Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Es posa en marxa el nou remitent de l'ICO

Dimarts 15 Desembre 2020


Catalunya tindrà a partir d'ara una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies
 

El remitent de l'ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya l'1 de gener de 2021
 
  • L'ornitologia catalana assoleix una nova fita amb la posada en marxa del remitent de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).
  • Aquest nou remitent ha estat reconegut oficialment per EURING, la Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells, gràcies a la feina exemplar que s'ha fet a Catalunya en aquest camp al llarg dels darrers 45 anys.
  • La presentació oficial del remitent es farà aquest dijous a les 16:00 h a Ca l'Andreu (Tiana), al mateix lloc on l'any 1975 va començar la pràctica regular de l'anellament científic d'ocells a Catalunya.
  • Durant l'acte de presentació, que comptarà amb la participació, entre d'altres, de Marta Subirà, Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Jordi Baucells, President de l'ICO, es farà una sessió d'anellament en la que es posaran les primeres anelles del nou remitent. 
L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s'ha trobat mort, ofereix gran quantitat d'informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l'anellament és una de les tècniques més efectives a l'hora d'estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells. 

L'Institut Català d'Ornitologia (ICO), abans Grup Català d'Anellament (GCA), s'ha encarregat de la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d'altres oficines d'anellament de l'Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi).
 
Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d'EURING (Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells), l'ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d'anellament oficial. Estem, doncs, davant d'una nova fita de l'ornitologia catalana.
 
Jordi Baucells, president de l'ICO, ha comentat: "Tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l'excepcional feina que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'anellament científic d'ocells i l'ornitologia en general. Cal tenir en compte que EURING només reconeix un remitent d'anellament a cada Estat, excepte en situacions molt especials. És, per tant, tot un honor per a nosaltres haver estat admesos com a membres de ple dret. Cal agrair, a més, el suport que hem rebut en tot moment des de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de les altres dues oficines d'anellament de l'Estat: SEO/BirdLife i Aranzadi."
 

La inscripció de les anelles de l'ICO "ICO-Mus.Nat.Sci Barcelona" fa referència al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la seu de l'ICO des de 1991
 
El nou remitent de l'ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l'1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles que està en marxa en aquests moments. A partir d'aquesta data només s'utilitzaran anelles del nou remitent i, al tractar-se d'un remitent propi de Catalunya, no es podran utilitzar a d’altres llocs de l'Estat.
 
Trobareu tota la informació aquí.

L'Oficina d'Anellament de l'ICO compta amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
  
 

 

 


 

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats