Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 20 Abril 2018
Aquesta és una campanya organitzada per la Societat de Ciències Aranzadi i l’Urdaibai Bird Center amb el suport del Patronat de la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai, la Diputació Foral de Biscaia, el Govern Basc i l'Ajuntament de Bermeo. L'illa d'Izaro és un petit illot situat davant de la desembocadura del riu Oka, a la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai. Pertany al municipi de Bermeo (Biscaia). És per això el primer punt de terra ferma per a un migrant que, procedent del Cantàbric, entra a la Península per aquesta zona. En aquest context geogràfic, Izaro resulta un lloc estratègic i molt interessant per estudiar la migració d'aus a través del Cantàbric.
 
L'objectiu d'aquest projecte és aprofundir en el coneixement sobre la migració de petites aus a través del mar Cantàbric i el paper de la zona costanera com a àrea de sedimentació de migrants. Específicament, es planteja una campanya d'anellament a l'illa d'Izaro amb la finalitat de saber en quines condicions arriben els migrants a la costa i com això varia entre espècies o segons meteorologia. La campanya durarà del 30 de juliol al 31 d’agost.
 
Més informació: lbetanzos@aranzadi.eus

Divendres 20 Abril 2018
De l'1 d'agost al 30 de setembre lla Societat de ciències Aranzadi organitza torns de 15 dies de voluntariat (de l'1 al 15 d'agost, 16 al 31 d'agost, 1 al 15 de setembre i 16 al 30 de setembre) on es faran pràctiques d’anellament durant la campanya de seguiment de la migració de passeriformes a les maresmes de Txingudi (Guipúscoa), al municipi d'Hondarribia. L'allotjament, manutenció i despeses de desplaçament aniran a càrrec dels alumnes en pràctiques. Els alumnes hauran d'estar en el lloc d'anellament, a l'hora que s'indiqui (una hora abans de la sortida del sol), en cada jornada.

La jornada d'anellament dura unes 6 hores, des d'una hora abans de la sortida del sol, fins a la cinquena hora després de la sortida del sol. El mostreig, pròpiament, abasta 4 hores, des de la sortida del sol fins a la quarta hora després de la sortida del sol. Les tardes, per tant, queden lliures.

Per a més informació i reserves, contacteu amb Juan Arizaga: jarizaga@aranzadi.eus

Divendres 20 Abril 2018
Aquest any continuarem col·laborant amb la universitat de Huddersfield, Regne Unit, recollint mostres de paràsits dels ocells que capturem durant les sessions d’anellament. Estan interessats en paràsits de qualsevol espècie, principalment en mosques planes, polls, puces i paparres que puguin recollir els anelladors.
 
Els anelladors que hi vulguin col·laborar només cal que ens ho facin saber i rebran recipients amb alcohol per guardar les mostres. Podeu dirigir-vos a l’adreça ico@ornitologia.org

Divendres 20 Abril 2018
Brian Clews s’ha posat en contacte amb l’ICO demanant fotos per a una nova guia d’identificació dels ocells d’Europa. Està interessat en fotos de les espècies següents:

Red-necked Nightjar female (on the wing or in the hand)
Eurasian Crimson-winged Finch, Juv perched, side view
Southern Grey Shrike, juv perched side view, must be from Spain or Portugal
Masked Shrike, adult in flight
Crested Lark in flight showing upperwing ( must be of one of the European subspecies)
Thekla Lark in flight showing upperwing (must be from Theklae sp, Portugal, Spain, Balearics or extreme Sth France)
Duponts Lark in flight from below
Ruppell’s Warbler, juv/1st W
Marmora’s Warbler, ad female (Corsica or Sardinia)
Pied Wagtail juvenile
Pied Wagtail adult or 1st w in flight showing rump
Cyprus Warbler (juv/1st Winter)
Caspian Plover in flight (adult breeding plumage)
Caucasian Grouse, adult female
Levant Sparrowhawk, female in flight showing upperwings
Cyprus Wheatear, in flight, showing underwing and tail
Cinerous Bunting, juv/1st Winter

Adreça de contacte: brian.clews@btconnect.com

Divendres 6 Abril 2018
Enguany l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc el dia 16 juny a Pinós (Solsonès). Com cada any, en aquesta ocasió també mirarem de confeccionar un programa d’actes que sigui atractiu i que promogui l’assistència i participació dels socis. En breu trobareu més informació al web.

A més, a l’assemblea d’enguany, i segons estipulen els Estatuts, s’ha de renovar una part dels vocals de la Junta Directa, així com el vicepresident i el secretari general. Per aquest motiu, s’ha obert un termini per a la presentació de candidats als càrrecs vacants que finalitzarà el proper dia 12 d’abril. Les candidatures s’han de fer arribar per escrit al Secretari General (Marc Illa) i han d’incloure una breu presentació, així com la indicació expressa del càrrec al que s’opta i de la motivació i objectius de la candidatura. La presentació no pot estendre’s més enllà de dos fulls DIN-A4. Un cop el Secretari General hagi certificat que totes les candidatures presenten tots els requisits necessaris per a ser elegibles i, en la mateixa tramesa en què es convoqui l’Assemblea General, es donaran a conèixer totes les candidatures que s’hagin rebut i els seus respectius fulls de presentació.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa