Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Campanyes d’anellament de seguiment de la migració prenupcial

Divendres 3 Maig 2024


La campanya de Yasmina (Marroc) ja ha passat el seu equador i s'acosta al tram final, ja que enguany acabarà el dia 10 de maig. Tot just s'han superat les 800 primeres captures enguany, força en línia amb els resultats dels darrers dos anys, però amb diferències significatives pel que fa a la composició d'espècies. Per exemple, aquest any està sent molt pobre en captures de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), i les captures de rossinyol (Luscinia megarhynchos), cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) i boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) també són per sota la mitjana. En canvi, les captures d'oreneta comuna (Hirundo rustica) i de mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) són prou bones. Destaca especialment la captura de dos mascles de papamosques de collar (Ficedula albicollis) després d'un període de vent de l'est i nord-est, ideals per a portar aquestes espècies que migren típicament pel centre i est del Mediterrani. Aquestes llevantades al nord d'Àfrica podrien anar relacionades amb l'aparició d'espècies típiques de l'est del Mediterrani, com també ho és el mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix), amb un efecte semblant al que tenen les llevantades sobre el mar.

La singularitat de l'estació d'anellament fa que sigui difícil extrapolar resultats directament a escala de tot el pas migratori per l'oest del Mediterrani (així com comparar resultats directament amb el pas que observem a Catalunya), però ens aporta un punt de vista diferent sobre el viatge a través del desert de moltes espècies, aprofundint en aspectes clau com la condició física o la durada de les parades en la migració. En aquest sentit, les dades recollides de forma estandarditzada (amb els Estàndards d'Anellament de l'ICO) al llarg del temps ens estan permetent realitzar diversos estudis que esperem que aviat puguin anar-se publicant. 

Recordem que les novetats de la campanya es poden seguir al blog yasminaprimavera.wordpress.com, i que totes les persones interessades a visitar i participar en l'estació d'anellament ho poden fer, només cal posar-se en contacte amb nosaltres!

També podeu veure l’evolució de les captures de les campanyes a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats