Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 15 Abril 2019
El dilluns 15 de d’abril comença la temporada de primavera del SOCC. Recordeu que teniu fins al dia 15 de maig per realitzar el primer cens. Intenteu no deixar-ho per a l’últim moment!

A més, tal i com hem fet els darrers anys, volem proposar-vos que compartiu amb nosaltres les vostres experiències amb el SOCC. Ho podeu fer a través de les nostres xarxes socials amb el hashtag: #soccdeprimavera.
 
Si encara no ho feu, ens podeu seguir a: Facebook, Twitter i Instagram: @ICOcells

Aprofitem per comunicar-vos que tenim disponible un nou model de llibreta per anotar les dades del SOCC. Aquesta nova llibreta s’ha dissenyat en mida DIN A5 i format apaïsat per disposar de totes les seccions del transsecte en una mateixa fulla. La creació d’aquesta nova llibreta cerca complementar el altres dos formats existents i donar-vos més opcions als col·laboradors per poder escollir el format que més us agradi. Si teniu les vostres llibretes plenes, o rebíeu les fitxes i voleu provar un dels dos formats de llibreta, envieu-nos un correu electrònic i us farem arribar una llibreta el més aviat possible.

També us volem recordar que si encara teniu pendent d'enviar-nos les dades dels censos d’hivern us agrairem molt que ens les feu arribar el més aviat possible.

Moltes gràcies per fer possible el projecte i molt bona temporada de primavera del SOCC!

L’Equip de coordinació del SOCC

Dilluns 15 Abril 2019
L’augment de la durada del dia ja els ha enviat un missatge clar als ocells: “Nois i noies, toca reproduir-se”. Malgrat que la temperatura o la pluja puguin no estimular a nidificar, els ocells saben, pel fotoperíode (és a dir, per la durada del dia), que ara és el moment de l’any en què tenen la seva gran oportunitat de deixar el màxim de descendència possible. Un potent instint, potenciat per la selecció natural fins a l’extrem, els impulsa a transmetre els seus gens a tota costa, tant a mascles com a femelles.

I nosaltres, com a aficionats a l’ornitologia, si volem contribuir al coneixement d’aquesta fase crucial del cicle vital dels ocells, ho podem fer mitjançant la plataforma Nius.cat. La informació emmagatzemada a nius servirà per determinar l’impacte sobre els ocells de les alteracions de l’hàbitat, el canvi climàtic o les pràctiques agrícoles, entre molts altres. A part de la nostra contribució, observant la nidificació dels ocells podem aprendre molt sobre el seu comportament, el procés de creixement dels pollets i, també, sobre la duresa que representa sobreviure a la natura, ja que molts nius s’enfrontaran a problemes de predació o es perdran per males condicions meteorològiques o manca d’aliment.

Mallerengues, pardals, cueretes, garses, merles i molts altres, estan ja aparellats i construint nius o, les parelles més atrevides, fins i tot ja estan amb primeres postes. Observeu, anoteu, mireu i comuniqueu les vostres observacions a Nius.cat, sempre seguint estrictament les normes del Codi de Conducta, i sigueu testimonis de l’extraordinari fenomen de l’esclat de la vida que es produeix cada any en aquesta època.

Dilluns 15 Abril 2019
Del 6 al 12 de maig de 2019
 
Tens experiència en observació i identificació d’ocells rapinyaires? Vols participar en una campanya per conèixer els ocells rapinyaires que travessen la Muntanya d’Alinyà en període de migració?

La migració és un fenomen natural captivador pel seu dinamisme i per les fascinants habilitats de la fauna migradora. Tenim indicis que fan pensar en l’existència d’una ruta a través de l’espai de la Muntanya d’Alinyà, si més no al pas prenupcial o de primavera. Des del programa Voluntariat x la Natura de la Fundació Catalunya La Pedrera organitzem aquesta activitat per conèixer el que pot esdevenir una eina molt útil per a la gestió de l’espai.
 
Cada observador podrà participar els dies que vulgui segons la seva disponibilitat. La dedicació mínima serà d’1 dia i la màxima de 3 (si hi hagués molta demanda). L’horari del treball de camp serà de 10 a 18 h cada dia.
 
Els observadors, en grups de 2 o 3 persones,  estareu distribuïts simultàniament en diferents llocs estratègics de la finca per tal de detectar, identificar, comptar i registrar el trànsit d’ocells rapinyaires migradors. La informació que s’obtingui del treball de camp es penjarà diàriament al web www.ornitho.cat i s’analitzarà en un informe que l’equip gestor de la Muntanya d’Alinyà realitzarà.
 
Calen coneixements en l’observació i identificació d’ocells rapinyaires. La Fundació Catalunya La Pedrera oferirà l’allotjament i els àpats als observadors voluntaris
 
Més info a territori@fcatalunyalapedrera.com o trucant al 932142567 (Susanna Izquierdo, de la Fundació Catalunya La Pedrera)

Dilluns 15 Abril 2019
El Centre Internacional de Migració d’ocells (CIMA) a Tarifa (Cadis) organitza els dies 4 i 5 de maig el primer curs d’identificació de plomes.

Per més informació i inscripcions accedeix a: https://www.fundacionmigres.org/curso-de-identificacion-de-plumas/

Divendres 22 Març 2019
Durant quatre anys, persones expertes en ornitologia han recorregut 386 quadrats de 100 km2 per prospectar el territori a la recerca de les espècies d’aus nidificants. S’han recollit més de 500.000 dades sobre 236 espècies d’ocells nidificants, que es compararan amb les últimes obtingudes fa 20 i 40 anys.

Un miler de persones vinculades al món de la ornitologia han participat de manera voluntària en l’elaboració del nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya, en el marc d’un projecte coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que compta amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Zoo de Barcelona.
 
El projecte té per objectiu millorar el coneixement de les espècies d’ocells nidificants a Catalunya i fer el seguiment de la seva evolució. Per fer-ho, es prospecta el territori cada 20 anys, des de fa 40 anys, de manera que aquesta és la tercera vegada que es du a terme.
 
En aquesta ocasió, les persones voluntàries han recorregut 386 quadrats de 100 km2 entre el 2015 i el 2018 per completar el mostreig sistemàtic de tot el territori. A més d’identificar les espècies, les persones expertes en ornitologia havien d’analitzar el seu comportament per detectar si realment els exemplars hi feien el niu. En total, s’han recollit 500.000 dades referents a 236 espècies d’aus.
 
Un cop executat el treball de camp, a partir d’ara l’ICO i el Centre de ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya analitzaran totes les dades recollides, per determinar amb detall la distribució, l’abundància i els canvis experimentats en les poblacions d’ocells en les darreres dècades.
 
La informació inclosa al nou atles ha servit ja per informar a la Comissió Europea de l’estat de les poblacions d’ocells, en compliment de l’article 12 de la directiva Aus, una tasca obligatòria per als Estats membre cada 6 anys.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats