Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Voluntaris per a la campanya d’anellament a l’illa de l’Aire

Dilluns 23 Desembre 2019


Com ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà l’illa de l’Aire, una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des de l’1 d’abril fins al 15 de maig.

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya. Les responsabilitats de l’anellador encarregat són, bàsicament, les tasques d’anellament, emplenar correctament els fulls de camp i estar pendent dels anellaments dels col·laboradors.

Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i ajudants voluntaris en general és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte. La manca de finançament fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret TOTS els participants (exceptuant l’anellador expert encarregat de l’estació) hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot de cada participant, en cas contrari seria impossible dur a terme aquesta campanya.

Els dies que està previst hi hagi trasllat són en general els diumenges o dilluns, viatges que ens fan voluntaris, per tant és molt difícil poder triar dies d’entrada a l’illa. Si les condicions meteorològiques són adverses i no es pot fer el trasllat a l’Aire, s’intentarà fer-ho en dies posteriors. Els organitzadors no ens fem responsables dels retards en entrar o sortir de l’illa. És molt important que abans de comprar bitllets es confirmin dates d’entrada i sortida amb el coordinador del calendari (Santi Catchot, 649868695 o scatchot@gmail.com). És important saber que la responsabilitat de participar en aquesta campanya és de cadascun dels participants, l’organització no es fa responsable de cap possible accident durant els trasllats o bé durant l’estància a l’illa de l’Aire. Les inscripcions es faran per rigorós ordre d’arribada de les peticions, així com també equilibrant els equips (quatre persones màxim) en funció de l’experiència dels col·laboradors.

A l'illa solem "viure" en una petita cotxeria que ens deixa autoritat portuària, allà és on feim tota la feina, dormir, cuinar, etc. (no s'entra i es surt a diari de l'illa, vivim allà). No hi ha WC, però l’illa és prou gran per tenir intimitat. Els organitzadors de la campanya aportaran el bàsic per arribar i viure durant la campanya: menjar i beure a més del transport fins l’illa de l’Aire. Si per alguna raó els col·laboradors han de fer nit a Menorca, intentarem aconseguir un lloc per dormir, però no ens podem comprometre 100%.

Necessitaríeu dur el bàsic, sac de dormir, calçat adient per caminar damunt roques, etc. Tot el material d'anellament i de cuina ja es a la caseta. No heu de portar res de plats, gots,.....Les feines de cuina i neteja de l’espai seran responsabilitat de tots els assistents.

Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de més 3000 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,...), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).

També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot. Durant la campanya aprofitem per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant els següents enllaços:

https://bit.ly/35QO0ro

https://bit.ly/2MpGHiO

També podeu veure alguna memòria de resultats en bloc de campanya: https://bit.ly/373zE7m

El calendari per apuntar-se ja està obert, podeu demanar més informació o confirmar estades a Santi Catchot, 649868695 o al correu electrònic: scatchot@gmail.com

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats