Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 8 Març 2024
Avui és el Dia Internacional de la Dona i des de l'ICO volem donar visibilitat a les dones científiques i ornitòlogues. Per això en les darreres setmanes hem emès un cicle de xerrades liderades per dones on ens han explicat les feines que fan i on també hem reflexionat què suposa ser dona en el món ornitològic.

Podeu recuperar totes les xerrades al nostre canal de YouTube:

ICOnferència 3 - Sara Fraixedas: "Les femelles també canten. ​El paper de la dona ornitòloga en el món científic". 

ICOnferència 4 - Nat Argullós: "Aliades i veïnes"

ICOnferència 5 - Anna Motis: "Dels estornells als llibres"

ICOnferència 6 - Helena Navalpotro: "Guia ràpida de l’ús d’emissors pel seguiment d’ocells esteparis". 

Tot i això, a l'ICO les diferències de participació entre homes i dones continuen sent bastant grans, només tenim un 27% de sòcies, un 17% de dones participants en el SOCC i un 13% d'anelladores. Què falla? Hi ha alguna cosa que estem fent malament? Des de l'ICO volem conèixer la vostra opinió i per això llancem aquesta enquesta. Esperem que amb les respostes de totes i tots puguem adoptar mesures per revertir aquesta situació. Gràcies per participar!

Enquesta

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=MXGw07SD2UmdJrG1UwIx1O7xsObpqPBKiLFMuW88c-lUMkY2VEk2UFgzTFBXQ1BFRVhNU1hOSjdTNS4u


 

Divendres 1 Març 2024
En el marc del projecte internacional Animal migrations in a changing world – Movements for reproduction to higher latitudes: still advantageous strategy or maladaptive behaviour in our Global Life-history, Ornithology Behavioural Ecology (GLOBE) reseach group (https://globeresearchgroup.com/) i amb la col·laboració del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter, estem investigant l’èxit reproductor i els beneficis del comportament migratori en algunes espècies de limícoles. Per aquest motiu, estem buscant una persona motivada per treballar com a ajudant de camp amb el nostre equip a Catalunya (prop de Girona) del 20 de març al 20 de juny de 2024.

El treball de camp consistirà principalment en la cerca de nius, observacions i treball experimental amb nius artificials i trampes per al seguiment de l’abundància d'artròpodes durant l'època de reproducció. Per a més informació, posa't en contacte o consulta el nostre projecte anterior: https://elvonalshorebirds.com/documents/

La persona seleccionada també serà l'encarregada de les tasques de protecció de nius de limícoles en ambients agraris del parc natural, en coordinació amb l'equip tècnic del parc.

Requeriments: El candidat ideal hauria de tenir experiència de treball de camp amb ocells nidificants i, en especial, en limícoles, i estar disposat a treballar amb un equip internacional. Es valorarà especialment l’experiència i/o coneixements amb l’anellament d'ocells, carnet de conduir, experiència en la captura i manipulació d’ocells i en la presa de mostres de sang i femtes. Es cobriran els costos de recerca durant el treball de camp. La remuneració correspondrà a les condicions de col·laboració que s’estableixin amb el Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter.
Els candidats interessats s'han de posar en contacte amb Vojtěch Kubelka (kubelkav@gmail.com) o amb l’Albert Burgas (albertburgas@gencat.cat) i que la sol·licitud inclogui com a màxim una pàgina carta de motivació i CV màxim de tres pàgines que destaquen l'experiència i els aspectes més rellevants. S'han d'enviar documents en anglès a abans del 10 de març de 2023.

Divendres 1 Març 2024
L'Oficina Catalana d'Anellament col·labora sovint amb projectes europeus, com és el cas d'un estudi sobre els moviments dels estornells que realitza el Departament d'Ecologia Animal del Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW). En aquest sentit, la tardor passada es van marcar estornells comuns als Països Baixos que es van traslladar a diferents zones d'Europa, una d'elles a Catalunya, per estudiar-ne els moviments i l’orientació gràcies a aparells de seguiment a distància de darrera generació. Aquests dies alguns dels estornells alliberats a Catalunya, que han passat tot l'hivern per aquí, comencen a viatjar direcció nord, amb un d'ells fent una parada inesperada a Sardenya. Podeu seguir-los a través de l'app mòbil "Animal Tracker", on trobareu també una gran quantitat d'altres espècies marcades amb aparells de seguiment.

Divendres 1 Març 2024
En les darreres setmanes hem rebut diversos missatges d’observadors que han preguntat una mica decebuts per la manca de dades d’anellament en alguns dels historials de les lectures d’anelles de colors o altres marques especials que havien fet i tramitat a través del portal de marques especials https://marquesespecials.cat/benvinguts/

Sentim molt aquesta situació, però en aquest portal rebem milers de lectures a l’any i moltes no es poden gestionar automàticament, sinó que s’han de tramitar cap als coordinadors dels diversos projectes. Actualment, l’ICO no rep cap mena de finançament directe per a aquest portal i això suposa que no hi podem invertir tot el temps que seria necessari. Us volem dir que malgrat el retard, les vostres lectures no es perdran i més aviat o més tard arribaran les dades que falten. Només us demanem disculpes i una mica de paciència. Estem treballant en algunes iniciatives per millorar la seva gestió i esperem que això es noti aviat. Mentrestant, si alguna lectura sense dades us urgeix per algun motiu especial, us preguem que ens ho feu saber a ico@ornitologia.org

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Divendres 16 Febrer 2024
El volum 39 (2023) de la Revista Catalana d'Ornitologia ja està disponible en línia a la web de l'ICO:

https://ornitologia.org/ca/queoferim/divulgacio/publicacions/rco_pdf_2023.html

Inclou cinc articles i quatre notes breus de temes diversos com l'ocell de tempesta i la borrasca Glòria, el comportament del sisó davant de possibles depredadors, el consum de papallones migratòries per ocells, els coloms urbans de Pamplona, la conservació de les baldrigues, un cas de polimèlia en gavina riallera, un cant atípic de tallarol de casquet, les vocalitzacions dels mascles de gall fer i el xoriguer petit al Guadarrama.

En els pròxims dies es farà la tramesa dels socis i sòcies que la rebeu en paper.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats