Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 6 Novembre 2017
Estem ja al darrer mes de la campanya d’anellament de Canal Vell. Fins al dia 1 de novembre s’havien realitzat 6081 captures de les quals 4468 eren primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb 2023 captures i tercer millor any de la sèrie de 26 anys. El mosquiter de passa amb 201 captures ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord ja que es porten més de 700 captures. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 16 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Suècia, Bèlgica i Holanda. També s’han detectat alguns moviments interessants com el cas d’una boscarla mostatxuda anellada a Castelló i capturada a Canal Vell el 24 d’octubre.
D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i una boscarla dels arrossars.
Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació:
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dilluns 6 Novembre 2017
L'Atles dels ocells nidificants de Barcelona és un projecte impulsat i desenvolupat per l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Zoo de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia i la Universitat de Barcelona. Aquest projecte va néixer l’any 2011, fruit de l’interès de conèixer quines són i on es troben les espècies d’ocells que es reprodueixen al terme municipal, així com la seva abundància.
Ara que l'Atles ja s’ha publicat, els socis teniu l'oportunitat d'adquirir-lo a un preu especial de només 21€. L'oferta es limita a un únic llibre per soci. Podeu passar per l'oficina tècnica de l'ICO per adquirir el vostre exemplar al c/Girona, 168 esc. B,  entr. 5a de dilluns a dijous de 10:00 a 19:00 i divendres de 10:00 a 14:00. Us podeu posar en contacte amb nosaltres al telèfon 93 458 78 93 o a l'e-mail: marina.cuito@ornitologia.org

Dilluns 6 Novembre 2017
El termini per a l'enviament de dades per als col·laboradors dels projectes SOCC i Atles ha finalitzat i els coordinadors del projecte ja han rebut gran part de les dades amb les que començarem a fer les anàlisi d'enguany. No obstant això, sempre hi ha alguna ocasió en la que ens podem endarrerir en el lliurament d'aquestes dades. Si aquest és el teu cas, no dubtis a enviar les dades urgentment a socc.ico@gmail.com i a atles@ornitologia.org.

Moltes gràcies per fer possible aquests projectes tan importants!

Dilluns 6 Novembre 2017
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2017 en les dates següents:

- dissabte 16 de desembre 2017, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 12 de desembre 2017, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Dimecres 11 Octubre 2017
Al Parc Natural del delta de l’Ebre cada any hi realitzem la campanya d’anellament de tardor més important de Catalunya que cobreix tot el pas migratori des del 4 d’agost fins a l’1 de desembre. Operativa des de l’any 1992 ja s’hi han anellat prop de 140.000 ocells de més de 130 espècies.

Aquest any, a finals de setembre s’havien realitzat 3072 primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb més de 1800 captures. El mosquiter de passa amb 189 captures sembla que ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 15 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i recentment una boscarla dels arrossars.

Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa