Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Nou article sobre canvi climàtic i ocells a la revista Science

Dijous 14 Abril 2016


El canvi climàtic està alterant les poblacions d’ocells comuns, tant a Europa com als Estats Units
 
Les necessitats climàtiques de cada espècie d'ocell estan modulant els canvis en les seves poblacions a gran escala. El canvi climàtic afecta amb diferent magnitud segons si l'espècie es beneficia dels canvis en el clima o si el perjudica. A cada zona estudiada les diferències entre els dos grups estan augmentant, però a cada zona el grup més afectat és diferent. La relació entre els dos grups es proposa com un nou índex molt sòlid per estudiar l'impacte del canvi climàtic sobre biodiversitat.
 
Un equip de científics internacional ha publicat recentment a la prestigiosa revista Science un article científic que demostra per primera vegada que els canvis en el clima estan influenciant l’abundància d’espècies d’ocells comuns a gran escala i en dues parts del món molt separades, Europa i els Estats Units. L’estudi ha estat liderat per la Durham University del Regne Unit i ha comptat amb la participació de dos investigadors de casa nostra, Lluís Brotons, investigador del CSIC que coordina la Joint Research Unit CREAF-CTFC i Sergi Herrando, investigador de l’Institut Català d’Ornitologia associat al CREAF. Els científics han caracteritzat els climes idonis de diferents espècies d'aus per poder predir si els recents canvis en el clima estan afavorint o perjudicant les diferents espècies d’ocells comuns reproductors. Amb els registres del clima disponibles pel període de 1980 a 2010  han dividit els ocells en dos grups d'espècies: les que potencialment podien sortir afavorides pel canvi climàtic i les que podien veure’s perjudicades. Després han comparat com han evolucionat les poblacions d’espècies dels dos grups utilitzant les dades del mateix període de 30 anys. L’estudi ha analitzat les poblacions de 145 espècies d'ocells comuns d’ Europa i 380 dels EUA.
 
En ambdós continents s’han observat respostes evidents i diferents per cada grup davant els canvis en el clima: a Europa, les poblacions que es creia que es veurien desfavorides pels canvis en el clima han patit un declivi molt més acusat de l’esperat, mentre que les poblacions que s’esperava que s’aprofitarien d’aquests canvis no han estat tan beneficiades. Als EUA els resultats són  semblants, en el sentit que les respostes relatives dels dos grups al canvi climàtic van en la mateixa direcció que a Europa, però en aquest cas les poblacions d’ocells beneficiades pel canvi climàtic són les que han superat de llarg totes les expectatives, mentre que les perjudicades no s’han vist tan afectades com es pensava.
 
Aquest treball ha estat possible gràcies a la col·laboració dels milers d'ornitòlegs que arreu d'Europa i els Estats Units participen en els seguiments d'ocells comuns. El projecte de Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya (SOCC) és un d'ells.
 
Stephens, P.A. et al. 2016. Consistent response of bird populations to climate change on two continents. Science 352: 84-87.

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats