Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Comença el Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya

Dimarts 24 Març 2015


Fa 15 anys vam començar el treball de camp de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Des de llavors algunes espècies han esdevingut més abundants a Catalunya, com el picot garser petit, o més rares, com la terrerola vulgar; n’hi ha d’altres que han nidificat per primera vegada, com el xarxet marbrenc, o que han desaparegut, com l’alosa becuda. Ara ens plantegem un Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya que ens permeti actualitzar la distribució de totes les espècies que nidifiquen a casa nostra. Aquest nou atles, a més, ens permetrà per primera vegada conèixer amb precisió com canvien les distribucions de moltes espècies. Així, doncs, aquest nou atles neix com una nova peça en l’estructura del seguiment dels ocells de Catalunya, i l’anàlisi del canvi en la distribució hi tindrà un paper protagonista.

El treball de camp comença aquest 2015 i durant les properes primaveres caldrà cobrir tot el territori català amb una metodologia semblant a les dels darrers atles. Les prospeccions dels quadrats de 10x10 km es basen en unes prospeccions estandarditzades i una part no estandarditzada. La prospecció estandarditzada combinarà el SOCC amb una repetició parcial del treball de camp de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002. Així, d’una banda, caldrà mantenir la xarxa d’itineraris SOCC que ja estan actius i dur-ne a terme almenys un a tots els quadrats 10x10 km de Catalunya que no en disposen de cap. D’altra banda, als responsables dels quadrats de 10x10 km se’ls assignaran 5 quadrats 1x1 km que hauran de prospectar en dos censos d’una hora, de la mateixa manera que es va fer a l’anterior atles, incloent dos censos nocturns. La prospecció no estandarditzada consisteix en visitar tot el quadrat de 10x10 km amb l’únic objectiu de detectar totes les espècies d’ocells que hi nidifiquen i detectar la màxima evidència de reproducció de cadascuna.

Hores d’ara ja hem assignat els 150 quadrats que ens vam marcar com a fita per aquest 2015, però som conscients que en gran part corresponen als quadrats més propers i populars entre els ornitòlegs catalans, i cal un esforç molt valuós per cobrir aquells quadrats més llunyans, especialment a l’oest de Catalunya i les zones de muntanya, des d’aquesta mateixa primavera.

Encara sou a temps de participar al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya aquesta primavera! Ens queda tot el mes d’abril per realitzar les prospeccions del primer període de camp, que s’allargarà durant l’entrada de maig per a les zones d’alta muntanya.

Si encara no tens cap quadrat assignat posa’t en contacte amb nosaltres a atles@ornitologia.org per sol·licitar-ne un. Esperem que les properes setmanes seran molt profitoses per tots els responsables de quadrat.
Podeu consultar la metodologia i els quadrats disponibles en aquest enllaç.

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats