Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dijous 20 Setembre 2018
Resultats per sota de la mitjana històrica
 
S’han assolit gairebé dos mesos de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyar a l’estació de Canal Vell, Deltebre, des que va començar el passat 4 d’agost. Amb prop de 50 jornades d’anellament s’han aconseguit resultats força discrets amb totals per sota de la mitjana històrica per pèntada. Hores d’ara s’han anellat prop de 1800 ocells  amb la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) com a espècie més anellada amb més de 1059 exemplars seguint la tendència positiva de l’espècie dels darrers anys. El nombre de blauets (Alcedo atthis), continua sent destacable amb 76 exemplars però queda lluny de les xifres rècord obtingudes els darrers anys. Pel que fa a les espècies capturades en menor nombre, cal destacar el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) amb 83 anellaments. De la resta d’espècies habituals a la zona com el balquer, la boscarla dels joncs, el boscaler comú, els tallarols, etc. totes es troben en xifres inferiors a la mitjana dels totals assolits en altres anys. Com a captures interessants destacar dues bosquetes icterines. Fins ara s’han efectuat cinc recuperacions d’ocells estrangers: un blauet de Polònia, dues boscarles de canyar, una de Txèquia i una altra de França, un boscaler comú també de França i una cotxa blava de Bèlgica. Podeu veure els totals parcials i comparació de les captures respecte altres anys a: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 20 Setembre 2018
Des del Parc Natural del Delta de l’Ebre agraeixen la participació dels col·laboradors en l’anellament dels polls de flamenc 2018, sense la qual hagués estat impossible realitzar-lo. Les dades que s’obtindran arreu de la Mediterrània a partir de les lectures de les anelles de PVC aportaran, ben segur, una informació molt valuosa per a la conservació d’aquesta espècie tan emblemàtica.
 
Una col·lecció molt completa de fotos de tota l’operació del tancament i l’anellament està disponible a l’apartat de “Àlbum de fotos” del web www.picampall.org. Finalment, us encoratgem a apadrinar un flamenc i així facilitar l’observació de flamencs al sud de la Mediterrània. Si hi esteu interessats, podreu trobar més informació a www.picampall.org/flamencs.htm o enviar un correu a info@picampall.org.

Dijous 26 Juliol 2018
Ja s'ha acabat el període de camp per als mostratges estandarditzats del Nou Atles. Ara ja hem recopilat quasi totes les dades de 2015-2018 i les comencem a preparar per analitzar-les. Els nous mapes de distribució i els anàlisis dels canvis ja estan més a prop!
 
Mentrestant, encara es detecten molts ocells nidificants arreu de Catalunya i és un moment molt bo per detectar joves recentment envolats. A tall d'exemple, les darreres setmanes s'han trobat noves localitats de nidificants escassos com el mussol banyut, el tallarol trencamates, la cotxa cua-roja o la cuereta groga. Cal vigilar de no confondre els joves dispersius que poden haver nascut a d’altres quadrats: molts joves d'espècies aquàtiques, per exemple, apareixen lluny d'on han nascut, però també els de molts passeriformes. Si observem els adults alimentant els joves (excepte en els xatracs i les gavines!) o joves que encara no volen podem assignar el codi C12.
 
Els mesos de juliol i agost són molt bons per confirmar la nidificació de moltes espècies. Aprofita aquesta oportunitat i no deixis d'anotar a ornitho.cat les teves observacions amb codi atles! Fins i tot les observacions d'espècies comunes poden aportar noves espècies a molts quadrats 10x10, així que t'animem a reportar totes les que puguis.
 
Pots consultar les dades que s'estan recopilant des del mòdul Nou Atles a ornitho.cat (cal estar registrat per veure l'enllaç), i mirar quines espècies encara no s'han detectat a qualsevol quadrat 10x10.
 
Moltes gràcies per col·laborar en el Nou Atles!

Dijous 26 Juliol 2018
Un cop s'ha acabat el període de camp del SOCC ja estem recopilant totes les dades. Les dades de 2015-2018 són especialment interessants, ja que a més de ser la base de les tendències de poblacions, també són una peça clau del Nou Atles, tant per als mapes dels models d'abundància relativa, com per a produir les estimes poblacionals de la majoria d'espècies a nivell Català. Aquests anàlisis es faran durant la tardor de 2018, començant ja al setembre.
 
Per això, aquest any és molt important ser puntuals amb l'enviament de dades i caldria tenir-les totes durant el mes d'agost. Si encara tens pendent fer-nos arribar les dades del SOCC, pots enviar-les a socc.ico@gmail.com.
 
Moltes gràcies!

Dijous 26 Juliol 2018
El proper dimarts 31 de juliol s'acaba el període de cens del projecte orenetes. Com ja sabeu, els censos del projecte es divideixen en dos: el primer, que es fa durant tot el mes de maig i el segon que comença el 15 de juny i acaba el 31 de juliol. Aquesta data marca el límit en el que es poden fer els censos, però no el límit per enviar dades, podeu registrar les dades al web fins a l'octubre.
 
A dia d'avui ja s'han introduït 18.153 nius i hi han 244 unitats de mostreig registrades. Si encara no sou participants del projecte us encoratgem a que hi feu un cop d'ull, veureu com és de senzill de participar i l'enriquidor que pot arribar a ser. També us recomanem que reviseu aquest apartat del web si voleu saber més sobre les orenetes i com diferenciar-les.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa