Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Prestigiós premi Marsh Award a la Innovació en Ornitologia

Dijous 24 Octubre 2019


Un projecte ornitològic innovador coordinat des de Catalunya aconsegueix el màxim guardó.

L'EuroBirdPortal ha estat mereixedor del prestigiós premi MARSH en la categoria d’Innovació en Ornitologia 2019 per la British Trust for Ornithology (BTO).

L’EuroBirdPortal és un banc de dades europeu d’observació d’ocells que recopila i emmagatzema informació de 29 països i que es coordina des de l’Institut Català d’Ornitologia. Tanmateix, l’EBP és molt més que una simple eina d’emmagatzemament. A partir de totes les dades que recopila, l’EuroBirdPortal dóna vida al moviment dels ocells a través de tot el continent.

A l’abril de 2019, l’EuroBirdPortal va llançar un visor en temps pràcticament real que segueix el progrés setmanal de 105 espècies d’ocells migradors al llarg d’Europa. Els mapes s’actualitzen cada nit gràcies a la informació recopilada pels portals online dels socis de l’EBP: 120.000 noves dades d’observació d’ocells cada dia (45 milions de noves dades a l’any). Aquest mapes permeten veure a tothom qui ho vulgui els moviments migratoris de 105 espècies diferents a mida que es van desplaçant per Europa. En aquest moment de l’any, els mapes que mostren els desplaçaments de les orenetes vulgars i els tords ala-rojos il·lustren perfectament les anades i vingudes dels nostres ocells.

L’EuroBirdPortal ha creat també lligams força positius amb la Comissió Europea. Tant és així que en la fase més recent de desenvolupament del projecte va estar finançat a través Del programa LIFE. També s’ha estat treballant amb la Comissió per tal de veure com els resultats obtinguts per l’EBP poden ajudar a definir millor les temporades de caça o per millorar els protocols de seguiment de la influença aviar. Actualment també s’estan desenvolupant eines per realitzar anàlisis a gran escala de les dades del EBP.

En Gabriel Gargallo, director de l’Institut Català d’Ornitologia i líder del projecte, comenta:

L’èxit del projecte EBP rau en l’estreta col·laboració entre les dotzenes d’entitats ornitològiques que estan a càrrec dels portals online que recopilen observacions d’ocells a tota Europa i a l’ús innovador de noves tecnologies per fusionar i visualitzar una quantitat ingent d’observacions d’ocells en temps pràcticament real. De totamanera, tot això no hauria estat possible sense la participació dels 120.000 ornitòlegs voluntaris que han recollit i compartit de forma rutinària les seves observacions d’ocells a través d’aquestes plataformes online. Voldria, per tant, dedicar aquest guardó a tot ells.”

L’EBP és un projecte de l’European Bird Census Council (EBCC) desenvolupat a través d’una col·laboració que actualment inclou 81 institucions de 29 països diferents.

Els mapes animats d’ocells migradors es poden veure aquí: http://bit.ly/31FPeD2
 

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats