Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 11 Octubre 2017
Finalment i després de 6 anys de treball, veu la llum l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona. Us convidem a tots i totes a la presentació del llibre que tindrà lloc al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau) el dia 19 d’octubre a les 18:30 h. L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona ha estat una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Fundació Zoo i l’ICO, que n’ha exercit la part executiva del projecte des de la coordinació de voluntaris fins a l’anàlisi de dades i edició de continguts. L’obra mostra les 83 espècies nidificants al municipi de Barcelona amb mapes que mostren tota l’extensa compilació d’observacions realitzades i que inclouen estimes poblacionals en quadrats de 500x500 m o de 1x1 km. Així mateix, aquest atles presenta uns mapes d’alta resolució (50x50 m), útils per a la planificació i gestió de la biodiversitat d’ocells a Barcelona. Finalment, aquest atles ve acompanyat d’unes magnífiques il·lustracions que recreen cada espècie en un indret conegut de la ciutat on se la pot localitzar.

Us animem a tots a venir a la presentació!

Dilluns 2 Octubre 2017
La Junta de l'Institut Català d'Ornitologia condemna rotundament la violència de la que ha estat víctima la ciutadania de Catalunya aquest darrer cap de setmana.
 
L'ICO es solidaritza amb totes aquelles persones que han resultat ferides i desitja que es recuperin tan aviat com sigui possible.
 
Des de l'ICO volem mostrar el nostre compromís en la defensa de la democràcia i l'ús del diàleg per resoldre els conflictes i, per aquest motiu, ens hem adherit a l'ATURADA GENERAL que tindrà lloc demà, dimarts dia 3 d'octubre, arreu de Catalunya.
 
La Junta Directiva
 
Barcelona, 2 d’octubre de 2017
 

Dimecres 27 Setembre 2017
El diumenge passat va acabar la quarta edició del Delta Birding Festival i aquest mateix dia va tenir lloc el tradicional sorteig de la "Cursa Ornitho-Swarovski" i el sorteig dels "Cursos ICO". Aquesta ha sigut la quarta edició de la cursa, que consistia a entrar llistes completes a Ornitho.cat o bé mitjançant l'aplicació NaturaList, des del 12 de juliol fins al 23 de setembre. Per inscriure's a la cursa, era necessari omplir un petit formulari a l'estand de l'ICO durant el DBF. En aquesta edició van participar 61 persones i es van introduir un 6% més de llistes completes a Ornitho.cat que en el mateix període del 2016. El guanyador del primer premi de la Cursa Ornitho-Swarovski, consistent en uns prismàtics Swarovski EL 10x42, va ser Albert Pedro
i el guanyador del segon premi, consistent en una estada de cap de setmana a l'Hotel Marjal de Poblenou del Delta va ser Lluís Josa. 

Durant l'any 2017, totes les persones que van participar en un curs o sortida de l'ICO, van rebre un e-mail informant-los que tenien la possibilitat de participar en el sorteig d'uns prismàtics CL Companion 10x30 omplint un senzill formulari online del qual es van rebre 167 respostes. El guanyador del sorteig va ser l'Àlex Sastre.

L'enhorabona als guanyadors!


Dijous 21 Setembre 2017
La Junta de l’Institut Català d’Ornitologia rebutja i condemna l’atac als drets fonamentals dels catalans que l’Estat espanyol ha perpetrat aquests darrers dies. Les actuacions policials i judicials portades a terme, no només s'han dirigit als representants de les institucions de Catalunya, des del Parlament fins als Ajuntaments, escollits democràticament pel poble, mitjançant detencions, interrogatoris i escorcolls en espais públics i particulars. També han afectat a la ciutadania i a les entitats socials, en un intent per anul·lar la llibertat d’expressió i el dret a decidir dels catalans.

Independentment de les ideologies, sentiments i voluntats plurals que hi ha des de fa molts anys a Catalunya, els drets fonamentals de les persones són inviolables. Per això, animem la ciutadania a defensar-los pacíficament i cívica a través de les manifestacions lliures i democràtiques que hi ha arreu del país.

La Junta Directiva

Barcelona, 21 de setembre de 2017

Dijous 21 Setembre 2017
Aquest cap de setmana celebrem la 4a edició del Delta Birding Festival, i l'ICO estarà participant en moltes de les activitats. Ens trobareu a l’estand número 1 de la fira comercial. Allà trobareu la tradicional paradeta amb la novetat de la venda dels mocadors Giraffa, que destinen part dels beneficis a entitats mediambientals i la venda del joc "Rapinyaires", amb el que aprendreu a identificar aquests ocells. A més, els 100 primers que visiteu l’estand, aconseguireu gratuïtament el pòster "Els ocells del món", editat pel TERMCAT, la fundació del Zoo de Barcelona i l'ICO, per commemorar la creació del Diccionari dels ocells del món en català.

Els beneficis que genera el festival es destinen a projectes de conservació. L'any passat, part dels beneficis es van adreçar a expedicions russes i gregues per recollir dades per l'Atles Europeu dels Ocells Nidficants, del qual l'ICO n'és coordinador. Els nostres companys Sergi Herrando i Martí Franch, explicaran quins resultats van obtenir en aquetes expedicions en la xerrada "Les expedicions catalanes en la cobertura de l'Atles d'Europa", que tindrà lloc el diumenge 24 a les 13:30 a la Carpa 2. En finalitzar la xerrada, el Dr. Nigel Collar, presidirà el sorteig d'uns prismàtics MEOPTA entre tots els participants del challenge "Filling EBBA2 Gaps".

Part dels beneficis d'aquest any, es destinaran a projectes de seguiment amb geolocalitzadors de la tórtora vulgar, projectes on l'ICO també hi té participació. Dissabte a les 18:15 a la carpa 2, podreu assistir a la xerrada "Per on migren i d’on venen les tórtores? I per què és important saber-ho?" del Gerard Bota del Centre Tecnològic Forestal i el Gerard Carboneras de la RSPB.

El DBF presenta una novetat en aquesta edició anomenada Àgora, es tracta d'un espai obert on es faran entrevistes informals als convidats més destacats. El cap de la Unitat de divulgació de l'ICO, Abel Julien, entrevistarà la periodista nord-americana Jennifer Ackerman, autora del best seller "El ingenio de los pájaros". Aquesta activitat tindrà lloc el dissabte a les 18:30.

El grup Suez i l'ICO aquest any van desenvolupar conjuntament el projecte BiObserva, un programa ambiental de voluntariat corporatiu que promou el desenvolupament sostenible. Els professionals de les plantes de tractament d'aigües del grup Suez, reporten dades de les aus que observen en els seus centres de treball per després ser analitzades pels professionals de l'ICO. El dissabte a les 16:00 a la carpa 2, tindrà lloc la presentació del projecte acompanyada d'un petit taller per aprendre a identificar els ocells més comuns.

Trobareu als professionals de l'ICO liderant les activitats de camp, així que no us perdeu les sortides guiades a l'Alfacada, les sortides en vaixell al mar i pel riu i les sortides per principiants "Emprèn el vol".

Per últim no us perdeu la cursa Ornitho-Swarovski, on es sortejaran uns prismàtics Swarovski EL 10x42 valorats en 2300 €, d'entre totes les persones que hagin entrat llistes completes a Ornitho.cat entre els dies 12 de juliol i 23 de setembre. Recordeu que és imprescindible inscriure's a la cursa a l'estand de l'ICO per optar al sorteig. També farem el sorteig dels prismàtics  Swarovski CL Companion 10x30, d'entre totes les persones que han participat en els cursos i sortides de l'ICO aquest 2017.
 
Us esperem al Delta de l'Ebre!

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa