Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Incrementar la productivitat local podria ajudar als ocells migradors terrestres

Dimecres 3 Març 2021


Moltes espècies d'ocells migradors terrestres estan patint forts declivis poblacionals arreu del continent i és urgent, per tant, posar en marxa accions sobre el terreny que ajudin a pal·liar aquesta situació. Es fa difícil, però, dissenyar i implementar aquestes polítiques de conservació ja que hi ha molts factors ambientals involucrats i no és gens fàcil dirigir els esforços de manera que siguin realment efectius.


Un estudi que acaba de ser publicat per la prestigiosa revista Proceedings of the Royal Society B i en el que ha participat l'ICO, pot ser de gran ajuda. L'estudi, titulat Covariation in population trends and demography reveals targets for conservation action, conclou que incrementar la productivitat local podria ser una de les millors maneres d'ajudar a millorar les tendències poblacionals de moltes espècies d'ocells migradores.

Per arribar a aquesta conclusió, el treball ha analitzat conjuntament dues fonts de dades diferents. D'una banda, les dades sobre tendències poblacionals obtingudes arreu d'Europa pel projecte PECBMS, coordinat per l'EBCC i on l'ICO hi contribueix amb les dades del SOCC. I de l'altra, les dades de productivitat i supervivència obtingudes pel projecte EuroCES, coordinat per EURING i on l'ICO hi participa amb el projecte d'anellament SYLVIA.

Les anàlisis que s'han fet mostren que les espècies migradores i no migradores que coexisteixen en un mateix indret tenen tendències poblacionals i de productivitat locals similars però no a nivell de supervivència interanual. Aquest patró, a més, s'observa tant en ambients de caire més àrid com de més humit. 

És a dir, els llocs que són bons per les espècies residents tendeixen a ser també bons per a les espècies migradores, i a l'inrevés. Tot això suggereix que les accions de conservació encaminades a millorar localment la qualitat de les zones de cria, en especial si es dirigeixen a potenciar la productivitat, poden donar resultats veritablement bons i, no només pels migradors, sinó pel conjunt de la comunitat d'ocells.

 
 
Covariació entre les espècies residents i les espècies migradores coexistents en ambients àrids i humits en la mitjana local de la tendència poblacional (a,b), nivell de productivitat estandarditzada (c,d) i supervivència anual estandarditzada (e,f).

Aquest estudi demostra que la combinació de diferents fonts de dades pot ajudar a respondre millor problemàtiques de conservació i posa de manifest, novament, la importància que té l'anellament quan es tracta d'identificar les causes o els factors que hi ha darrere dels canvis observats.

Aquest estudi ha estat possible gràcies a tots els anelladors i observadors de camp que participen als projectes SOCC i SYLVIA i també dels seus homòlegs de la resta d'Europa. 

Referència completa: Morrison Catriona A., Butler Simon J., Robinson Robert A., Clark Jacquie A., Arizaga Juan, Aunins Ainars, Baltà Oriol, Cepák Jaroslav, Chodkiewicz Tomasz, Escandell Virginia, Foppen Ruud P. B., Gregory Richard D., Husby Magne, Jiguet Frédéric, Kålås John Atle, Lehikoinen Aleksi, Lindström Åke, Moshøj Charlotte M., Nagy Károly, Nebot Arantza Leal, Piha Markus, Reif Jiří, Sattler Thomas, Škorpilová Jana, Szép Tibor, Teufelbauer Norbert, Thorup Kasper, van Turnhout Chris, Wenninger Thomas and Gill Jennifer A. 2021. Covariation in population trends and demography reveals targets for conservation action. Proc. R. Soc. B. https://doi.org/10.1098/rspb.2020.2955
 

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats