Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 22 Març 2019
Estació Biològica del Montseny, del 15 al 20 d’abril
 
Des de l’ICO estem posant en marxa l’Estació Biològica del Montseny (EBM), on es podran fer activitats de caire científic, formatiu i de recerca. Entre les diverses línies d’actuació, hi ha la programació d’un calendari de cursos d’altres grups de fauna, com rèptils i amfibis, ratpenats, papallones i micromamífers que es donaran a conèixer les properes setmanes.
L’estructura dels cursos serà diferent a la nostra oferta habitual pel fet que l’EBM té dos centres equipats amb sala de presentacions, cuina, llits i serveis que faciliten la realització de cursos amb estada de diversos dies.
El programa està realitzat conjuntament amb el Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, als quals s’afegiran altres entitats en un futur proper. El primer curs no ornitològic que ja tenim programat i anunciat, és el curs de rèptils i amfibis que impartiran diversos experts, grans coneixedors d’aquest grup taxonòmic: Albert Montori, Daniel Fernández-Guibernau, Salvador Carranza, Fèlix Amat i Marc Franch. Com podeu veure en el programa, les sessions en aula aniran complementades d’una sortida de camp nocturna el dissabte i una altra sortida el diumenge a migdia.
Aquesta és una oportunitat única de descobrir un món que probablement és força desconegut per la majoria d’afeccionats a l’ornitologia i que ajudarà molt a que tots nosaltres ampliem els coneixements sobre el medi natural, que és fascinant en totes les seves facetes. I tot això, al cor de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Divendres 22 Març 2019
Estació Biològica del Montseny, 6 i 7 d’abril
 
L’Estació Biològica del Montseny serà el campament base d’un curs de cinc dies de durada que s’endinsarà en el fascinant món dels ratpenats. El reconegut expert del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Adrià López-Baucells, conduirà aquestes jornades formatives sobre tècniques d’estudi de quiròpters.
El curs està adreçat al públic en general però és especialment interessant per estudiants que tinguin interès a treballar amb aquests mamífers tan especials. Els actuals col·laboradors del programa de Seguiment de Ratpenats de Catalunya són també públic idoni per aquest curs. En qualsevol cas, també molts ornitòlegs poden descobrir un nou món que els permeti ampliar el seu coneixement de la fauna del nostre entorn.
Els assistents aprendran a identificar els ratpenats de Catalunya, utilitzar tècniques de bioacústica per gravar i analitzar ultrasons, identificar espècies amb detectors, l’ús correcte de caixes-refugi i sabran de primera mà quines coses de les que es diuen sobre els ratpenats són realitat o són mites, com el fet (o llegenda?) que transmeten la ràbia i altres històries que s’originen de la relació dels humans amb aquests enigmàtics animals nocturns.
 
Més informació: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/ebm_montseny.html

Divendres 22 Març 2019
El passat 2 de març va començar una nova edició de la campanya d’anellament de recerca sobre la migració prenupcial de passeriformes als Aiguamolls de l’Empordà. El primer dia va ser molt bo de captures seguit d’una davallada important els dies següents, com és habitual, però dintre de la mitjana dels darrers anys. D’aquesta campanya cal destacar l’alt nombre de mosquiters comuns (249 fins avui) i també un bon nombre de boscarles mostatxudes (24). També cal esmentar la captura d’una polla pintada i d’un mussol banyut. En comparació a l’any passat, enguany hi ha molt poques mallerengues blaves (5) segurament a causa d’una hivernada molt més minsa. Encara no s’ha detectat entrada regular de migrants transsaharians i fins ara només s’ha capturat un mosquiter de passa i dues boscarles dels joncs. El gran total acumulat fins ara és de 611 primeres captures.
 
A l’estació de Yasmina, Merzouga (Marroc) la campanya va començar el 27 de febrer amb xifres baixes, però progressivament han anat augmentant. Hores d’ara s’han fet 474 primeres captures d’entre les quals hi destaquen 122 tallarols de garriga i 42 cotxes cua-roges. També són força interessants els 49 tallarols capnegres, ja que evidencien l’existència d’un pas de migrants força notable. Finalment esmentar que encara s’han obtingut xifres discretes pel mosquiter de passa (14) i alguns mosquiters ibèrics (12).
 
Podeu veure informació de la campanya a Yasmina (Marroc) al seu blog: https://yasminaprimavera.wordpress.com/

Podeu seguir l’evolució de les captures tant dels Aiguamolls de l'Empordà com al Yasmina a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Divendres 22 Març 2019
En el marc del LIFE Paludicola, la Fundación Global Nature ha creat un visor  cartogràfic de recuperacions de boscarla d’aigua a España  que recull les dades cedides pels anelladors de la S.C.Aranzadi  i SEO/Birdlife.
 
Visor cartogràfic de recuperacions de boscarla d’aigua: https://carricerincejudo.es/objetivos-2/

Divendres 22 Març 2019
La migració prenupcial ja està en marxa i aviat veurem ocells en migració arreu, incloent també zones urbanes. Si trobeu ocells morts per col·lisió amb vidres, recordeu d’entrar-los a ornitho.cat fent constar que es tracta d’ocells morts i les causes probables de mortalitat.

http://www.ornitologia.org/news/ca_ES/2018/03/22/0002/el-modul-de-mortalitat-ja-esta-disponible-a-wwwornithocat

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats