Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dimecres 11 Octubre 2017
Al Parc Natural del delta de l’Ebre cada any hi realitzem la campanya d’anellament de tardor més important de Catalunya que cobreix tot el pas migratori des del 4 d’agost fins a l’1 de desembre. Operativa des de l’any 1992 ja s’hi han anellat prop de 140.000 ocells de més de 130 espècies.

Aquest any, a finals de setembre s’havien realitzat 3072 primeres captures. Com és habitual, l’espècie més anellada fins ara ha estat la boscarla de canyar amb més de 1800 captures. El mosquiter de passa amb 189 captures sembla que ha millorat una mica respecte els anys anteriors amb xifres molt baixes i sembla que serà una bona temporada per al rossinyol bord. Algunes espècies com el balquer, la boscarla dels joncs o el blauet han experimentat una davallada en comparació amb els anys precedents. Fins ara s’han obtingut 15 recuperacions estrangeres d’Alemanya, França, Eslovènia, Letònia, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i recentment una boscarla dels arrossars.

Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació: http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimecres 11 Octubre 2017
Finalment i després de 6 anys de treball, veu la llum l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona. Us convidem a tots i totes a la presentació del llibre que tindrà lloc al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau) el dia 19 d’octubre a les 18:30 h. L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona ha estat una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Fundació Zoo i l’ICO, que n’ha exercit la part executiva del projecte des de la coordinació de voluntaris fins a l’anàlisi de dades i edició de continguts. L’obra mostra les 83 espècies nidificants al municipi de Barcelona amb mapes que mostren tota l’extensa compilació d’observacions realitzades i que inclouen estimes poblacionals en quadrats de 500x500 m o de 1x1 km. Així mateix, aquest atles presenta uns mapes d’alta resolució (50x50 m), útils per a la planificació i gestió de la biodiversitat d’ocells a Barcelona. Finalment, aquest atles ve acompanyat d’unes magnífiques il·lustracions que recreen cada espècie en un indret conegut de la ciutat on se la pot localitzar.

Us animem a tots a venir a la presentació!

Dilluns 2 Octubre 2017
La Junta de l'Institut Català d'Ornitologia condemna rotundament la violència de la que ha estat víctima la ciutadania de Catalunya aquest darrer cap de setmana.
 
L'ICO es solidaritza amb totes aquelles persones que han resultat ferides i desitja que es recuperin tan aviat com sigui possible.
 
Des de l'ICO volem mostrar el nostre compromís en la defensa de la democràcia i l'ús del diàleg per resoldre els conflictes i, per aquest motiu, ens hem adherit a l'ATURADA GENERAL que tindrà lloc demà, dimarts dia 3 d'octubre, arreu de Catalunya.
 
La Junta Directiva
 
Barcelona, 2 d’octubre de 2017
 

Dimecres 27 Setembre 2017
El diumenge passat va acabar la quarta edició del Delta Birding Festival i aquest mateix dia va tenir lloc el tradicional sorteig de la "Cursa Ornitho-Swarovski" i el sorteig dels "Cursos ICO". Aquesta ha sigut la quarta edició de la cursa, que consistia a entrar llistes completes a Ornitho.cat o bé mitjançant l'aplicació NaturaList, des del 12 de juliol fins al 23 de setembre. Per inscriure's a la cursa, era necessari omplir un petit formulari a l'estand de l'ICO durant el DBF. En aquesta edició van participar 61 persones i es van introduir un 6% més de llistes completes a Ornitho.cat que en el mateix període del 2016. El guanyador del primer premi de la Cursa Ornitho-Swarovski, consistent en uns prismàtics Swarovski EL 10x42, va ser Albert Pedro
i el guanyador del segon premi, consistent en una estada de cap de setmana a l'Hotel Marjal de Poblenou del Delta va ser Lluís Josa. 

Durant l'any 2017, totes les persones que van participar en un curs o sortida de l'ICO, van rebre un e-mail informant-los que tenien la possibilitat de participar en el sorteig d'uns prismàtics CL Companion 10x30 omplint un senzill formulari online del qual es van rebre 167 respostes. El guanyador del sorteig va ser l'Àlex Sastre.

L'enhorabona als guanyadors!


Dijous 21 Setembre 2017
La Junta de l’Institut Català d’Ornitologia rebutja i condemna l’atac als drets fonamentals dels catalans que l’Estat espanyol ha perpetrat aquests darrers dies. Les actuacions policials i judicials portades a terme, no només s'han dirigit als representants de les institucions de Catalunya, des del Parlament fins als Ajuntaments, escollits democràticament pel poble, mitjançant detencions, interrogatoris i escorcolls en espais públics i particulars. També han afectat a la ciutadania i a les entitats socials, en un intent per anul·lar la llibertat d’expressió i el dret a decidir dels catalans.

Independentment de les ideologies, sentiments i voluntats plurals que hi ha des de fa molts anys a Catalunya, els drets fonamentals de les persones són inviolables. Per això, animem la ciutadania a defensar-los pacíficament i cívica a través de les manifestacions lliures i democràtiques que hi ha arreu del país.

La Junta Directiva

Barcelona, 21 de setembre de 2017

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa