Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

CCAW 2020

Divendres 30 Octubre 2020


El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre es va dur a terme la cinquena edició del Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW), un cap de setmana de prospecció ornitològica en diferents àmbits del Parc per a l’estudi de la migració postnupcial dels passeriformes europeus. Mitjançant l’anellament científic es van mostrejar a 6 localitats diferents per obtenir informació sobre la condició física i les característiques de les aturades en la migració de diverses espècies. A més, es van obtenir dades biomètriques i fenològiques que complementen el coneixement ornític del Parc Natural.

En els punts d’anellament es van capturar un total de 1595 ocells de 33 espècies diferents, amb el tallarol de casquet (661), el tallarol capnegre (431) i el pit-roig (332), com a espècies més anellades.
Es van capturar diversos exemplars anellats els anys anteriors a la mateixa zona i també dos tallarols de casquet amb anelles de Bèlgica i de la República Txeca.

Quant a espècies migradores de llarga distància (transsaharians, és a dir, que hivernen al sud del Sàhara) es va anellar un rossinyol comú, quatre cotxes cua-roges, una boscarla de canyar, tres tallarols grossos i un mastegatatxes. Pel que fa a ocells no passeriformes, es va anellar un becadell comú i dos colltorts.

Durant els pròxims mesos s’analitzaran les dades estadísticament per obtenir els resultats sobre la condició corporal dels ocells en aquesta aturada i sobre possibles diferències segons l’hàbitat que utilitzen.

Aquest any hi han participat els anelladors i col·laboradors següents: Guillem Arrufat, Joan Aymerich, Èlia Bautista, Jordi Bermejo, Raül Calderon, Armand Casadó, Oriol Clarabuch, Gerard Dalmau, Carles Durà, Eduard Durany, Raül Escandell, Ponç Feliu, Quim Feliu, Àlex Fonollosa, Miguel Angel Fuentes, David Ibáñez, Núria Ibáñez, Marc Illa, Roger Jutglà, Hubert Mas, Esteve Massagué, Quirze Massagué, Quima Massagué, Lluís Mir, Jan Lluc Oliva, Maria Ortiz, David Robson, Seán Ronayne, Aïda Sabaté, Jordana Sainz-Rozas, Laura Solé, Carles Tobella, i Jordi Vancells.

Finalment, com a dada d’interès addicional es va capturar un ratpenat orellut gris o orellut meridional (Plecotus austriacus) al mas de Rabassers de Baix. Tenint en compte que és una espècie que acostuma a utilitzar les zones arbrades per a desplaçar-se fins a les zones d’alimentació de la plana, és interessant trobar-lo en aquest indret.

Agraïments: Al Parc Natural de Cap de Creus i especialment a en Gerard Carrión per les facilitats donades per dur a terme l’activitat, i a tots els anelladors que ho van fer possible.
 

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats