Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Els ocells dels oliverars, més protegits

Dilluns 23 Desembre 2019


A la conca Mediterrània hi ha diverses espècies de plantes que produeixen petits fruits que maduren a la tardor i hivern. Aquests fruits són un aliment important per a diverses espècies d'ocells, els quals en dispersen les seves llavors i afavoreixen d'aquesta forma el procés d'assentament de nous plançons. Els ullastres (la varietat salvatge de l'olivera), els llentiscles o les esparregueres i diverses espècies d'ocells com ara el pit-roig, el tallarol capnegre o el tallarol de casquet porten centenars de milers d'anys beneficiant-se mútuament. Les oliveres i les seves olives són, per tant, fruit d'una llarga història d'evolució amb els ocells frugívors. Sense ells potser ara no tindríem ni olives ni oli. Molts ocells continuen també beneficiant-se de les oliveres i d'altres plantes i sovint dormen a les seves branques. La portada de l'Atles dels ocells de Catalunya a l'hivern 2006-2009 mostrava, ara fa uns anys, la importància cabdal dels oliverars per a tantes espècies d'ocells. Ha estat probablement així des de que aquest conreu s'estengué per la mediterrània a l'edat Antiga.

Les tècniques de conreu de l'olivera han variat relativament poc al llarg dels segles i han permès que milions d'ocells europeus passin l'hivern a la Mediterrània, però recentment i en determinades circumstàncies, hi ha hagut un canvi radical. En efecte, el sistema de plantació d'oliveres anomenat superintensiu, que consisteix en realitzar una plantació lineal i densa per tal que pugui ser feta la collita per una màquina específica està comportant un impacte molt negatiu sobre les poblacions d'aquests ocells, molt especialment quan es recol·lecta durant la nit i es maten els ocells que romanen dormint als arbres. Al maig de 2019 uns investigadors portuguesos publicaven a la prestigiosa revista Nature una carta titulada "Stop harvesting olives at night — it kills millions of songbirds", i des de diversos altres àmbits es reconeixia també la mortalitat de milions d'ocells. A Catalunya, una molt bona part de conreus d'olivera són en format tradicional però també s'hi han implantat aquestes noves tècniques, amb el conseqüent impacte sobre les poblacions dels ocells que van coevolucionar amb les oliveres per fer possible l'oli. Afortunadament, el passat 11 de desembre de 2019 el Departament de Territori i Sostenibilitat emetia una resolució per la qual s’adoptava la mesura preventiva de suspensió de la recol·lecció mecanitzada nocturna en oliverars ubicats a Catalunya per possible dany als ocells silvestres. Des de l'Institut Català d'Ornitologia ens felicitem per la mesura adoptada i continuem apostant pels sistemes de seguiment d'ocells amb el darrer objectiu de comprendre i protegir millor el nostre entorn natural.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats