Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dimecres 13 Març 2019
Segons dades d'ornitho.cat enguany sembla que els hirundínids migradors de llarga distància s'estan observant força menys del compte enguany...

Més informació

Dimecres 13 Març 2019
Durant el mes de febrer s'han entrat a ornitho.cat un total de 2.283 llistes completes. Un cop descartades les llistes de menys de 30 minuts (no compten per la cursa) i les dels observadors que no són elegibles en els sortejos (membres de la Junta Directiva i el personal de l'ICO, així com el guanyador de l'edició de la cursa de l'any anterior), el nombre de combinacions diferents d'observador i data del mes de febrer ha estat de 1211. És a dir, cada dia amb com a mínim una llista vàlida donava un 0,08% d'opcions de guanyar el premi (1/1211*100). Com el mes de febrer ha tingut 28 dies, el màxim d'opcions que podia tenir un observador que hagués fet llistes vàlides durant tot el més era del 2,3% (28/1211*100). D'un total de 189 participants, tres han fet llistes vàlides cada dia del mes, però de mitjana se n'han fet en 6,4 dies diferents.

El protocol seguit per seleccionar el guanyador ha estat homòleg al d'anys anteriors. Primer s'ha confeccionat una llista amb totes les combinacions diferents d'observador i data i s'ha assignat un número de butlleta de l'1 al 1211 a cada combinació de manera aleatòria i sense que es repetís el número. La mà "innocent" que s'ha encarregat de treure la butlleta guanyadora del mes de febrer ha estat Albert Pedro, guanyador de la cursa Ornitho-Swarovski de 2018, i el president de l'ICO, Jordi Baucells, ha fet de "notari".

El sorteig ha tingut lloc aquest diumenge 10 de març i la butlleta guanyadora ha estat la 1.075, que correspon a les observacions fetes pel Javi Mendoza Osorio el passat 23 de febrer.

Felicitats doncs al Javi Mendoza, guanyador del mes de febrer de la cursa Ornitho-Swarovski 2019! El premi és un val de 50€ per a la botiga Oryx, a més, com a guanyador d'un dels vuit sortejos mensuals, el Javi entrarà al sorteig final que es farà entre els guanyadors mensuals el diumenge 22 de setembre en el marc del DBF2019. Recordeu que el premi per al guanyador final són uns prismàtics Swarovski Optik EL 10x42 valorats en 2.530€.

Les llistes del Javi Mendoza se sumen a les de centenars d'altres observadors -se n'han recollit més de 123 mil fins ara!-. Un munt d'informació molt valuosa que ens permet conèixer millor els patrons de distribució dels ocells en l’espai i el temps. A tall d'exemple, us heu fixat que els hirundínids migradors de llarga distància s'estan observant força menys del compte enguany? Durant les properes setmanes sabrem si es tracta només d'un mal començament o hi ha alguna cosa més de fons.

Més informació
 

Dimarts 5 Març 2019
Ens plau comunicar-vos que ja hem obert el nou portal de marques especials marquesespecials.cat que substitueix a marques.ornitologia.org.

Des d'aquest portal pots tramitar les teves observacions de camp d'ocells amb marques especials de manera fàcil i ràpida.

El sistema permet realitzar les següents tasques:
  • Tramitar les teves observacions.
  • Veure i gestionar les teves dades.
  • Veure, mapar i exportar els historials dels ocells que hagis observat.

Si bé el funcionament del nou portal és similar a l’anterior, cal destacar que ara ja no és necessari donar d’alta les localitats abans d’entrar les observacions.

Simplement clicant damunt del mapa n’hi ha prou per situar el lloc on heu fet l’observació.

Així doncs, desapareix la gestió de les localitats (i els seus noms) i les ubicacions queden integrades dins del formulari d'observació. Els que éreu usuaris del portal antic continuareu veient els noms de les localitats on havíeu entrat observacions però us animem a canviar de xip i, a partir d'ara, veure les localitats com a punts anònims en el mapa.
Altres novetats a destacar del nou portal són:
  1. Incorpora l’opció d’impressió dels historials
  2. Avisos automàtics de noves observacions via correu electrònic
  3. Nou disseny adaptat a diferents mides de pantalla
  4. Traducció a quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) 
Trobareu més informació sobre aquestes novetats a www.marquesespecials.cat/novetats
Per a qualsevol dubte, consulta o aclariment ens podeu contactar a info@ornitologia.org

Dilluns 25 Febrer 2019
El pròxim 2 de març començarà una nova edició de la campanya d’anellament de primavera als Aiguamolls de l’Empordà que durarà fins al 30 de maig. 

Les persones que vulguin participar, com a anelladors experts o com a anelladors en formació, cal que es posin en contacte amb l’Oriol Clarabuch (clarabuch@gmail.com).

Com és habitual, es podrà seguir l’evolució de les captures a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dilluns 25 Febrer 2019
L’Associació Ornitològica de les Terres de l’Ebre PIcampall organitza un curs de datat i sexat de rapinyaires per al cap de setmana del 2 i 3 de març a Deltebre. Un curs força interessant tant per als apassionats d’aquestes espècies com per als anelladors.
 
Més informació a: https://www.picampall.cat/producto/curs-datado-y-sexado-de-rapaces-ibericas/

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats