Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 29 Abril 2022
Del 4 al 8 d'abril d'aquest any es va celebrar a Lucerna (Suïssa) el 22è congrés de l'European Bird Census Council (EBCC). Després de dos anys de pandèmia, aquesta trobada ornitològica internacional va ser una de les primeres que s'han pogut realitzar amb presència física dels assistents. Amb el rerefons d'aquest isolament forçat i de la guerra a Ucraïna, l'intercanvi científic entre ornitòlegs propi d'aquest esdeveniment triennal es va barrejar amb l'emoció de mantenir la cooperació europea en aquests temps convulsos. 

El títol d'aquesta edició del congrés va ser: “Més enllà de l'Atles: reptes i oportunitats". Allà s'hi van exposar diversos temes al voltant d'aquesta i altra temàtica relacionada amb el coneixement i la conservació dels ocells, i es va aprofitar per fer reunions de treball de les xarxes de seguiment, atles i portals europeus. L'ICO va participar-hi amb tot un seguit de xerrades sobre l'ornitologia que es fa a Catalunya i a Europa i, una vegada més, les presentacions, pòsters i els debats associats han permès tornar a casa amb idees inspiradores de caire social, tècnic i científic; idees que sens dubte permetran avançar en el coneixement de l'estat de les poblacions d'ocells a casa nostra i arreu. 
Finalment, i des d'una perspectiva més institucional, també es va celebrar l'assemblea general d'aquesta entitat internacional, en la que el nostre company Sergi Herrando va ser escollit membre de la seva Junta Directiva. En paraules de la Dr. Verena Keller a la cloenda d'aquest esdeveniment, especialment rellevants en l'actualitat, "els ocells no tenen fronteres i val la pena mirar d'acostar-nos a ells des d'aquesta perspectiva". Des de l'ICO agraïm a l'EBCC i a l'Institut Suís d'Ornitologia haver fet possible la celebració d'aquest congrés. 

Divendres 29 Abril 2022
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2022 en les dates següents:

- Dissabte 4 de juny 2022, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor:
PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

Hora d’inici: 8:30 h.


- Dimarts 31 de maig 2022, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona):
PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h.

La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 27 de maig.

Dissabte 26 Març 2022
La propera Assemblea General Ordinària de l’ICO es realitzarà a Vic el pròxim dia 30 d'abril al matí. Al finalitzar l'assemblea, Lluís Garcia Petit, president de l’Associació Catalana de Bioarqueologia (ACBA), farà una interessant xerrada sobre ornitoarqueologia i, desprès de dinar, organitzarem una sortida ornitològica pels voltants de Vic. La setmana vinent donarem més detalls del programa d’actes.
 
Donat que enguany hi ha renovació de càrrecs, s’han preparat uns textos de presentació de tots els candidats que s’han presentat (vegeu document). Recorda que a l’Assemblea d’enguany es renovarà el/la vicepresident/a i el/la secretari/ària general, i una part dels vocals (sis en concret).
 
Segons el Reglament Intern, cada soci/sòcia només pot votar un dels candidats presentats a cadascun dels càrrecs de vicepresident/a i secretari/ària general. Com que només s’ha presentat un candidat en cada cas, es poden votar els dos candidats o només algun d'ells. En el cas dels càrrecs de vocal, de tots els candidats presentats se’n poden votar tants com places vacants hi hagi. Novament, com que només s’han presentat sis candidats i hi ha sis places vacants, es podran votar tots dos candidats o només algun d'ells.
 
D'altra banda des d'aquí podeu descarregar-vos la carta de convocatòria, on trobareu l'ordre del dia i la butlleta de delegació de vot.

La Junta Directiva

Dijous 10 Març 2022
El Comitè Avifaunístic de Catalunya busca nous membres per incorporar a l’equip de treball. Les funcions del comitè són principalment l’homologació de les espècies amb estatus de raresa a Catalunya (però que no són homologables pel CR-SEO), el manteniment de la llista patró dels ocells de Catalunya i, des de temps més recents, l’edició d’un butlletí amb articles relacionats amb els ocells rars a Catalunya. Es valorarà l’experiència en l’observació d’ocells així com coneixements avançats d’identificació, datació, sexat i distribució de les espècies de la llista d’homologables pel CAC.  Trobareu més informació a:

http://www.ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/cac/index.html

Podeu enviar candidatures, amb una breu descripció personal i un escrit de la motivació per formar part del Comitè, al correu electrònic cac@ornitologia.org fins al 30 de març de 2021. 

Dijous 10 Març 2022
Dins del seguiment de l’estat de les poblacions d’espècies d’ocells amenaçades a Catalunya, cada sexenni hem de cobrir un itinerari SOCC per quadrant UTM 10 x 10 km. Per això, hem fet una selecció d’itineraris que hem anomenat prioritaris, que s'han de cobrir com a mínim una primavera cada sis anys. El proper sexenni acaba d’aquí només tres primaveres, el 2024, i encara queden 122 itineraris per mostrejar. Si tens bon nivell d’identificació d'ocells, tant visual com auditivament, creus que les teves dades seran de qualitat amb una sola primavera que visitis l'itinerari, i t'has plantejat participar al SOCC però no t’has pogut comprometre a fer-ho anualment, aprofita aquesta oportunitat i agafa un o més itineraris puntuals per a aquesta primavera. Si ja ets col·laborador del SOCC, també et pots afegir a aquesta modalitat, això sí, sense deixar el teu itinerari actual!
Esperem que molts de vosaltres us animeu i ens escriviu a socc@ornitologia.org demanant un itinerari. Moltes gràcies!

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Horari:
Dilluns i dimecres: 9:30h-18:30h.
Dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats