Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 19 Novembre 2018
Després d’algunes setmanes sense estoc de caixes niu, us informem que n’hem tornat a rebre a la nostra oficina. Les caixes niu que venem a l’ICO venen en un kit desmuntat amb instruccions perquè les pugueu muntar sense problemes. Tenen un orifici d’entrada de 32 mm, cosa que les fa útils per a pardals o mallerengues. També venen amb una fitxa de seguiment del projecte Nius.cat, perquè us pugueu introduir en la ciència i l’observació de la natura i col·laboreu en el projecte.
 
Les nostres caixes niu estan fabricades pel Centre Especial d’Ocupació per a discapacitats intel·lectuals de la fundació El Maresme i tots els guanys es destinen al projecte Nius.cat.  Són fetes en fusta FSC no tractada, de construcció sòlida i acabat net i inclouen un ganxo d’acer inoxidable per penjar-les. Les podreu comprar en packs individuals de 20€, en packs de 2 de 36€ (que inclouen un pòster del projecte Nius) i en packs de 10 de 160€.
 
Ara és molt bon moment per col·locar caixes niu, deixar que els ocells les vegin, s’hi acostumin i quan arribi la primavera les utilitzin per tirar endavant les seves postes. Podeu consultar més informació sobre les nostres caixes niu a la botiga online de l’ICO. (http://www.ornitologia.org/ca/caixes_niu.html)

Dilluns 19 Novembre 2018
Els resultats continuen per sota de la mitjana històrica
 
Estem ja en els darrers quinze dies de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyar a l’estació de Canal Vell, Deltebre, des que va començar el passat 4 d’agost. Enguany s’han aconseguit resultats força discrets amb totals per pèntada per sota de la mitjana històrica, només superats pel període del 18-22 d’octubre gràcies a les 125 captures del dia 20 d’octubre. Hores d’ara s’han anellat més de 3.500 ocells  amb la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) com a espècie més anellada amb més de 1462 exemplars, bona xifra però inferior als resultats obtinguts els 4 anys anteriors. El nombre de blauets (Alcedo atthis), continua sent destacable amb més de 100 exemplars, però també queda lluny de les xifres excepcionals obtingudes els darrers anys. De la resta d’espècies habituals a la zona com el rossinyol bord, el balquer, la boscarla dels joncs, el boscaler comú, els tallarols, etc. totes es troben en xifres inferiors a la mitjana dels totals assolits en altres anys. Pel que fa als migrants més tardans com el mosquiter comú o el repicatalons, hores d’ara s’han anellat 529 i 105 respectivament, xifres també poc destacables. Com a captures interessants d’aquest any cal destacar dues bosquetes icterines. Fins ara s’han efectuat vuit recuperacions d’ocells estrangers: un blauet de Polònia, dues boscarles de canyar, una de Txèquia i una altra de França, un boscaler comú de França, tres cotxes blaves, de Bèlgica i França (2) i un repicatalons també de França. Podeu veure els totals parcials i comparació de les captures respecte d’altres anys a: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Divendres 19 Octubre 2018
El passat pont del 12 al 14 d’octubre va tenir lloc el COTPC, que per primera vegada reunia ornitòlegs de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra i Catalunya Nord per presentar una mostra dels treballs d’investigació en ornitologia que s’estan fent arreu del territori. Reunits al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, uns 170 ornitòlegs van seguir amb interès 4 xerrades plenàries, 44 ponències orals, 62 pòsters i 6 tallers monogràfics durant tres dies intensos i atapeïts però que van respondre a les expectatives dels assistents, segons ells mateixos manifestaven en acabar la trobada.
 
El COTPC va ser una bona mostra tant de l’activitat d’investigació en el camp de l’ornitologia com de la intensa activitat que duen a terme grups locals, comarcals o regionals en multitud de programes de seguiment i va permetre establir lligams entre grups de treball de territoris diferents amb objectius comuns. Les actes del COTPC, amb resums de totes les ponències presentades, es poden descarregar a https://cotpc2018.org/assets/actes.pdf.
 
El COTPC ha estat organitzat per l’ICO, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Societat Valenciana d’Ornitologia, el Grup Ornitològic Balear, la Societat Ornitològica de Menorca, el grup AU, el Groupe Ornithologique du Roussillon i el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra, amb les dues primeres entitats com a hostes del Congrés. Un nodrit nombre d’altres entitats van actuar com a entitats col·laboradores, tot fent especial difusió de la trobada entre els seus socis. A tots ells, des de l’ICO volem expressar el nostre més sincer agraïment.
 
A tenor de l’èxit de participació i satisfacció d’aquesta primera edició, el COTPC tindrà continuïtat i ja s’ha pres l’acord de fer una segona edició a Ses Illes en el termini de dos o tres anys, encara a decidir.

Divendres 19 Octubre 2018
Es busca candidat per a sol·licitar una beca de doctorat de Formació d’Investigadors (FI-DGR 2018) o (FPU 2018) per a la realització d’una tesi doctoral sobre la predicció dels potencials efectes del canvi global sobre l’estructura i composició dels boscos a Catalunya, dins del grup de biodiversitat i ecologia del paisatge.
 
Els interessats podran treballar en desenvolupar aplicacions de models de distribució d’espècies (SDM) a l’avaluació dels impactes del canvi climàtic i dels canvis d’ús del sol sobre el règim d’incendis i els serveis ecosistèmics proporcionats pels ocells com la dispersió de llavors. Els treballs utilitzaran grans bases de dades basades en seguiments de la biodiversitat a llarg termini. El candidat treballarà en el marc del Biodiversity and landscape Ecology lab que forma part de la creada unitat mixta de recerca entre el CTFC i el CREAF.Altres tesis doctorals
 
Tesis Doctorals al FitzPatrick Institute of African Ornithology de Cape Town (Sudàfrica):
 
1. Cost and benefits of Sociable Weaver nests to their Camelthorn hosts. Download the full advert here.
2. Habitat selection as a front-line defence against brood parasitism. Download the full advert here.
3. Nests as a resource in arid environaments: interactions of the Kalahari animal community. Download the full advert here.

Dimarts 25 Setembre 2018
I els guanyadors són...

Durant el Delta Birding Festival vam sortejar cinc dibuixos originals de Killian Mullarney, Ian Lewington, Blanca Martí, Toni Llobet i Martí Franch entre totes les persones que van comprar tiquets per valor de 3€.

Primer de tot volem agrair a totes les persones que vau comprar els tiquets, ja que gràcies a vosaltres hem aconseguit recaptar 1002€ que es destinaran al projecte de conservació sobre la investigació de la tórtora eurasiàtica.

Els dibuixos del Killian Mullarney, l'Ian Lewington i el Martí Franch es van entregar el dia del sorteig, ja que els guanyadors eren presents a la sala.

Els altres números guanyadors són:

Dibuix de Blanca Martí: 303

Dibuix de Toni Llobet: 046

L'enhorabona!

Teniu fins al 31 d'octubre per passar-los a recollir a la botiga Oryx de Barcelona, també els podeu contactar al 934 185 511.

Passat aquest temps, si el guanyador no reclama el seu premi, publicarem els números de reserva que seran els nous guanyadors.

Moltes gràcies a tots per participar i col·laborar!

       
 

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa