Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 3 Març 2017
Com ja sabeu, el passat  20 de febrer de 2017 la Generalitat va confirmar la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8, en una cigonya salvatge, trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. D’altra banda, el dimecres 22 de febrer es va confirmar un focus d’influença aviària, del tipus H5N8, en una granja de recria d’ànecs a l’aire lliure destinats a l’engreix del municipi de Sant Gregori, al Gironès.

Des del Departament d’Agricultura es recorda que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i que el subtipus H5N8 no es transmet a les persones.

Tot i això,  a les zones de protecció i vigilància per focus confirmats (vegeu l’enllaç per accedir al mapa més avall) NO ES POT ANELLAR.

D’altra banda, la campanya d’anellament per al seguiment de la migració prenupcial dels Aiguamolls (Piccole Isole) que havia de començar el dia 2 de març queda suspesa momentàniament per acomplir amb els protocols sanitaris de seguretat.

Fora de les zones de protecció i vigilància es pot seguir anellant, tot i que s’aconsella extremar les mesures d’higiene segons els punts que s’esmenten a continuació.
Recomanacions per als anelladors com a precaució davant la influença aviària
 
En primer lloc, cal assenyalar que no existeix en l’actualitat cap cas documentat de transmissió directa de la influença aviària d’ocells salvatges a persones. No obstant això, existeixen d’altres malalties en els ocells contra les quals les mesures que s’esmenten a continuació s’haurien  d’aplicar en tot moment.
 
  • Reduir el contacte amb els ocells el temps mínim necessari. 
  • No tocar-se la boca ni la cara, ni menjar, beure o fumar, mentre es manipula l’ocell o es tenen les mans brutes (és bo tenir a mà un desinfectant tipus alcohol glicerinat, especialment quan algú s’embruti amb femtes). 
  • Rentar-se les mans amb sabó o alguna solució desinfectant després de manipular els ocells o les bosses que s’hagin emprat i sempre abans d’ingerir qualsevol aliment. Cal tenir present que només una cigarreta pot ser una font de contagi si es manipula amb les mans brutes. 
  • Les ferides o llagues s’hauran de tapar convenientment abans d’iniciar la sessió d’anellament. 
  • No s’han d’agafar mai les bosses amb les dents o qualsevol estri que hagi estat en contacte amb els ocells. 
  • En el cas dels ocells aquàtics, es recomana la seva manipulació amb guants i màscara, i que l’activitat de marcatge es realitzi a l’aire lliure. Per a la resta d’espècies no es considera necessari donat el baix risc de transmissió. 
  • S’hauran de prendre mesures especials de precaució quan es manipulin ocells malalts o es faci la dissecció d’ocells morts per malaltia. En aquests casos es recomana la utilització de guants quirúrgics i de mascareta. 
  • Els excrements acumulats en les bosses i col·lectors s’hauran de netejar a l’aire lliure i mai a l’interior de una habitació o similar, on es pugui inhalar el polsim que es desprèn de les dejeccions seques. 
  •  Actualment es recomana que s’extremi la neteja de les bosses i de qualsevol dels estris que s’utilitzin durant la captura i manipulació dels ocells. Les bosses s’haurien de desinfectar regularment rentant-les amb llegiu o en altes temperatures (60º o més), separades de la resta de la roba. 
  • Resulta aconsellable netejar les bosses entre diferents sessions d’anellament i minimitzar el nombre d’ocells que es posen a cada bossa en la mateixa sessió d’anellament. Això és especialment important en el cas de les aus aquàtiques i especialment en les anàtides. 
 
Què podem fer davant la troballa d’ocells ?
 
Els ornitòlegs podem ser un col·lectiu de gran importància a l’hora de detectar algun focus de la malaltia davant la troballa d’ocells morts o malalts. És important que tots estiguem vigilants davant l’aparició de casos sospitosos d’ocells morts o malalts. Els ocells aquàtics (anàtides i limícoles) estan entre els ocells salvatges més vulnerables a aquesta malaltia. És obvi que davant la troballa d’ocells morts s’ha d’emprar el sentit comú, ja que no és rar trobar ocells morts per causes naturals (ocells atropellats, ofegats en una bassa, electrocutats, etc.).. De tota manera, es recomana a tothom que es trobi amb algun episodi que sembli fora del que es pugui considerar normal, que ho comuniqui als responsables dels espais naturals o en el seu defecte a la Generalitat o autoritats competents.

Informació general:
ttp://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/ramaderia/sanitat-animal/dar_programes_sanitaris_aviram/dar_influenca_aviaria/
 
Situació a Catalunya:
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/ramaderia/sanitat-animal/dar_programes_sanitaris_aviram/dar_influenca_aviaria/dar_situacio_actual/dar_situacio_catalunya/
 
Zones de protecció i vigilància per focus confirmats o sospites d’influença aviària:
http://agricultura.gencat.cat/web/.content/07-ramaderia/sanitat-animal/influenca-aviaria/imatges/fitxers-binaris/170224-focus-confirmats-o-sospites-dIA-Catalunya.jpg

Municipis inclosos en les zones de protecció i vigilància establerts amb motiu de la influença aviària H5N8:
http://agricultura.gencat.cat/web/.content/07-ramaderia/sanitat-animal/influenca-aviaria/enllacos-documents/fitxers-binaris/municipis-inclosos-zones-proteccio-vigilancia-establertes-motiu-influenca-aviaria-h5n8.pdf


La cigonya PARIS CK3280

La cigonya que es va trobar morta als Aiguamolls per grip aviar estava anellada (anella PARIS CK3280 / AWXB) i probablement va arribar a Cataluña durant el mes de setembre o octubre.

Sabem que aquesta cigonya es va anellar a Alsàcia, França, com a poll el 2008 i gràcies al portal de marques especials, tenim coneixement d’alguns moviments. Així, hi ha observacions a Cataluña el 2009 a Lleida, tant en el centre urbà com a l’abocador de Montoliu.

Durant 2017 no hi ha observacions a Lleida, encara que el patró observat anteriorment ens podria fer sospitar que hi hagi estat durant novembre i desembre.

En canvi, hi ha una observació d’aquesta cigonya el 2017 als Aiguamolls el 18 de gener i, per tant, sembla que podria haver passat l’hivern aquesta zona  junt amb els prop de 900 exemplars censats al Parc.

Aquest exemple i el fet de poder interpretar el seu historial ha estat molt útil per conèixer el desplaçament d’aquesta cigonya i ens dóna una idea de la importància de fer lectures regulars dels ocells amb anelles de color i entrar-les al portal de marques especials (http://marques.ornitologia.org/).

Divendres 3 Març 2017
L'1 de març ha començat la tercera temporada de camp del Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya.

Després dels primer dos anys, ja s'ha cobert gran part de les demarcacions de Girona i Barcelona, on queda una vintena de quadrats pendents d'assignar. A la meitat occidental de Catalunya, en canvi, encara queden força quadrats pendents, i aquest any caldrà centrar els esforços en aquestes zones: des de la Terra Alta al Pallars Sobirà.

Una vegada més, convoquem tots els ornitòlegs catalans a participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya. Us animem a responsabilitzar-vos dels mostreigs de quadrats de 10x10 km. Cada quadrat es pot cobrir fàcilment en almenys un parell de caps de setmana. Tria el teu quadrat i posa't en contacte amb nosaltres (atles@ornitologia.org).

Esperem que us animeu participar d'aquest gran projecte mentre gaudiu del territori i dels ocells!

Divendres 3 Març 2017
Si estàs planificant les teves vacances o el teu pròxim viatge ornitològic, per què no fas un cop d'ull a les àrees de prioritat de mapatge de l'Atles dels ocells nidificants d'Europa (EBBA2)  i t'afegeixes al nostre nou repte? L'EBBA2 arriba al seu darrer any de compilació de dades i algunes àrees d'Europa encara necessiten ajuda al camp.

Per tal d'incrementar la feina al camp als llocs que més ho necessiten, hem creat el repte "Omple els buits de l'EBBA2!". Si vols descobrir nous llocs, ajuda'ns a recollir dades dels ocells nidificants, passa-t'ho bé pel camí i participa en el sorteig d'uns prismàtics Meopta o d'alguna de les petites sorpreses que trobaràs als mateixos països. 
 
Trobaràs tota la informació sobre el repte en el següent enllaç: http://www.ebba2.info/contribute-with-your-data/filling-ebba2-gaps-join-our-new-challenge/
 
L'EBBA2 aportarà dades de l'estat dels ocells a tota Europa, actualitzant el primer atles europeu realitzat l'any 1997. La informació que se n'extregui serà vital per treballar en la conservació dels ocells. Ja s'han publicat els primers mapes pilot amb informació de 15 espècies amb les dades obtingudes fins ara. Els podeu consultar en aquest enllaç: http://mapviewer.ebba2.info/

Divendres 3 Març 2017
Dimarts passat es va fer lliurament del xec per valor de 5000 € dels beneficis obtinguts durant el Delta Birding Festival de l'any passat. Aquests diners es destinaran a finançar expedicions per recollir dades per al nou Atles dels ocells nidificants d'Europa (EBBA2).

Hi ha llocs a Europa de molt difícil accés on la cobertura és deficient; a més, en molts d'aquests països la presència d'ornitòlegs és molt més escassa que a Europa Occidental. La combinació d’aquests dos factors fa que el coneixement de l'avifauna d'aquestes zones sigui molt deficient.

La primera d'aquestes expedicions estarà composta per ornitòlegs russos que tenen previst arribar a llocs tan remots com la península de Kola o el cap de Kanin, al nord de Rússia, prop del cercle Polar Àrtic. La segona expedició té previst compilar dades per l'EBBA2 en zones muntanyoses de Grècia.
 
Els respectius coordinadors de l'EBBA2 de Rússia i Grècia, Mikhail Kalyakin i Danae Portolou, han expressat la seva gratitud per aquesta aportació ja que altrament hauria estat molt difícil cobrir aquestes zones.

El Delta Birding Festival és un esdeveniment organitzat conjuntament per la botiga Oryx, la Fundació Catalunya la Pedrera i l'Institut Català d'Ornitologia i el seu objectiu és el de reunir als ornitòlegs i amants de la natura en un entorn únic per compartir coneixements i experiències i recaptar fons per contribuir en la conservació i recerca dels ocells.

Divendres 3 Març 2017
Arriba el curs que sempre havies estat esperant, un curs d'identificació avançada d'ocells per perfeccionar les teves habilitats en identificació.

El curs es divideix en dues parts:

A la primera es requereixen uns coneixements previs sobre l'avifauna catalana i té com a objectiu presentar els casos conflictius que ens trobem en l'àmbit català i mostrar les darreres tècniques per a resoldre'ls. 

La segona part, requereix uns coneixements previs en les espècies rares que es presenten de forma més o menys habitual al nostre país i té com a objectiu introduir els temes de debat clàssics sobre identificació d'ocells al paleàrtic occidental, tot i que també en el marc de Catalunya. 

Podeu fer el curs sencer o només una de les dues parts. Les classes s'impartiran entre el 3 i el  28 d'abril al Laboratori de Natura del Museu de Zoologia de Barcelona de 19:00 a 21:30 h.

Trobareu tota la informació en el següent enllaç: http://www.ornitologia.org/ca/queoferim/formacio/cursos_identificacio_avancada.html

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa