Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 1 Març 2024
L'Oficina Catalana d'Anellament col·labora sovint amb projectes europeus, com és el cas d'un estudi sobre els moviments dels estornells que realitza el Departament d'Ecologia Animal del Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW). En aquest sentit, la tardor passada es van marcar estornells comuns als Països Baixos que es van traslladar a diferents zones d'Europa, una d'elles a Catalunya, per estudiar-ne els moviments i l’orientació gràcies a aparells de seguiment a distància de darrera generació. Aquests dies alguns dels estornells alliberats a Catalunya, que han passat tot l'hivern per aquí, comencen a viatjar direcció nord, amb un d'ells fent una parada inesperada a Sardenya. Podeu seguir-los a través de l'app mòbil "Animal Tracker", on trobareu també una gran quantitat d'altres espècies marcades amb aparells de seguiment.

Divendres 1 Març 2024
En les darreres setmanes hem rebut diversos missatges d’observadors que han preguntat una mica decebuts per la manca de dades d’anellament en alguns dels historials de les lectures d’anelles de colors o altres marques especials que havien fet i tramitat a través del portal de marques especials https://marquesespecials.cat/benvinguts/

Sentim molt aquesta situació, però en aquest portal rebem milers de lectures a l’any i moltes no es poden gestionar automàticament, sinó que s’han de tramitar cap als coordinadors dels diversos projectes. Actualment, l’ICO no rep cap mena de finançament directe per a aquest portal i això suposa que no hi podem invertir tot el temps que seria necessari. Us volem dir que malgrat el retard, les vostres lectures no es perdran i més aviat o més tard arribaran les dades que falten. Només us demanem disculpes i una mica de paciència. Estem treballant en algunes iniciatives per millorar la seva gestió i esperem que això es noti aviat. Mentrestant, si alguna lectura sense dades us urgeix per algun motiu especial, us preguem que ens ho feu saber a ico@ornitologia.org

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Divendres 16 Febrer 2024
El volum 39 (2023) de la Revista Catalana d'Ornitologia ja està disponible en línia a la web de l'ICO:

https://ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/rco_pdf_2023.html

Inclou cinc articles i quatre notes breus de temes diversos com l'ocell de tempesta i la borrasca Glòria, el comportament del sisó davant de possibles depredadors, el consum de papallones migratòries per ocells, els coloms urbans de Pamplona, la conservació de les baldrigues, un cas de polimèlia en gavina riallera, un cant atípic de tallarol de casquet, les vocalitzacions dels mascles de gall fer i el xoriguer petit al Guadarrama.

En els pròxims dies es farà la tramesa dels socis i sòcies que la rebeu en paper.

Divendres 16 Febrer 2024
El dijous 15 de febrer vam celebrar la primera ICOnferència del cicle de xerrades centrat a reivindicar les dones científiques i ornitòlogues. La Nat Argullós va ser l'encarregada d'inaugurar aquestes xerrades amb la seva presentació sobre la problemàtica de les espècies migradores als espais urbans. Ens va explicar els problemes que troben falciots i ballesters per fer els nius a les façanes i què podem fer entre tots i totes per ajudar a resoldre el problema.

Podeu recuperar la xerrada en aquest enllaç:
https://youtu.be/kLDnsNl5MPo?si=yV8WJ84C2q_e5RWH








A més, des d'avui mateix us podeu inscriure a la segona ICOnferència que anirà a càrrec de l'Anna Motis, doctora en biologia i membre fundador del Grup català d'Anellament (precursor de l'ICO) que ens oferirà la xerrada "Dels estornells als llibres".

Us podeu inscriure aquí: https://p.berrly.com/ico/events/12960
 

Divendres 2 Febrer 2024
Tornen les ICOnferències en un cicle de xerrades centrades a reivindicar el paper la dona en el món de l'ornitologia i la ciència. Les xerrades tindran lloc entre dues dates destacades al calendari: el dia Internacional de les Dones i les Nenes a la ciència, que serà l'11 de febrer i el dia de la Dona Treballadora, que serà el 8 de març.
Les xerrades aniran a càrrec de dones científiques i ornitòlogues vinculades a l'ICO amb el següent calendari:



 
 
  • 15 de febrer: Nat Argullós, llicenciada en ciències biològiques i membre de la junta de l'ICO.
  • 21 de febrer: Anna Motis, doctora en biologia i una de les fundadores del Grup Català d'Anellament, precursor de l'ICO.
  • 28 de febrer: Helena Navalpotro, graduada en biologia i Màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat. Tècnica de camp al CTFC i membre de la junta de l'ICO.
  • 6 de març: Sara Fraixedas, doctora en ecologia i biologia evolutiva i investigadora postdoctoral al CREAF. 
Les xerrades seran en línia sempre a les 18:30 de la tarda i anunciarem l'espai per subscriure's a cadascuna d'elles amb uns dies d'antelació.

Ja està disponible la inscripció a la primera xerrada a càrrec de Nat Argullós.
 

Inscripcions: https://p.berrly.com/ico/events/12906


Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats