durant el mes de setembre es van anellar més de 650 ocells migradors transsaharians amb 235 mastegatatxes, 98 mosquiters de passa, 68 cotxes cua-roges, 60 tallarols de garriga, 31 bitxacs rogencs, 26 còlits grisos i 25 piules dels arbres com a més destacats. Amb l’entrada de l’octubre, el tallarol de casquet, el pit-roig i el tallarol cap-negre van passar a ser les espècies més abundants.

A hores d’ara es porten prop de 6.000 ocells amb el tallarol de casquet com a espècie més anellada (2.317), seguida del pit-roig (1.228) i el tallarol capnegre (742). Precisament aquesta darrera espècie, el tallarol capnegre, resulta especialment interessant amb l’arribada contínua d’exemplars que no són de la zona. Aquests tallarols no es queden a l’àrea d’estudi i continuen els seus desplaçaments, tot i l’abundància local d’aliment disponible.
Podeu veure l’evolució de les captures a l’aplicació.

http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Divendres 17 Novembre 2023
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2023 en les dates següents:

PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT

Dissabte 16 de desembre 2023, Can Jordà, Santa Susanna

La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. Hora d’inici: 8:30 h.



PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR

Dimarts 12 de desembre 2023, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona)

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Dijous 16 Novembre 2023
Des del dia 16 de novembre de 2023 torna a estar operativa la nostra oficina del C/Girona, 168, Entresol, 5a de Barcelona. L'oficina ha quedat completament renovada per oferir un millor servei als nostres socis/es i col·laboradors/es.

Us atendrem els dilluns, dimecres i dijous de 9:00 a 17:00 i dimarts i divendres de 9:00 a 15:00. També torna a estar operatiu el nostre telèfon 93 458 78 93 en el mateix horari.


 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats