Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dimecres 24 Març 2021
Alguna vegada has observat aus de manera online? Si no ho has fet mai tens una immillorable oportunitat gràcies al Facebook Live que Swarovski Optik organitza amb alguns dels millors ocellaires del moment. Es tracta d'una ocasió fantàstica per gaudir de la fauna de sis països i dos continents, ja que es connectarà des de l’Estat espanyol però també des d'Argentina, Costa Rica, Equador, Guatemala i Panamà.
Pel que fa a les localitzacions des de l’Estat, tindrem l'oportunitat de connectar amb Ricard Gutiérrez (Olla del Rei, Castelldefels), Gorka Gorospe (Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, Castelló), Yanina Maggiotto (Parc natural de l'Albufera, València), Santiago Villa (Ciudad Real) i Álvaro Díaz (Madrid).
En directe i tot en parla castellana, es retransmetrà pel seu compte de Facebook. Podràs gaudir de 90 minuts d'aus salvatges i fascinants històries!

Segueix-ho aquí: https://www.facebook.com/swarovskioptik.birding/

Dijous 18 Març 2021

Aquest mes de març, la revista Descobrir publica un número especial dedicat a les papallones, una espècie bioindicadora que ens informa de l’estat de salut de la natura, i posa en marxa la campanya Salvem les papallones.
Si volem preservar els nostres paisatges, salvar les papallones és una necessitat i per això el Descobrir posa en marxa la campanya Salvem les papallones, que proposa adoptar-ne simbòlicament una. Per cada nova subscripció a la revista es donarà 1€ al projecte de microreserves de papallones de l’entitat Paisatges Vius, que amb aquest suport podrà crear les condicions idònies de subsistència de la formiguera gran, en perill d’extinció, en diverses finques del Moianès.

Dijous 18 Març 2021
Ja fa un any que vam començar el projecte #ACasa en el que us animàvem a fer observacions des de casa vostra i entrar-les a Ornitho.cat i OcellsdelsJardins.cat.
 
Com segurament ja sabeu, aquestes dades ens van permetre descobrir que el confinament va provocar canvis marcats en el patró diari de detectabilitat dels ocells. Ara, sortosament, no vivim un confinament tan estricte i això ens dona l'oportunitat de veure si aquests canvis encara s'estan mantenint o si, per exemple, alguns ocells han acabat esdevenint més comuns dins dels pobles i ciutats. És per això que enguany tornem a posar en marxa aquest projecte.
 
La manera de participar és ben senzilla: només cal que entre el 15 de març i el 30 de maig feu tantes llistes completes com pugueu des de casa vostra (des de la finestra, el patí, jardí, terrassa) i entreu les dades al projecte #ACasa d'ornitho.cat. També podeu participar aportant dades a OcellsdelsJardins.cat. És molt millor fer unes quantes llistes completes de curta durada (per, exemple, d'uns 30 minuts) al llarg del dia que fer-ne una de sola i de molta durada.
 
Recordeu que els resultats del projecte a ornitho.cat es mostren, gairebé en temps real, a http://dades.ornitho.cat/projecte/acasa

Dijous 18 Març 2021

El dissabte 10 d’abril organitzem la 7a jornada SOCC i del nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya, el punt de trobada dels col·laboradors d’aquests projectes. Per primera vegada, la jornada es realitzarà de forma virtual. Hem preparat una jornada amb xerrades, debats concursos i molt més!  La jornada serà oberta a tothom però hi haurà places limitades. En cas d’exhaurir les places, donarem prioritat als col·laboradors dels SOCC i de l’atles. 
 

Programa

Inscriu-te!


Dilluns 8 Març 2021
L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) desenvolupa des de fa anys projectes de seguiment d'ocells a Catalunya que es fonamenten en la participació ciutadana. En els darrers temps la informació derivada d'aquests projectes han anat prenent més i més rellevància per al coneixement i conservació dels ocells i d'altres components de la biodiversitat. A Catalunya es treballa estretament amb les administracions públiques i centres de recerca del país i internacionals per informar sobre l'estat del medi ambient, els canvis que estan succeint i les causes que hi ha al darrere. D'especial rellevància és la integració de la informació per a donar resposta a les necessitats legals d'informació de les Directives Ocells i Hàbitats, així com els informes de l'estat de la natura.
 
En aquest context, l'ICO pretén impulsar els projectes de seguiment que desenvolupa conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i convoca una plaça de coordinador de projectes de seguiment d'ocells. Aquesta persona serà l'encarregada de dinamitzar la participació i assistir als voluntaris dels projectes que l'ICO té en curs a Catalunya, com ara el Seguiment d'ocells comuns a Catalunya (SOCC). Per a portar-ho a terme, la persona s'integrarà en el grup de treball de seguiments/atles d'aquesta entitat, on disposarà de suport tècnic i personal. 
 
Es requereix:
• Grau en biologia o ciències ambientals o homòleg.
• Domini de les llengües catalana, castellana i anglesa.
• Alta capacitat d'implicació en els projectes.
• Capacitat comunicativa i de dinamització de grups.
• Capacitat de flexibilitat en el treball.
• Capacitat de treball en equip.
• Capacitat de determinar prioritats de treball concretes a partir de directrius generals.
• Capacitat organitzativa i de compliment de terminis.
  
Es valorarà particularment:
• Coneixements naturalístics generals i molt particularment d'ornitologia de camp.
• Coneixement de la geografia de Catalunya i de la distribució, abundància i canvi en les poblacions d'ocells.
• Coneixements en entorns web i xarxes socials.
• Coneixements de bases de dades, sistemes d'informació geogràfica i anàlisi de dades.
• Disposició a viatjar per Catalunya.
• Carnet de Conduir B1.
 
Condicions de treball:
• Jornada a temps complet (37,5 hores setmanals).
• Sis mesos de contracte prorrogable.
• Sou brut anual base de 22.150€. 
• Lloc de treball: Barcelona/Teletreball.

Sol·licituds:

Envieu CV i carta de motivació a secretaria@ornitologia.org abans del 24 de març.

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats