Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 15 Maig 2024
L’Assemblea General de l’ICO d’enguany es farà el dia 15 de juny a la sala d'actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Podeu trobar la carta de convocatòria amb l’ordre del dia i la butlleta de delegació de vot aquí.

Com veureu, un punt clau de l’ordre del dia d’enguany serà el dedicat al Nou Pla Estratègic. Un pla ambiciós que, com saps, pretén modernitzar, repensar, reestructurar i continuar, en definitiva, fent evolucionar la nostra institució d’acord amb els importants reptes que ens esperen els propers deu anys.

El procés de creació d’aquest nou pla es va detallar a l’assemblea de l’any passat i ara toca presentar la feina feta fins ara i que ha inclòs, entre d’altres, dues visites a institucions ornitològiques de referència a Europa (benchmarking internacional), 25 entrevistes a agents clau del nostre entorn, una extensa enquesta a més de 250 dels nostres socis i sòcies, un taller intern de cultura organitzativa i un altre on es va començar a abordar la futura estratègia. Desprès de fer un repàs a tota aquesta feina explicarem com afrontarem la fase final d’aquest procés i la redacció final del nou pla.

Un altre punt important de l’ordre del dia d’enguany fa referència a la renovació de càrrecs de la Junta Directiva.

D’acord amb el Reglament Intern, enguany toca renovar el president i el tresorer, i una part dels vocals (tres en concret). Cada soci només pot votar un dels candidats presentats a cadascun dels càrrecs de president i tresorer. Com que només s’ha presentat un candidat en cada cas (podeu veure les candidatures aquí), es poden votar els dos candidats o només un d'ells. En el cas dels càrrecs de vocal, de tots els candidats presentats se’n poden votar tants com places vacants hi hagi. Com que hi ha tantes vacants com candidats (4), novament es podran votar tots els candidats o només algun d'ells.

A més de la renovació d’aquests càrrecs, la Junta Directiva també demanarà la ratificació de l’Helena Navalpotro com a nova Secretària General, càrrec que ha ocupat de manera provisional en substitució de la Júlia Alcaraz.

Com és habitual, un cop acabi l’assemblea anirem a dinar a un restaurant proper (oportunament donarem més detalls sobre el lloc i sobre com reservar plaça).

Divendres 3 Maig 2024
La campanya de Yasmina (Marroc) ja ha passat el seu equador i s'acosta al tram final, ja que enguany acabarà el dia 10 de maig. Tot just s'han superat les 800 primeres captures enguany, força en línia amb els resultats dels darrers dos anys, però amb diferències significatives pel que fa a la composició d'espècies. Per exemple, aquest any està sent molt pobre en captures de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), i les captures de rossinyol (Luscinia megarhynchos), cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) i boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) també són per sota la mitjana. En canvi, les captures d'oreneta comuna (Hirundo rustica) i de mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) són prou bones. Destaca especialment la captura de dos mascles de papamosques de collar (Ficedula albicollis) després d'un període de vent de l'est i nord-est, ideals per a portar aquestes espècies que migren típicament pel centre i est del Mediterrani. Aquestes llevantades al nord d'Àfrica podrien anar relacionades amb l'aparició d'espècies típiques de l'est del Mediterrani, com també ho és el mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix), amb un efecte semblant al que tenen les llevantades sobre el mar.

La singularitat de l'estació d'anellament fa que sigui difícil extrapolar resultats directament a escala de tot el pas migratori per l'oest del Mediterrani (així com comparar resultats directament amb el pas que observem a Catalunya), però ens aporta un punt de vista diferent sobre el viatge a través del desert de moltes espècies, aprofundint en aspectes clau com la condició física o la durada de les parades en la migració. En aquest sentit, les dades recollides de forma estandarditzada (amb els Estàndards d'Anellament de l'ICO) al llarg del temps ens estan permetent realitzar diversos estudis que esperem que aviat puguin anar-se publicant. 

Recordem que les novetats de la campanya es poden seguir al blog yasminaprimavera.wordpress.com, i que totes les persones interessades a visitar i participar en l'estació d'anellament ho poden fer, només cal posar-se en contacte amb nosaltres!

També podeu veure l’evolució de les captures de les campanyes a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 2 Maig 2024
El TERMCAT publica en línia una actualització del Diccionari dels ocells del món que incorpora els canvis taxonòmics i de nomenclatura recollits en la vuitena edició de l’obra de referència dins de l’àmbit Handbook of the Birds of the World and BirdLife - International Digital Checklist of the Birds of the World, publicada el desembre de 2023.

Els canvis més habituals, basats en els avenços dels estudis genètics, responen a la divisió d’una espècie en diverses noves espècies, com és el cas, per exemple, de la bosquerola cap-ratllada (Basileuterus tristriatus) que s’ha dividit en tres noves espècies, bosquerola d’orelles negres (Basileuterus melanotis), bosquerola del Tacarcuna (Basileuterus tacarcunae) i bosquerola dels iungues (Basileuterus punctipectus); o bé al pas del que fins ara es consideraven espècies a un rang taxonòmic inferior, com és el cas del mussolet de Califòrnia (Glaucidium gnoma californicus), el mussolet de Guatemala (Glaucidium gnoma cobaense) i el mussolet de Hoskins (Glaucidium gnoma hoskinsii), actualment classificats com a subespècies del mussolet muntanyenc (Glaucidium gnoma).

El diccionari, elaborat per l’Institut Català d’Ornitologia, la Fundació Barcelona Zoo i el TERMCAT, i publicat entre els anys 2017 i 2022, es manté permanentment actualitzat gràcies a l’equip d’especialistes assessors del diccionari, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC), que revisen els canvis taxonòmics i de nomenclatura publicats anualment en la llista internacional presa com a corpus de referència.
L’obra actual inclou 11.216 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells de tot el món, classificades en 36 ordres i 246 famílies, que recullen les denominacions en català, els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i els noms científics de cada espècie. El diccionari també inclou notes amb informació complementària sobre els termes i més de 500 il·lustracions.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que actualment ofereix més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

Divendres 19 Abril 2024
Estudies biologia, biologia ambiental o ciències ambientals, i estàs buscant on fer les pràctiques acadèmiques? T’interessa l’ornitologia i la ciència ciutadana, però no saps si és exactament al que et vols dedicar? Estàs de sort! L’àrea de seguiments de l’ICO està obert a incorporar un estudiant en pràctiques per semestre al seu equip. Amb nosaltres treballaràs en projectes aplicats al seguiment d’ocells, des de la recollida de dades a camp, fins a l'anàlisi d’aquestes. T’ajudarem a utilitzar programaris com el QGIS o R en projectes determinats, i ens donaràs un cop de mà en el desenvolupament de noves propostes de seguiment d’ocells.
Si tens ganes de fer unes pràctiques on t’ajudem a aprendre, i tu aportes els teus coneixements a un equip motivat i amb molta feina per fer, t’esperem!
Podeu enviar el vostre CV i carta de motivació a elisenda.peris@ornitologia.org 

Dijous 4 Abril 2024
Enguany l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc el dia 15 de juny (properament es comunicarà el lloc i el format). Com cada any, en aquesta ocasió també mirarem de confeccionar un programa d’actes que sigui atractiu i que promogui l’assistència i participació dels socis. 

A més, a l’assemblea d’enguany, s’han de renovar tres dels vocals de la Junta Directa, així com els càrrecs de president, secretari general i tresorer. Per aquest motiu, s’ha obert un termini per a la presentació de candidats als càrrecs vacants que finalitzarà el proper dia 5 de maig. Les candidatures s’han de fer arribar per escrit a junta@ornitologia.org i han d’incloure una breu presentació, així com la indicació expressa del càrrec al que s’opta i de la motivació i objectius de la candidatura. La presentació no pot estendre’s més enllà de dos fulls DIN-A4. Un cop s'hagi certificat que totes les candidatures presenten tots els requisits necessaris per a ser elegibles i, en la mateixa tramesa en què es convoqui l’Assemblea General, es donaran a conèixer totes les candidatures que s’hagin rebut i els seus respectius fulls de presentació.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats