Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 4 Febrer 2019
La temporada 2019 començarà el 25 de febrer i acabarà el 10 de maig. És possible col·laborar en aquesta estació en qualsevol moment de la temporada. No hi ha restriccions de duració (encara que estades d’almenys una setmana es prefereixen) i tampoc del nombre de voluntaris, almenys mentre el nombre de participants no sigui massa elevat com per garantir una experiència satisfactòria per tothom. El nostre company Marc Illa s’encarrega de l’organització i els torns, i els detalls s’han de concretar directament amb ell (marc.illa400d@gmail.com). Si us plau, envia un correu al Marc almenys dues setmanes abans de la teva estada, de manera que es pugui organitzar l’allotjament. Els estudiants s’hauran de costejar el seu viatge i estudis, encara que cada cas es pot discutir independentment. Si us plau, contacteu amb  l’Ivan Maggini (ivan.maggini@vetmeduni.ac.at) si esteu interessats en fer recerca a Yasmina.
 
L’estació d’anellament de Yasmina es forma a partir d’una col·laboració entre l’Institut Català d’Ornitologia (ICO, http://ornitologia.org/ca/) i el Konrad-Lorenz Institute of Ethology of Vienna (https://www.vetmeduni.ac.at/en/konrad-lorenz-institute-of-ethology/). Els objectius principals del projecte són: 1) identificar les estratègies utilitzades pels ocells per travessar el desert durant la migració de primavera; i 2) analitzar si la condició amb la que arriben els ocells al lloc ens pot ser un informador dels esdeveniments i condicions durant l’hivern al Sahel. Un anellador expert es farà càrrec de l’estació i hi serà present tota la campanya (Marc Illa Llobet, marc.illa400d@gmail.com). Podeu trobar informació sobre la campanya del 2018 i altres estudis previs a https://yasminaprimavera.wordpress.com.
 
L’estació d’anellament es troba al llac adjacent a l’hotel Kasbah Yasmina (http://www.hotelyasminamerzouga.com/), a les proximitats del poble de Merzouga, Tafilalt, Marroc (Google Maps coordenades: 31.212948, -3.988638). El llac es troba generalment sec però es pot omplir en qualsevol moment si es produeixen pluges abundants a les muntanyes properes.
 
Es pot sol·licitar informació més detallada a  marc.illa400d@gmail.com o a ico@ornitologia.org

Dilluns 4 Febrer 2019
La Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i l’ICO han posat en marxa una campanya pilot d’anellament a l’illa de l’Aire durant l’hivern. Aquesta campanya durarà 25 dies (des del 14 de gener fins al 17 de febrer) i té com a objectiu conèixer millor la fenologia migratòria d’algunes espècies cinegètiques com els tords. Podeu trobar més informació a: https://illadelaire.wordpress.com/

Dilluns 4 Febrer 2019
OrnithoLlistes és el visor d'ornitho.cat dedicat a posar en valor la informació recollida en forma de llistes completes.

El visor té tres apartats principals, tots ells actualitzats cada dia amb la darrera informació disponible a ornitho.cat. A la part superior es mostren les estadístiques generals del projecte relatives al nombre d'espècies observades, llistes completes enviades i observadors actius. Tot seguit, hi ha una àmplia secció on es mostra la informació relativa a cada espècie (hi ha un desplegable que permet seleccionar l'espècie d'interès) i, a la dreta, una altra secció dedicada a estadístiques de participació.

Més informació
 

Dilluns 4 Febrer 2019
Com cada any, la cursa Ornitho-Swarovski fomenta la participació a ornitho.cat i la recollida de llistes completes.

L'edició d'enguany està plena de novetats!

Per participar només cal enviar llistes completes a ornitho.cat entre l'1 de febrer de 2019 i el 21 de setembre de 2019 (el dissabte del DBF2019).

Més informació

Divendres 21 Desembre 2018
Aquest dissabte té lloc la darrera sessió dels nostres cursos d'aquest 2018. En total hem organitzat 17 cursos i 16 sortides ocupant un total de 567 hores. S'han ocupat 432 places en les nostres activitats amb 246 participants únics. Per sort, la diferència de participació entre homes i dones es va reduint i ja es troben a nivells similars. Hem repartit les nostres activitats per tot el territori, intentant abastar tots els racons, des de la Vall d'Aran fins al Delta de l'Ebre, des del Pantà d'Utxesa fins als Aiguamolls de l'Empordà.

A més, aquest any ens hem estrenat en els viatges ornitològics fora de Catalunya. Hem organitzat dos viatges: el primer durant la setmana santa al Marroc, que va exhaurir les places en la primera setmana de posar-lo a la venda i el segon a Israel realitzat durant el pont de la Puríssima d'aquest desembre. Ambdós han sigut un èxit i ja estem treballant en l'organització de propers viatges a Romania i Geòrgia. 

D'altra banda, no podem deixar d'esmentar totes les col·laboracions de l'ICO durant aquest 2018: els socis del Zoo de Barcelona van tenir l'oportunitat de participar en el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins al mateix Zoo en unes jornades coorganitzades per les dues entitats. A més també va participar en el Bioblitz i en la Piuladissa dels ocells organitzats pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 

Marina Cuito
Unitat de Divulgació i Formació
Institut Català d'Ornitologia
www.ornitologia.org

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa