Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 26 Juliol 2018
Tots aquells anelladors que tingueu mostres de plomes o paràsits, us preguem que ens ho feu saber a l’adreça: ico@ornitologia.org

Encara sou a temps de recollir més mostres. Recordeu que interessen plomes de joves de l’any (nascuts a la zona) de les spp següents: A.scirpaceus, E.rubecula, M.striata, P.ochruros, P.collybita. S.rubicola, S.atricapilla, S.borin i S.communis. Només cal agafar una secundària (la més interna) de cada ocell.

Dijous 26 Juliol 2018
L’Equip de Seguimiento de Procesos Naturales de la Estación Biológica de Doñana organitza, com cada any per aquestes dates, la campanya d'anellament de passeriformes durant la migració postnupcial a l'Estació d'anellament de Manecorro (Parc Nacional de Doñana) entre l'1 de setembre i el 15 de novembre.
 
Per a la realització de la campanya es demana la col·laboració de persones que posseeixin algunes nocions d'anellament científic, o anelladors en formació i que vulguin participar com a col·laboradors. De la mateixa manera, són benvinguts anelladors experts que vulguin aprofundir en els seus coneixements.
 
Els períodes de participació han de ser de, com a mínim, deu dies, tot i que períodes superiors són de major utilitat tant per als col·laboradors com per a l'organització de la campanya. Als participants se'ls facilitarà l'allotjament gratuït al Rocío, distant només 1 km. de l'estació d'anellament. Les xarxes romandran obertes des de l'alba fins al capvespre, establint torns de treball depenent del nombre de col·laboradors i del desenvolupament de l'activitat.
Els interessats en participar en aquesta campanya poden trobar més informació i el formulari de participació a http://www.ebd.csic.es/documents/469626/0/formularioe.pdf/b7d3e16a-1842-475f-8bcc-330163313d1d 
 
Adreça de contacte: José Luis Arroyo Matos, Equipo de Seguimiento de Procesos Naturales,ICTS-Reserva Biológica de Doñana, Estación Biológica de Doñana (CSIC),Telf. +34 954466700 ext. 1076
e-mail: joseluis@ebd.csic.es / joseluisam70@gmail.com

Dijous 26 Juliol 2018
Diverses entitats com Vogelbescherming (BirdLife NL), la Universitat de Groningen, Sovon, Vogelwacht Utrecht, Martin Poot Ecology en col·laboració amb diverses associacions de natura als Països Baixos estan estudiant  les causes de l'enorme declivi del balquer a Holanda. El 2016, es van equipar set balquers amb geolocalitzadors dels quals en van recuperar 4 la primavera de 2017. Durant aquesta primavera de 2018 s’han marcat 15 exemplars més. Si durant aquest estiu i tardor captureu algun d’aquests ocells marcats no li tregueu l’aparell (la probabilitat que encara hi hagi exs marcats de 2016 és prop de zero). En canvi, si agafeu algun ocell d’aquest estudi durant la propera primavera de 2019 (o després), seria bo si poguéssiu recuperar el geolocalitzador. Per treure’l només cal tallar el fil de l'arnès. Per obtenir més informació (en holandès i anglès) sobre el projecte i actualitzacions provisionals sobre la recerca, consulteu: www.vogelbescherming.nl/bescherming/wat-wij-doen/natuurgebieden/moerassen/grote-karekiet
Contacte: Jan van der Winden  / jvdwinden@hetnet.nl

Boscarla de canyar Canal Vell (Foto de Jaroa López)

D’altra banda, un altre projecte, coordinat pel Muséum National d'Histoire Naturelle (CNRS), Paris, ha marcat 10 boscarles de canyar al delta del Llobregat el 2017 i 12 ocells a Canal Vell, delta de l'Ebre, el 2018, amb més de 30 a França i prop de 30 a Sevilla i Cadis. Si un anellador captura un d'aquests ocells durant el 2019, demanem que se li tregui el geolocalitzador. Només cal tallar l'arnés i guardar el dispositiu. Qualsevol notícia sobre aquests ocells la podeu comunicar a José Luis Copete, joseluiscopete@gmail.com
 

Dijous 19 Juliol 2018
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya s'acaba d'editar el manual "Gestión agrícola de los barbechos para la conservación de aves esteparias" que recull informació pràctica sobre com gestionar els guarets des d’un punt de vista agrícola, per tal d’afavorir la presència de les aus estèpiques. El projecte que ha permès aquesta edició compta amb el suport del Ministerio para la Transición Ecológica a través de la Fundación Biodiversidad. També s’ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El manual està dirigit a tècnics encarregats de la gestió del medi natural, a agricultors i a totes aquelles persones interessades en la conservació i la biodiversitat.

Més informació

Dijous 5 Juliol 2018

Les dades acumulades del projecte SYLVIA fins el mes de juny ens indiquen que la productivitat ja és molt propera a la mitjana dels 17 anys anteriors.

Tot i que la productivitat global segueix sent un 6% inferior a la mitjana, durant el mes de juny les captures de joves de l'any de la majoria espècies han fet que la productivitat d'aquestes ja sigui superior a la mitjana dels darrers anys.

D'aquestes destaquen la boscarla de canyar, el balquer, l'oreneta vulgar i el rossinyol, amb productivitats superiors al 30% respecte de la mitjana.

Per contra, hi ha algunes espècies encara amb productivitats molt inferiors a la mitjana: és el cas del bitxac comú, el tallarol de garriga, el blauet, el cargolet, la mallerenga cuallarga i el bruel, amb productivitats inferiors al 75% respecte de la mitjana.

Les espècies amb productivitats baixes, excepte el tallarol de garriga, són espècies de nidificació primerenca, fet que podria indicar que el fred de la primavera ha afectat la cria a la vegada que també tot sembla indicar que la nidificació s'ha retrassat en general per la mateixa causa. Caldrà esperar als resultats del mes de juliol per acabar de veure si la nidificació de 2018 és inferior o superior a la de la mitjana dels 17 anys anteriors. 


 


Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa