Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Els seguiments de l'ICO s'adapten a l'estat d'alarma

Dilluns 25 Maig 2020


La posada en marxa dels projectes de seguiment de l'ICO s'ha vist afectada per la crisi sanitària i les restriccions derivades de l'estat d'alarma per la qual cosa, fins fa ben poc, només s'han pogut fer alguns censos dels projectes SOCC i SYLVIA amb professionals i de manera molt controlada. A partir de la fase 1 del pla de desconfinament, però, s'ha pogut obrir una mica més la porta a la participació dels voluntaris. A continuació us detallem quina és la situació actual en cadascun dels projectes de seguiment que tenim en marxa aquesta primavera/estiu. 

SOCC

Inicialment (fase 0), només es va mirar de cobrir amb professionals una part reduida però prou representativa d'itineraris SOCC (uns 50-60). Així s'assegurava una cobertura mínima.

A partir de la fase 1, els voluntaris del SOCC poden realitzar el seu itinerari en solitari i sempre que aquest se situï en el seva àrea sanitària de residència. A més, atesa l'excepcionalitat de la temporada, s'ha decidit que el primer cens de primavera es podrà realitzar fins al 24 de maig, excepte a la zona pirinenca, on es podrà allargar fins el dia 31 de maig (en casos especials es podrà allargar algun dia més, prèvia consulta amb els coordinador del projecte). 

Per a realitzar aquests censos, cal tenir un permís personalitzat que emet l'ICO i al qual s'adjunta un altre del Departament de Territori i Sostenibilitat. 

SYLVIA

Inicialment (fase 0), només es van posar en marxa les estacions d'anellament que podien cobrir professionals.

A partir de la fase 1, com en el cas del SOCC, els voluntaris poden posar en marxa la seva estació d'anellament SYLVIA sempre que aquesta se situï en el seva àrea sanitària de residència i facin l'activitat en solitari.

Per poder posar en marxa l'estació d'anellament, a més del permís d'anellament habitual, cal un permís específic que emet l'ICO i al qual s'adjunta un altre del Departament de Territori i Sostenibilitat. 


Projecte orenetes

Sortosament, el segon període de cens del projecte orenetes (15 de juny a 31 de juliol), és el més ideal per fer el comptatge de nius de l'oreneta cuablanca i, per tant, s'ha decidit que, donades les restriccions actuals, el més adient era suspendre del tot el primer període de cens (1-31 de maig) i concentrar tots els esforços en fer el millor cens possible quan ja ens acostem a l'estiu.

Per aquelles dates tots esperem que la situació hagi millorat molt i que els censos del projecte es puguin fer sense gaires restriccions.

No s'ha de baixar la guàrdia

Cal tenir molt present que la situació de crisi per la COVID-19 no s'ha acabat en absolut, per la qual cosa a totes les persones que participen en els diferents seguiments de l'ICO se'ls demana que segueixin extremant les mesures d'aïllament social, d'higiene i protecció en tot moment i tal i com recomanen les autoritats sanitàries. 


Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats