Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 4 Maig 2018
El passat dimecres 2 de maig es va celebrar l'acte del lliurament dels Premis Crítica «Serra d'Or» de 2018 a l'Espai Endesa de Barcelona.
 
L’Institut Català d’Ornitologia va rebre el Premi Crítica Serra d’Or d’Investigació 2018 en la categoria d’Altres Ciències per Atles dels ocells nidificants de Barcelona.
 
Les obres premiades corresponen a les més destacades publicades el 2017 sense haver-se presentat a concurs; en uns guardons sense dotació econòmica que consisteixen en la proclamació del veredicte i l’entrega d’una ‘serreta’ d’or de solapa, que representa la distinció que atorga la revista ‘Serra d’Or’, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i que es dipositarà a la oficina de l'ICO.

Des d’aquestes línies volem compartir el premi amb tots els participants en alguna de les fases de l’Atles ja que sou els que realment heu aconseguit que aquesta obra tingui el rigor necessari per assolir la fita que representa el premi.
 
Més info aquí.

Divendres 4 Maig 2018
Us convoquem a l'assemblea d'aquest any que tindrà lloc el dissabte 16 de juny a Pinós, el Solsonès, situat al centre geogràfic de Catalunya. 

En l'assemblea d'aquest any es renovaran els càrrecs de vicepresidència, secretari general i vocals. 

Tots els socis esteu convidats a dinar a l'Hostal Pinós, un local emblemàtic, ja que es tracta del restaurant més antic de Catalunya. Us recordem que és imprescindible inscriure's per assistir al dinar.  Els no socis també podeu venir al dinar pagant el preu de 15€. 

A la tarda podrem escoltar les xerrades sobre el seguiment d'ocells al Bages a càrrec del Grup Bages d'anellament.

Trobareu més informació aquí.

Us hi esperem!

Divendres 4 Maig 2018
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2018 en les dates següents:

- dissabte 23 de juny 2018, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 19 de juny 2018, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 15 de juny.

Divendres 4 Maig 2018
La Rússia europea cobreix una gran àrea que representa el 35% de tot el territori europeu. Hi ha àrees a Rússia on literalment no hi ha cap ornitòleg, ni tan sols hi ha anat ningú en els darrers anys per saber quines espècies d'ocells hi habiten. Durant el període de l'EBBA, els col·legues russos liderats pel Mikhail Kalyakin i l'Olga Voltzit, han fet una magnífica feina mapejant ocells a tota Rússia, ho podeu comprovar a la imatge on veureu les àrees ja cobertes.
Tot i la feinada que han fet, encara queden grans buits per omplir. Els voluntaris russos estan preparats per anar a aquestes àrees a mapejar els ocells i el seu entusiasme per fer aquesta feina és increïble. Les àrees que queden per cobrir són sovint de molt difícil accés i les despeses per arribar-hi poden ser extremadament altes, especialment si necessites llogar un helicòpter per poder-hi arribar! La feina de camp està planificada entre el maig i el juliol i necessitem moure'ns de pressa per donar-los el suport que necessiten.

Per tal d'ajudar-los a cobrir aquestes grans i llunyanes àrees i per entendre la distribució total d'espècies a Europa, necessiten recaptar fons addicionals per a la feina de camp a Rússia d'aquest any. Els costos estimats són de 9000€.

Si voleu col·laborar directament amb els nostres col·legues russos, podeu fer-ho utilitzant la plataforma d'apadrinament d'ocells de l'EBBA2 donant diners per a la conservació de les espècies i més tenint en compte que la majoria de les poblacions d'aquests ocells estan a Rússia.

Divendres 4 Maig 2018
Des del 31 de març ja es poden enviar contribucions al Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana que tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 d’octubre d’enguany. Es poden presentar ponències de 10 minuts, pòsters que seran exposats al congrés i comunicació en format electrònic consultable a la web. Qualsevol activitat que estiguis fent en el camp de l’ornitologia és susceptible de ser presentada al COTPC en qualsevol dels formats esmentats. Per fer-ho, t’has d’inscriure al congrés a www.cotpc2018.org i seleccionar Enviar Contribució, on se’t demanarà que indiquis si vols fer presentació oral, pòster o comunicació web, un títol i abstract (resum) de màxim 300 paraules, entre altres detalls sobre la teva contribució. Si en aquest moment encara no ho tens preparat, no et preocupis, pots inscriure’t al congrés i introduir aquestes dades més endavant.
 
Per si vols algunes idees, pots explicar què fas en el camp de:
 
  • Seguiment o censos d’una espècie o grup d’espècies en una comarca
  • Marcatges especials
  • Resultats de campanyes d’anellament a llarg termini
  • Activitats d’educació ambiental
  • Seguiment de caixes niu
  • Anàlisi de dades
  • Campanyes de protecció o reintroducció
  • Estudis de genètica i taxonomia
  • Noves tecnologies, radio-seguiment, identificació, muda, nidificació, ecologia, etologia, divulgació... 
I molts altres temes d’interès que segur que poden aportar informació interessant per als altres ornitòlegs de Catalunya, País Valencia, Balears, Andorra i Catalunya Nord que també participaran al congrés.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa