Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 23 Juliol 2021
Les dades comparades entre la productivitat acumulada fins al mes de juny de les espècies amb un nombre més elevat de joves durant el 2021 i la productivitat mitjana dels anys anteriors fins al mateix mes, semblen indicar que la productivitat acumulada fins al mes de juny ha davallat substancialment.
 
Les espècies amb una producció de joves per sota de la mitjana ja superen a  la resta. Destaquen en aquest sentit, el pardal comú, el tallarol de garriga, la mallerenga blava, el tallarol de casquet i el rossinyol.
 
Destaquen per mantenir una productivitat superior a la mitjana el bruel, la cuereta torrentera, la mallerenga carbonera, el gafarró, la mallerenga cuallarga i el cargolet.
 

 


Dimecres 7 Juliol 2021
L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) precisa incorporar en breu un/a tècnic/a informàtic/a per donar suport al desenvolupament tecnològic de diferents àrees de l'entitat i, en particular, en el marc dels diferents projectes de seguiment i ciència ciutadana que porta a terme l'entitat tant a nivell nacional com internacional.

Tasques a realitzar:
• Suport al disseny, desenvolupament i manteniment de projectes naturalístics de ciència ciutadana.
• Desenvolupament de les eines internes de gestió de l’entitat.
• Suport en la comunicació amb els col·laboradors i actors implicats en aquests projectes.
 
Es requereix:
• Estudis relacionats amb la informàtica o experiència equivalent demostrable.
• Dos anys d’experiència en desenvolupament web.
• Experiència en el desenvolupament de pàgines web (HTML, CSS, Javascript i PHP).
• Experiència en sistemes gestors de bases de dades en llenguatge SQL.
• Capacitat de treball en equip.
• Capacitat comunicativa i de flexibilitat en el treball.
• Domini del català, castellà i anglès.
  
Es valorarà particularment:
• Formació en ciències naturals i coneixements naturalístics.
• Coneixement i ús d’eines de compartició de codi (GIT o similars).
• Coneixement d'altres llenguatges de programació i plataformes de desenvolupament web.
• Coneixements bàsics de SIG.
• Experiència en extracció, conversió i anàlisi de dades.
• Experiència en l’ús de programari lliure.
 
Condicions de treball:
• Mitja jornada (18,75 hores setmanals).
• Horari flexible.
• Sis mesos de contracte prorrogable.
• Sou brut anual base de 11,100€ (mitja jornada). 
• Lloc de treball: Barcelona/Teletreball.

Sol·licituds:

Envieu CV i carta de motivació a secretaria@ornitologia.org abans del 30 de juliol.

Dimarts 6 Juliol 2021
Les dades comparades entre la productivitat del mes de maig de les espècies més capturades durant el 2021 i la productivitat mitjana dels anys anteriors, semblen indicar que la nidificació d’enguany ha començat amb xifres força altes.
 
La majoria de les espècies tenen una productivitat força més alta que la mitjana del mes de maig.
 
Destaquen en aquest sentit, la griva, la mallerenga blava, el cargolet, el tallarol de garriga i el pit-roig.
 
Només el verdum sembla tenir un inici de temporada força més dolent que la mitjana dels darrers anys.
 

 


Divendres 11 Juny 2021
Desenes d'experts en fauna es reuneixen aquest cap de setmana a l'Alt Pirineu per a clausurar el projecte Faunapyr, sobre cites de fauna pirinenca, liderat per la Societat de Ciències Aranzadi

Un Bioblitz (mostreig intensiu de fauna) organitzat per científics i experts en fauna, així com activitats de divulgació paral·leles, completen l'acte de clausura d'aquest projecte europeu que ha suposat una fita en la recol·lecció de cites de fauna als Pirineus.

Gràcies al suport del programa europeu Interreg Poctefa, un equip multidisciplinari conformat per entitats lligades a l'àmbit de la conservació i recerca de fauna del País Basc, Aragó, Catalunya i França ha aconseguit crear el portal d'internet més completa per a mostrar la distribució de la fauna dels Pirineus. Al seu torn, altres entitats s'han anat sumant a la iniciativa, la qual cosa està donant lloc a un visor de fauna sense precedents en tot l'àmbit pirinenc i pràcticament únic a Europa en el que a cooperació transfronterera en aquesta matèria, es refereix.

“Aquest projecte respon a un dèficit en el coneixement de dades sobre la fauna del Pirineu i resol la necessitat de conjuminar la informació científica de les bases de dades sobre biodiversitat que existien fins al moment”, explicava Juan Arizaga, director del departament d'ornitologia d'Aranzadi. Faunapyr ha aconseguit aglutinar bases de dades de diverses fonts, entre elles les de governs regionals, museus, universitats i diferents associacions. En aquest context, el conjunt de portals ‘Ornitho’ existents a un costat i a l'altre dels Pirineus juguen un paper central. Es fa valdre, d'aquesta manera, l'aportació de cites de fauna no sols d'experts i professionals, sinó d'una enorme quantitat de ciutadans que, voluntàriament, reporten periòdicament les seves observacions a través dels diferents portals regionals ja existents.

Tota aquesta informació, que ja existia anteriorment, la podrem visualitzar ara de manera conjunta en aquest nou visor de fauna. Però, a més, el portal continua viu i obert a incorporar noves bases de dades… Tantes, com puguem. El visor del portal Faunpayr abasta la regió CTP (Comunitat de Treball dels Pirineus), que aglutina la major part de l'àrea geogràfica ocupada pels Pirineus, en els seus dos vessants.

Actualment, Faunapyr conté més de 2 milions de cites d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, papallones i odonats o libèl·lules. Aquestes dades serveixen per a millorar el coneixement sobre la biodiversitat dels Pirineus. Tenen, per això, aplicació per a realitzar estudis científics així com per a aquells que han de gestionar i conservar tot aquest immens patrimoni natural. La informació emmagatzemada a Faunpayr és consultable a escala de cel·les de 1x1 km (o de 10x10 km per a les espècies més amenaçades).

Les entitats sòcies d'aquest projecte Poctefa són: la Reserva de la Biosfera Ordesa Viñamala, Conservatoire d’Espaces Naturals de Midi-Pyrénées, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya,  l'Institut Català d'Ornitologia i la Ligue pour la Protection des Oiseaux.

Ciència ciutadana

Durant els tres anys que ha portat desenvolupar el projecte, a més, s'han dut a terme cursos d'identificació d'espècies de fauna que tenen la finalitat de formar ciutadans que puguin aportar dades d'espècies. A través de la promoció d'iniciatives locals es contribueix, també, a impulsar l'entrada de noves dades en Faunapyr.

Dimecres 26 Maig 2021
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2021 en les dates següents:

- Dissabte 17 de juliol 2021, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert començarà a les 8:00 h i hi haurà temps per realitzar-lo fins les 19:00 h. Constarà d'una part teòrica i una de pràctica que es realitzaran simultàniament. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació.
Telèfon de contacte 656 327 223.
No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.


- Dimarts 13 de juliol 2021, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 9 de juliol.

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats