Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

L'ICO implantarà el remitent propi com a membre de ple dret d'Euring

Dimarts 24 Desembre 2019


Benvolguts socis i sòcies,

El passat dimarts, 17 de desembre, rebíem amb molt entusiasme la resolució favorable d’Euring, la institució europea que coordina tota l’activitat de l’anellament científic,  per la qual s’accepta la incorporació de l’Institut Català d’Ornitologia com a membre de ple dret. Aquesta fita suposa que l’ICO actuarà com a central d’anellament amb un remitent propi per a les anelles que utilitzarem a partir d’ara. També suposa assumir la gestió de la informació i la coordinació amb aquesta institució europea com a entitat pròpia.

Des dels anys 80,  els socis i sòcies de l’antic Grup Català d’Anellament demanàvem que s’estudiés i que s’implantés un remitent propi per a l’entitat. Ha estat un llarg camí, que s’ha fet juntament amb el suport del Govern de la Generalitat i l’esforç de les Juntes anteriors de l’ICO. El passat mes de setembre, jo mateix presentava el projecte del nou remitent davant l’Assemblea bianual d’Euring, a Belgrad, posant en valor la tasca de l’ICO en les darreres dècades i com a institució que ha contribuït de forma important al coneixement de l’avifauna del país i d’Europa en general. La proposta es va votar en assemblea amb el resultat de 14 vots a favor, 5 en contra i 11 abstencions.

A principi de 2020, el projecte de remitent propi s’implantarà amb celeritat i les anelles de l’ICO passaran a tenir l’adreça ICO.NAT.SCI.MUS-BARCELONA, fent referència a l’entitat, al Museu de Ciències Naturals i a Barcelona. Tan aviat com sigui possible, disposarem dels nous models d’anelles que el Comitè d’Anellament (CAN) ha revisat perquè s’ajustin al màxim a les característiques de totes les espècies que anellem al país. I també, en els propers dies, comunicarem formalment l’assoliment d’aquesta fita a les entitats avaladores de l’Estat, al Govern de la Generalitat, al Ministerio de Transición Ecológica i a les entitats i institucions que col·laboren  amb nosaltres.

Aquest èxit no hagués estat possible sense la participació de moltes persones i institucions. En primer lloc, en nom propi i en nom de tota la Junta Directiva, vull donar les gràcies a tots els socis i sòcies  que l’ICO ha tingut des de la seva fundació com a Grup Català d’Anellament, en especial a tots els anelladors i anelladores, ja que són  els que han fet possible, amb la seva dedicació, esforç i bon fer, que la nostra entitat sigui mereixedora de l’honor que representa formar part d’Euring com a entitat autònoma i de ple dret. En aquest sentit, no puc deixar de mencionar la tasca duta a terme pels tècnics de l’Oficina d’Anellament (OCA), en particular per Raül Aymí i Oriol Baltà, i per tots els membres del Comitè d’Anellament (CAN), amb en Marc Illa com a coordinador actual, que durant molts anys han treballat incansablement per fer que el nivell científic de l’anellament d’ocells a Catalunya es trobi entre els millors d’Europa, així com per preparar la proposta tècnica rigorosa que hi ha darrera d’aquest nou remitent. Vull també donar les gràcies de forma especial a les anteriors Juntes directives de l‘Associació, representades pels presidents Enric Carrera, Abel Julien, Albert Martínez i Santi Mañosa, així com al Coordinador General de l’entitat, Gabriel Gargallo, per no haver deixat de creure en la necessitat de tirar endavant aquest projecte de remitent d’anellament científic d’ocells, sempre en el marc de les institucions científiques europees. Al Govern de la Generalitat, i en especial al Director General de Medi Natural Sr. Ferran Miralles i als seus predecessors, pel suport  institucional, imprescindible per a que aquest remitent fos acceptat. A SEO/BirdLife i a la Sociedad de Ciencias Aranzadi, per la seva aposta decidida per la col·laboració entre entitats des de la igualtat i el respecte mutu, com la millor manera de gestionar de forma comuna l’anellament, malgrat les dificultats d’adaptació que això pugui comportar. En aquest sentit, el paper de SEO/BirdLife Catalunya, i en especial de la seva coordinadora, Cristina Sánchez, ha estat fonamental per facilitar el clima d’entesa  i d’excel·lent relació i col·laboració que ha imperat entre les entitats. Al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pel suport i ajut institucional i estructural que sempre ens ha donat, sense el qual no haguéssim pogut funcionar. A la Diputació de Barcelona i les Diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, i a un llarg nombre d’ajuntaments per creure que l’ICO pot aportar valor i coneixement al món municipal. I a totes les institucions públiques i privades, i persones que donen suport a l’ICO i que l’han fet una entitat reconeguda arreu d’Europa per la qualitat dels seus treballs i pel saber fer transmès arreu del continent.

Des de la Junta de l’entitat continuarem treballant fort en un moment en què aquestes notícies bones es barregen amb altres de molt preocupants. Aquesta setmana, el Govern de la Generalitat, l’ICO, el CREAF i el CTFC presentaven els resultats dels informes sexennals que sol·licita la Unió Europea per al seguiment de les Directives Hàbitats i Ocells amb resultats molt tristos: moltes espècies d’ocells, especialment les pròpies dels espais oberts i de muntanya, es troben en franca regressió, algunes d’elles en perill imminent d’extinció local. És feina, deure i voluntat de l’ICO, i segur que de tots els socis i sòcies, treballar fort per intentar revertir aquesta situació. Així ho farem, en col·laboració amb totes les entitats col·laboradores, institucions i amb el Govern del país.

Finalment, no puc deixar d’agrair  d’una forma molt especial  la tasca  eficient i rigorosa que duen a terme dia a dia tots els treballadors i treballadores de l’ICO, que ens permet convertir en resultats de coneixement i de conservació els nostres anellaments i les nostres observacions diàries i assolir fites com la que avui em sento tan orgullós de poder-vos comunicar.
 
Us desitjo a tothom unes Bones Festes, salut, i molts ocells,

Jordi Baucells Colomer
President
 
Institut Català d’Ornitologia
Barcelona, 19 de desembre de 2019

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats