Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 12 Agost 2022

Ahir, dia 4 d’agost, va començar la campanya d’anellament per al seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyissar que duu a terme l’ICO a l’estació de Canal Vell en col·laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Suposa la 31a campanya anual des de l’inici el 1992 i un total acumulat de més de 160.000 ocells anellats. Durant el primer dia de campanya es van capturar 90 exs entre els quals cal destacar  12 boscarles dels joncs, ocells en plena migració, ja que no crien a Catalunya. Com sempre, podeu seguir els resultats d’aquesta campanya a:
 https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

Dijous 14 Juliol 2022
Si mirem el % de canvi de joves de diferents espècies respecte de la mitjana d’anys anteriors amb totes les dades obtingudes fins al juny, veiem que, en conjunt, aquest és del 4% positiu.
 
Tot i això, tenim un grup d’espècies que estan patint molt aquesta temporada de nidificació, almenys pel que fa a la producció de joves, com són el pit-roig, el tallarol de garriga i el tallarol de casquet, entre d’altres.
 
També tenim, però, espècies que sembla que els està anant força bé, com el pardal xarrec, la cuereta torrentera i la cuereta blanca.

 
 

 


Divendres 1 Juliol 2022

Mentre dura la guerra a Ucraïna, encara hi ha ornitòlegs que segueixen treballant. Així, acabem de rebre les dades d’observació d’una gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus), anella blava NE17, anellada al Port Vell de Barcelona el 8 de gener de 2019 i observada al NW del país el passat 27 de juny. És la segona observació a Ucraïna de les gavines anellades a Barcelona durant l’hivern en un projecte que va començar l’any 2009 en col·laboració amb el Zoo de Barcelona. Fins a l’actualitat s’han marcat 475 exemplars amb lectures a 21 països d’Europa. Aquesta observació suposa un moviment des del lloc d’anellament de 2.108 km ENE i l’interval entre anellament i observació són 1.265 dies.
 
 
 
 

Divendres 24 Juny 2022
Els propers dies 29, 30 i 31 d'octubre se celebrarà el 3er Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC).El COTPC té la finalitat de servir de presentació de la feina que els diferents investigadors, grups ornitològics I entitats del camp de l'estudi de l'ornitologia estan fent arreu del territori de l'àmbit lingüístic català.

Aquest any tindrà lloc al Campus de Ciències de la Universitat de València (a l'Aulari Interfacultatiu situat a l'edifici de la Facultat de Farmàcia), a la localitat de Burjassot (València).

Teniu tota la informació tant per a inscriure's com per a participar amb contribucions a COTPC2022.

Si teniu qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb la secretaria del congrès (Montse Ferrís i Júlia Cerveró; secretariacotpc2022@gmail.com)

Divendres 17 Juny 2022
El passat 26 de maig va tenir lloc per 11è any consecutiu l’anellament de polls de cigonya als jardins del Castell de Peralada amb la presència de les escoles de la comarca. Enguany van assistir 250 nens que a part d’altres activitats relacionades amb les cigonyes van veure com s’anellaven 27 polls amb edat adequada per marcar-los. El fred i les pluges del mes de març va fer que moltes postes es perdessin i que moltes parelles fessin postes de reposició. A finals de maig vam trobar menys polls dels habituals, però també la presència de polls molt petits (menys de 3 dies des de l’eclosió) i encara força nius amb els adults covant.

Com a novetat, aquest any ens van visitar l’Andrea Flack i l’Iris Bontekoe del Max Planck Institute of Animal Behavior, de Radolfzell, Alemanya, que van col·locar 8 emissors via satèl·lit que ens permetran fer un seguiment i veure fins on emigren les cigonyes que neixen a l'Empordà. Aquestes cigonyes que porten els noms de Peralada, Empordà, Tramuntana, Aiguamolls, Apnae, Vayreda, Dalí i Pompeu es poden seguir en directe a través de l'app gratuïta Animal Tracker, i a dia d'avui encara no han abandonat el niu, tot i que es preveu que ho facin els propers dies.

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.
Dimecres: 9:30h-18:30h.
Divendres: 9:30h-13:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats