Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 16 Febrer 2024
El volum 39 (2023) de la Revista Catalana d'Ornitologia ja està disponible en línia a la web de l'ICO:

https://ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/rco_pdf_2023.html

Inclou cinc articles i quatre notes breus de temes diversos com l'ocell de tempesta i la borrasca Glòria, el comportament del sisó davant de possibles depredadors, el consum de papallones migratòries per ocells, els coloms urbans de Pamplona, la conservació de les baldrigues, un cas de polimèlia en gavina riallera, un cant atípic de tallarol de casquet, les vocalitzacions dels mascles de gall fer i el xoriguer petit al Guadarrama.

En els pròxims dies es farà la tramesa dels socis i sòcies que la rebeu en paper.

Divendres 16 Febrer 2024
El dijous 15 de febrer vam celebrar la primera ICOnferència del cicle de xerrades centrat a reivindicar les dones científiques i ornitòlogues. La Nat Argullós va ser l'encarregada d'inaugurar aquestes xerrades amb la seva presentació sobre la problemàtica de les espècies migradores als espais urbans. Ens va explicar els problemes que troben falciots i ballesters per fer els nius a les façanes i què podem fer entre tots i totes per ajudar a resoldre el problema.

Podeu recuperar la xerrada en aquest enllaç:
https://youtu.be/kLDnsNl5MPo?si=yV8WJ84C2q_e5RWH








A més, des d'avui mateix us podeu inscriure a la segona ICOnferència que anirà a càrrec de l'Anna Motis, doctora en biologia i membre fundador del Grup català d'Anellament (precursor de l'ICO) que ens oferirà la xerrada "Dels estornells als llibres".

Us podeu inscriure aquí: https://p.berrly.com/ico/events/12960
 

Divendres 2 Febrer 2024
Tornen les ICOnferències en un cicle de xerrades centrades a reivindicar el paper la dona en el món de l'ornitologia i la ciència. Les xerrades tindran lloc entre dues dates destacades al calendari: el dia Internacional de les Dones i les Nenes a la ciència, que serà l'11 de febrer i el dia de la Dona Treballadora, que serà el 8 de març.
Les xerrades aniran a càrrec de dones científiques i ornitòlogues vinculades a l'ICO amb el següent calendari:



 
 
  • 15 de febrer: Nat Argullós, llicenciada en ciències biològiques i membre de la junta de l'ICO.
  • 21 de febrer: Anna Motis, doctora en biologia i una de les fundadores del Grup Català d'Anellament, precursor de l'ICO.
  • 28 de febrer: Helena Navalpotro, graduada en biologia i Màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat. Tècnica de camp al CTFC i membre de la junta de l'ICO.
  • 6 de març: Sara Fraixedas, doctora en ecologia i biologia evolutiva i investigadora postdoctoral al CREAF. 
Les xerrades seran en línia sempre a les 18:30 de la tarda i anunciarem l'espai per subscriure's a cadascuna d'elles amb uns dies d'antelació.

Ja està disponible la inscripció a la primera xerrada a càrrec de Nat Argullós.
 

Inscripcions: https://p.berrly.com/ico/events/12906


Divendres 2 Febrer 2024
El projecte SEGRE va néixer amb l’objectiu de cobrir els buits que la metodologia SOCC deixava en les espècies de rapinyaires forestals diürns a causa del seu comportament discret, la seva baixa densitat i al fet que el SOCC no cobreix els moments de màxima activitat dels rapinyaires. L'any 2019 es va començar el projecte dins l’àmbit professional, i l'any 2023 es va obrir al voluntariat. La rebuda al projecte va ser destacable, però per poder obtenir suficients dades de la població catalana falta molt per fer, i territori per cobrir.

T’interessa el projecte, però no saps si és per a tu?

Entra a https://ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/Segre/index.html per consultar-ne la metodologia i inscriu-te a la formació del projecte que farem el pròxim dilluns 26 a les 18.30 per resoldre tots els dubtes que tinguis. Segur que hi ha algun quadrat SEGRE disponible que s'adapta a tu!

 

Inscripcions: https://p.berrly.com/ico/events/12871

Si ja t’has decidit a participar, tens dubtes o no tens clar com funciona, contacta amb la coordinadora del SEGRE a: segre.ico@gmail.com 

Dilluns 15 Gener 2024
El dia 15 de gener s'obre a la ciutadania el projecte SAM, centrat en el seguiment d'ocells marins. Aquest projecte està impulsat per l'ICO amb el suport de la fundació Alive i la col·laboració de SEO/BirdlLife, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el grup de naturalistes del Montnegre i la Tordera (NatMont), el grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalanas (GEPEC) i el grup Natura Sterna.  El SAM busca cobrir un buit en els seguiments que fins ara no resolia cap dels projectes de l'ICO.
La metodologia del projecte consisteix a fer censos des de la costa a 6 punts de tot el litoral català. Els censos es fan cada primer dissabte de cada mes i hi pot participar qualsevol persona amb uns mínims coneixements d'ocells marins. A cada un dels punts existeix un grup local que organitza els censos cada mes.
Si voleu participar en el projecte, només heu d'omplir aquest formulari i si teniu algun dubte, podeu contactar amb el coordinador: marc.fusellas@ornitologia.org 
 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats