Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 5 Maig 2023
La Mitjana, Lleida / 14 de maig 2023

L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots. Els cursos no superaran un dia de durada, i es realitzaran en format de trobada d'anellament amb una part pràctica d'un dia sencer i també en format "flash", trobada exclusivament per a la realització d'un curs de contingut teòric.

Aquesta és la tercera edició en format d’un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs. L'any 2024 serà el primer any en què a totes les persones que vulguin renovar un permís d'anellament de tipus expert se’ls hi requerirà haver participat en almenys un curs durant els darrers 3 anys. Recordem que per a aquelles persones amb una activitat d'anellament molt restringida (p.ex. perquè només treballen amb unes poques espècies), podran demanar permisos específics sense perdre la seva condició d'anelladors/es experts/es específics.


Programa

Matí (sessió pràctica)
08:00 – Lloc de trobada: Parc de la Mitjana, Lleida, https://goo.gl/maps/ZoF9nebUSU2oQw9g7
08:30 - Formació pràctica sobre els Estàndards d’Anellament a l’estació d’anellament de la Mitjana.

13:30 – Dinar gratuït al restaurant Dos Plats.

Tarda (xerrades)
15:00 – Fotografia d’ocells en mà. L’experiència de l’Atlas de identificación de las aves continentales de la Península Ibérica. Javier Blasco-Zumeta.
15:30 – PARUS, nou projecte d’anellament amb caixes-niu. Oriol Baltà 
16:00 – Sexat, datat i muda de Caprimulgus, columbiformes i cucuts. Marc Illa
17:00 – Projecte Sylvia, 30 anys d’estudi de la demografia dels ocells. Oriol Baltà
18:00 – Manipulació del gratapalles. Raül Aymí
18:30 – Cloenda i signatura de llibres per Javier Blasco-Zumeta.
 

*La trobada està destinada únicament a anelladores i anelladors experts i cal comunicar l’assistència amb antelació a ico@ornitologia.org
Tfs contacte: 659 67 37 37 / 609 72 52 11

Divendres 5 Maig 2023
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2023 en les dates següents:
  • Dissabte 17 de juny 2023, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. Hora d’inici: 8:30 h.
  • Dimarts 13 de juny 2023, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 10 de juny.

Dimecres 26 Abril 2023
 
Els dies 15 i 16 d'abril de 2023 va tenir lloc la 8a jornada SOCC al municipi de Montgai, a la Noguera. En aquesta ocasió vam comptar amb 90 assistents a les jornades més 14 ponents i 9 membres de l'staff. En total vam ser 113 persones compartint la nostra passió pels ocells assolint el rècord d'assistència en aquestes jornades.

La jornada va començar el dissabte al matí amb la formació de camp per als col·laboradors del SOCC "Els ocells comuns de Montgai", on amb l'ajuda dels nostres guies vam fer un petit recorregut pels voltants del poble identificant les espècies que hi vam veure. Un cop a l'ateneu de Montgai, la sala on es van fer les xerrades, vam rebre la benvinguda institucional a càrrec de Jaume Gilabert, alcalde de Montgai, Jordi Baucells, president de l'ICO i Pau Sainz del Departament d'acció climàtica, alimentació i agenda rural. Finalitzada la benvinguda institucional, vam gaudir d'un esmorzar a l'aire lliure ofert per l'ICO per agafar forces per afrontar la jornada.

El primer bloc de xerrades es va centrar a parlar sobre l'estat actual del projecte SOCC i les seves novetats. L'Elisenda Peris, coordinadora del SOCC, va fer un repàs d'aquests 20 anys de projecte i ens va explicar l'estat actual de projecte que estrena nou equip. Seguidament, la Marina Cuito i en Marc Fusellas, que formen part de l'equip del SOCC, van presentar la flamant novetat d'aquest any: el nou web www.socc.cat que recull tota la informació del projecte i a més tots els col·laboradors poden accedir a les seves dades. En David Garcia, encarregat de fer les anàlisis de les dades del SOCC, ens va ensenyar els primers resultats d'indicadors de l'estat del medi natural a la primavera i a l'hivern i en Marc Anton, coordinador de l'equip, ens va parlar de les tendències dels ocells als espais agrícoles. Aquest primer bloc de xerrades el van tancar en Sergi Herrando, amb la seva intervenció sobre els canvis poblacionals dels ocells agrícoles a la Unió Europea i l'Elisenda Peris presentant-nos els nous projectes de seguiment de l'ICO.

El segon bloc de xerrades el va inaugurar en Xavier Aute, col·laborador del SOCC, amb la seva xerrada sobre l'estat del còlit negre a la Noguera. Seguidament, i deixant els ocells de banda, la Carme Bartrina i el Marc Vilella del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ens van parlar del nou atles de mamífers que s'està preparant. Per tancar les xerrades del matí, l'Oriol Baena de la Societat Catalana d'Herpetologia, ens va presentar el nou Seguiment d'Amfibis de Catalunya (SACC). En ambdós casos hi va haver una invitació a col·laborar en aquests projectes que mirem més enllà dels emplomats.nLes xerrades van concloure puntualment, fet que s'ha valorat molt específicament pels assistents, i a les 14:00 vam anar a dinar. En aquesta ocasió, vam organitzar els assistents per grups perquè participessin en el concurs del SOCC mentre dinaven, amb un gran èxit d'implicació per part de tots els participants.
 
Havent dinat i després de donar el millor de si mateixos en l'exigent concurs del SOCC, va ser l'hora de descobrir les respostes i conèixer l'equip guanyador. Aquesta vegada, vam fer l'aposta d'organitzar un concurs per grups pre-seleccionats, i sembla que va agradar molt als participants, ajudant a dinamitzar l'hora de dinar, i permeten una major interacció entre persones amb diferents nivells ornitològics i interessos. L'equip del xoriguer petit s'endugué la victòria i el premi, consistent en un cistell de xocolata Jolonch d'Agramunt i cervesa Urpa de Menàrguens.

A la tarda vam posar la sala a punt per fer servir els ordinadors portàtils i aprendre a analitzar les propies dades de cada participant en el projecte SOCC. Com el taller va ser complicat, el document que es va utilitzar per guiar aquesta activitat, es va enviar posteriorment a tots els assistents per facilitar que ho poguessin repetir amb les seves pròpies dades. Seguidament en Gabriel Gargallo, director de l'ICO, va donar el seu interessant taller per aprendre a identificar tallarols i tallaretes pel cant. I per acabar el bloc de la tarda, vam gaudir d'una apassionant taula rodona sobre la conservació de la natura en els medis agrícoles amb la presència de Gerard Bota, del CTFC, Georgina Alins de l'IRTA, Joan Estrada d'Egrell, Anna Espelt, viticultora i Pau Sainz del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Com a fi de festa, els companys de Limonium Natura, van venir a presentar el seu projecte per salvar l'arpella cendrosa amb la cervesa Urpa.

Diumenge al matí, ben d'hora, vam organitzar-nos en grups per anar fins als secans a observar les aus estèpiques de la zona. Amb un matí més fresc del que pensàvem, tots els i les participants van poder gaudir de bones observacions del Sisó, l'estrella del dia, així com de torlits, bitxacs rogencs, orenetes de ribera i fins i tot algun matiner gaig blau que va fer tornar bojos als diferents grups, entre molts altres. La Bet Font i en Xavier Rifà van fer aquest magnífic reportatge de la sortida. Per cloure les jornades tots els grups van acabar fent un petit tastet del SEGRE, el nou programa de seguiments de rapinyaires forestals nidificants que l'ICO ha posat en marxa.

El retorn que n'hem rebut dels participants ha sigut molt positiu, valorant la jornada amb un 8,7 i donant-nos imputs que utilitzarem de segur de cara les properes jornades. A més, aquesta jornada ha sigut la primera que s'ha fet durant dos dies i el 85% dels assistents que van respondre l'enquesta ho van trobar encertat.

L’ICO vol agrair molt especialment la participació en aquesta jornada de tots els ponents i assistents, així com el suport de les institucions en l'organització d'aquesta jornada, en particular i, en el projecte SOCC, de manera més general.

Divendres 31 Març 2023
La Xarxa per la Conservació de la Natura estrena un nou visor de biodiversitat d’espais en custòdia, en el que es poden consultar de forma interactiva les observacions de diferents grups taxonòmics en els espais en custòdia de tot Catalunya. Aquest visor és fruit d’una col·laboració entre la XCN i l’ICO, i es basa en la cartografia de l’Inventari de custòdia 2021 de la XCN i les observacions de ciència ciutadana dels portals Ornitho.cat i Ocellsdelsjardins.cat de l’ICO.

Els espais en custòdia es poden filtrar per municipi i per entitat de custòdia, o es poden escollir directament d’un desplegable, a més a més de clicar-los directament al mapa. Per a cada iniciativa de custòdia es mostra el polígon que en delimita el perímetre i una àrea que també inclou una distància de 500 m al seu voltant, en la qual es poden consultar les observacions, per a les dates escollides, de diferents grups taxonòmics, entre els quals, ocells, papallones diürnes, mamífers terrestres, mamífers marins, orquídies, peixos, odonats o ortòpters.

Aquest visor també està enllaçat amb el visor de l’inventari de custòdia 2021; clicant al nom de la iniciativa de custòdia, s’obre aquest segon visor ampliat per mostrar l’espai en custòdia corresponent. Allà es pot consultar informació sobre l’espai i els detalls de la iniciativa de custòdia que s’hi desenvolupa, i també es pot consultar la informació més rellevant de l’inventari de custòdia 2021 en gràfics i mapes interactius.

Tant si formeu part d’entitats de custòdia com si simplement teniu interès en la biodiversitat que acullen aquests espais, us convidem a consultar aquest nou visor que uneix custòdia i ciència ciutadana.

Dijous 30 Març 2023
Quan publiquem imatges d’ocells anellats en mà, hem de tenir en compte que algunes persones que les veuen poden no entendre el context implicat i poden estar preocupades pel benestar de qualsevol ocell que es mostra; les fotografies amb males postures també poden ser utilitzades per a aquells que busquen difondre informació errònia. És essencial contextualitzar les imatges a través del text que l'acompanya, i parar molta atenció a com es poden interpretar i sobretot publicar només les fotos adequades.
  • Les fotografies capturen un breu moment en el temps, durant el qual un ocell pot tancar els ulls per parpellejar o una ploma es pot desplaçar breument. Tot i que és evident per als assistents a l’activitat que es tracta d'un esdeveniment momentani i que no hi ha cap problema de benestar pels ocells, els que vegin la imatge de manera aïllada no tindran el benefici d'aquest coneixement, per la qual cosa és important seleccionar les imatges acuradament per evitar que es generin suposicions incorrectes d’aquestes imatges.
  • Les fotografies d'activitats d'anellament (per exemple, posant una anella, una marca especial, la presa de biometria) també poden ser extremadament valuoses per a finalitats educatives, però és vital assegurar-se que l'ocell no sembli que es manipula de forma inadequada, i per això s'ha de tenir especial cura en la selecció d’aquestes imatges.
  • Les imatges d'ocells a la mà poden ser educatives, i també són útils per il·lustrar xerrades i articles que permetin identificar els ocells. Recordeu que la manera d’agafar-los ha de ser correcta i d’acord amb les instruccions que es proporcionen als anelladors, i l'ocell ha d’estar de la manera més natural i tranquil·la possible. Els limícoles són un grup especialment sensible i cal reduir al màxim la manipulació de les potes (especialment per a les espècies més grans). També cal ser especialment curós amb altres espècies sensibles a la manipulació, com per exemple passeriformes amb potes molt petites i cos gran (orenetes i papamosques) i alguns no passeriformes com els enganyapastors. En aquests casos, la manipulació s'ha de fer sempre que es pugui evitant agafar l'ocell només de les potes. Això no vol dir que no es puguin fer fotos en aquests ocells, sinó que cal ser particularment primmirat amb la manipulació i sempre prioritzar el benestar de l'ocell per sobre de la imatge. El mateix passa amb les espècies d'ocells rars: és important documentar-les correctament, però sense comprometre el seu estat (en alguns casos han arribat a casa nostra a causa de fenòmens meteorològics adversos i poden tenir una mala condició física).
  • En el cas d'imatges d'ocells i persones, és comprensible tenir un registre fotogràfic de captures inusuals o apassionants amb anellador i ocell. Si això es pot aconseguir ràpidament i no té cap impacte en el benestar de l’ocell, no hi ha cap raó per restringir-ne la pràctica. Hem de ser conscients, però, que aquestes fotografies es poden comparar amb els tipus de fotografies fetes per pescadors o caçadors, on una persona posa amb la seva ‘captura’. Aquestes comparacions devaluen la important tasca que estan realitzant els nostres voluntaris i, per tant, demanem que no es publiqui cap fotografia oberta a aquesta interpretació.
Molts dels anelladors i anelladores en formació o aficionats als ocells que ens acompanyen en alguna sortida de camp per primera vegada acostumen a fotografiar tots els ocells i penjar-los al portal www.ornitho.cat o a les xarxes socials. Cal explicar amb detall que no és convenient publicar-les si no són imatges ben preses, com s’ha comentat anteriorment.

A la darrera assemblea general d’EURING celebrada a França l’octubre passat es va parlar d’aquesta problemàtica i de la necessitat de comunicar als anelladors l’ús responsable de fotografies d’ocells anellats a les xarxes socials.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats