Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

El TERMCAT difon els criteris per donar nom als ocells en català

Dijous 22 Desembre 2016


El TERMCAT publica els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, que presenten les orientacions per a la determinació dels noms catalans de les espècies d’ocells. Formes com ara agró ventreblanc, tàngara de bigotis blaus, cuaespinós d’aiguamoll, rasclet d’antifaç, jacana menuda, alció de les Moluques, nyandú de la puna, alosa brunzidora o picot trist són només algunes de les moltes denominacions comunes en català de nova creació que fan referència a espècies d’ocells que no disposaven d’un nom català establert.

El propòsit d’aquests criteris és oferir als especialistes i estudiosos de l’àmbit de l’ornitologia unes pautes sistemàtiques, coherents, consensuades i paral·leles a les solucions acordades en altres llengües, que facilitin la creació de denominacions catalanes d’espècies d’ocells.

La publicació s’emmarca en un ambiciós projecte terminològic, encapçalat per un equip d’especialistes en ornitologia format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC). L’obra aplegarà les més de 10.500 denominacions catalanes d’ocells d’arreu del món amb els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany.
 
Els Criteris per a la denominació catalana d’ocells es difonen des de l’apartat de Criteris i metodologia del web del TERMCAT, al costat dels documents paral·lels dedicats a la Denominació comuna de les papallones i a la Denominació de races d'animals domèstics, i a d’altres criteris similars d’àmbits ben diversos, també aprovats pel Consell Supervisor, com ara la Denominació catalana de les pluges de meteors, la Denominació comuna dels enzims o la Denominació de malalties parasitàries.
 
http://www.termcat.cat/docs/docs/DenominacioCatalanaOcells.pdf?ct=t(Ocells_Tramesa_Especialitzada)

Últimes NotíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa