Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Campanya d’anellament a l’illa de l’Aire

Divendres 20 Gener 2017


Com ja va sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte internacional Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà, com sempre l’illa de l’Aire, una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des del 27 de març fins al 15 de maig.

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.

La SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i anelladors en formació és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte (2-3 voluntaris simultàniament com a màxim). La manca de finançament els darrers anys fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret TOTS els participants (anelladors locals i col·laboradors) hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot (també els desplaçaments per terra des de l’aeroport per exemple), encara que el tema econòmic no ha de ser un problema i ho podem parlar (estades molt llargues o altres situacions especials). D’altra banda, també estarà oberta la possibilitat de fer donatius per la campanya amb l’objectiu de cobrir imprevistos.
 
Es interessant aprofitar els trasllats previstos que seran normalment un dia per setmana. Concretament aquest anys 2017 els dies que està previst hi hagi trasllat són els següents: 26 de març, 3, 9, 17, 23 d’abril i 1, 7 i 15 de maig. Aquest trasllats son orientatius perquè poden canviar per causes meteorològiques. Es important ajustar-se al màxim o preveure un o dos dies mes en el cas de que us traslladeu des de fora de Menorca.
 
A l'illa solem "viure" en una petita caseta que ens deixa autoritat portuària, allà és on fem tota la feina, dormir, cuinar, etc. (no s'entra i es surt a diari de l'illa, vivim allà). De moment no hi ha WC ni dutxes, però l’illa és prou gran per tenir intimitat. Tenim una petita placa solar i bateries que ens permeten tenir llum i carregar un telèfon mòbil però poca cosa més. Necessitaríeu dur el bàsic, sac de dormir, llanterna frontal, calçat adient per caminar damunt roques, etc. Tot el material d'anellament i de cuina ja és a la caseta, no heu de portar res de plats, gots, etc.També s’ha de destacar que la SOM no té cap tipus d’assegurança contractada pel que cada participant es fa responsable de qualsevol accident que pugui tenir a la seva estada o trasllat.
 
Durant el període 1995-2016 s’han anellat un total de 68.856 ocells de 114 espècies; podeu veure alguna memòria de resultats en la web: www.menorcasom.org
També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot, especialment aus marines. Durant la campanya aprofitem per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç un video fet durant l’estada d’un col·laborador: http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be.
El calendari per apuntar-se ja està obert i les dates s’aniran reservant a mesura que arribin les vostres sol·licituds. Podeu demanar més informació o aclariments al telèfon 649 86 86 95 (Santi Catchot) i respondre en un correu electrònic  a scatchot@gmail.com indicant clarament que enteneu i accepteu les condicions exposades en aquesta invitació i les expectatives que teniu previstes aconseguir.

Últimes NotíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa