Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

La millor foto d'Ornitho: 2n trimestre 2014

Dimarts 2 Desembre 2014


Continuem endavant amb la iniciativa relacionada amb el portal Ornitho.cat de fer una selecció de les millors fotos rebudes cada trimestre i, en especial, designar la millor foto de cada període. Es tracta d’un reconeixement honorífic que esperem que motivarà encara més la tramesa de fotos al portal i també de millor qualitat.
 
Aquí donem a conèixer la selecció de la millor foto del segon trimestre que ha anat a càrrec de Jordi Bas, fotògraf especialitzat en fotografia de natura.
 
Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès i serveixi també per fixar-nos encara més del valor del material que aporten tots els observadors a ornitho i que va en augment tant qualitatiu com quantitatiu.
 
Millor foto  2T / 2014
 
Foto guanyadora: Hortolà (Emberiza hortulana)
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=27235
 
Data: 29/04/14
 
Lloc: Pla de Gates, Roses, Alt Empordà

La foto il·lustra un mascle d’hortolà en migració o ja en el territori de cria. Es tracta d’una foto senzilla, però molt ben resolta: ben enquadrada, amb espai cap on està mirant l’ocell i el fons és molt “net” amb llum suau molt compensada. Tot i ser, aparentment, un dia ennuvolat, té un punt de lluentor a l’ull, molt important en ocells d’ulls negres. També combina perfectament els colors de l’ocell amb els de la planta i el fons: el color de les flors més tendres és el mateix que el del bec, el verd del fons és molt semblant al verd del carpó o el marró general de l’ocell, per exemple,  s’assembla al d’algunes flors seques.
 
Autor. Miquel Bonet, tinc 42 anys i sóc de Barcelona. Ja des de jove em vaig començar a interessar per la natura i la fotografia. Després de deixar el món de l’escoltisme em vaig dedicar principalment a fer muntanya, fins que, a la primavera del 97, va arribar la meva primera sortida a mirar ocells als Aiguamolls de l’Empordà, en companyia del meu gran amic Salva Solé. Aquesta sortida va ser l’inici d’una progressiva fal·lera que ens va portar a recórrer primer tota Catalunya, per passar després a visitar altres llocs de la península, d’Europa, i des del 2003 també del món, en el que va ser el meu primer viatge ornitològic fora del Paleàrtic (Sud-àfrica). De sempre ens acompanyaven les càmeres amb la il·lusió de documentar (sense cap altre pretensió) les especies vistes, però va ser llavors que vaig deixar enrere les diapositives per entrar a l’era digital, amb la Coolpix 4500 i el ‘boom’ del digiscoping. Aquest any he tornat a sortir bastant per Catalunya, després d’uns anys força més relaxat. En part es gràcies també a l’adquisició d’un nou equip que és, evidentment, amb el que vaig fer la foto de l’hortolà. Un cos Nikon 7100 amb l’objectiu 300 2.8 de la mateixa marca i el duplicador 2x. Com en molts casos, la foto de l’hortolà va arribar d’una revolada. Esperant en un lloc que sabíem bo per a una altra espècie, van aparèixer un parell d’hortolans en moviment. Van creuar la pista de dalt a baix, parant-se en unes plantes a certa distància, oferint-nos la possibilitat de tenir un fons llunyà i net. En aquests casos es tracta de ser discret, amagat darrere el cotxe, tenir un bon pols i disparar força (l’equip pesa, no hi havia temps de muntar trípode, i la foto està feta a 1/320 sg), i moure’s un pel per trobar el fons net. La qualitat i la capacitat d’ampliació de l’equip fan la resta, que és molt.
 
Altres fotos destacades d’aquest trimestre. En segon lloc cal esmentar les fotos de cinc territs menuts en vol feta per Camilo Albert Fernández:
 
 http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&backlink=skip&mid=28097
 
Segons comenta en Jordi Bas: M’agrada molt, ja que sembla una sèrie de fotografies superposades: un amb les ales amunt, el següent avall i l’altre amunt … L’enquadrament és correcte i la llum d’un dia ennuvolat provoca que no hi hagin ombres. L’arc que forma la trajectòria dels ocells la fa encara més interessant. Per posar-hi algun “però”, jo l’hi hauria retallat tota la part de baix per fer-la panoràmica.
 
En tercer lloc, destacar la foto de Víctor Cañadas amb una perdiu de mar en vol:
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=27268
 
Està molt bé perquè es difícil de seguir i d’enquadrar un ocell volant ràpid com és el cas. La foto potser està una mica massa centrada, tot i el retall fet al processar-la, però segueix sent una molt bona foto.
 
Finalment, com a foto humorística, hem d’esmentar la següent del Joan Rodríguez:
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=29423
 
Enhorabona a aquests tres fotògrafs per la seva habilitat i per mostrar unes fotos tan destacades!
 
Jordi Bas patrocina la selecció de fotos d’aquest trimestre

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats