Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 12 Febrer 2018
Gràcies a la col·laboració de l'Austrian Ornithological Centre, la Universitat de Rabat i l'Institut Català d'Ornitologia, l'estació d'anellament de Yasmina tornarà a estar plenament operativa aquest 2018.

L'estació està situada al llac estacional de Yasmina (https://goo.gl/maps/E6zLbRemUZE2), prop de Merzouga, al sud-est del Marroc. Aquest espai, malgrat que sovint no té aigua, és un punt d’aturada per a molts ocells que just han creuat el desert del Sàhara. Per aquest motiu s'hi ha estat anellant des de 2008 i, especialment entre els anys 2009 i 2013, quan es van cobrir entre dos i tres mesos de campanya cada primavera.  

La campanya d'enguany començarà a principis de març i acabarà a finals d’abril. Dintre d’aquest període, l’estació comptarà amb un anellador responsable (Marc Illa) i alguns estudiants que realitzaran els seus projectes de recerca, aprofitant la situació geogràfica particular de l’àrea d’estudi. S’anellarà cada dia (excepte si fa molt mal temps), amb una petita parada al migdia quan faci més calor.

Per a tots aquells interessats, la visita i col·laboració a l’estació d’anellament del Yasmina està oberta a tothom. L’anellament es realitzarà al mateix lloc on s’allotjaran els participants, a l’Hotel Yasmina (www.hotelyasminamerzouga.com). El preu que hem pactat per als voluntaris és de 250 MAD (uns 22-23 €) per nit en habitació (amb lavabo i dutxa), o de 200 MAD (uns 18 €) per nit en haima (tenda amb lavabos i dutxes compartits). La diferència de comoditat entre habitació i tenda no és molt gran, la diferència principal està relacionada amb els lavabos. El preu inclou també l’esmorzar i el sopar, però no el dinar.

Els interessats en baixar a la campanya us podeu posar en contacte amb el Marc Illa (marc@illa.cat) i comuniqueu quines dates voldríeu visitar l’estació, quanta gent i com arribareu fins allà. És imprescindible que feu la reserva a través del Marc per garantir els preus esmentats anteriorment.

Per arribar a la zona d’estudi hi ha diverses opcions. A banda del cotxe propi, es poden aconseguir vols força barats fins a Fez o Marrakech. Fez és segurament la millor opció, tot i que les dues ciutats queden encara força lluny de l’estació. Fa falta llavors llogar un cotxe i arribar fins a Yasmina, o agafar un bus fins a Erfoud o Rissani. També hi ha vols interns fins a Errachidia, però és una opció força més cara que la resta.

Podeu trobar més informació sobre aquesta estació d'anellament al bloc: yasminaprimavera.wordpress.com.

Dilluns 12 Febrer 2018
L’ICO ofereix un viatge al Marroc que inclou 9 dies i 8 nits fent ruta per diferents paisatges del país, des de les muntanyes de l'Atles fins a la Vall dels Oasis presaharians, amb dos dies a l'estació d'anellament de Yasmina, on podràs observar la migració dels ocells transaharians en directe. El viatge serà en grup tancat amb minibús propi i estarà guiat per l’Oriol Clarabuch, ornitòleg expert i bon coneixedor dels ocells del Marroc.
 
Anireu a la recerca d'ocells com l'alosa puput, el picot verd del Magrib, la cotxa diademada, el falcó llaner, l'enganyapastors egipci i molts, molts altres ocells adaptats a les condicions extremes de sequedat del mític desert del Sàhara i la serralada de l'Atles.

Descarregueu el document amb la informació completa del viatge aquí.
 
Més informació

Dilluns 12 Febrer 2018
L'últim cap de setmana de gener, els dies 27 i 28, va tenir lloc el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins en el que es demana als participants que en algun moment facin un cens del jardí o jardins que controlen habitualment per tal de tenir una mostra homogènia al llarg del territori.
 
El Zoo de Barcelona va ser escenari d'un cens amb participació dels socis del Zooclub en el qual es va fer un recorregut pels jardins del Zoo amb la finalitat d'observar els ocells silvestres que s'hi poden trobar. Guiats per ornitòlegs experts, els participants (entre els que hi havia força joves amb inclinacions ornitològiques) intentaven identificar els ocells comuns amb unes fitxes especialment dissenyades per facilitar la seva identificació.
 
Es van observar ocells habituals en zones públiques enjardinades però també diferents espècies exòtiques, incloent-hi els lloros més freqüents a la ciutat de Barcelona, la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer, aquesta última especialment abundant al Zoo. Entre aquestes exòtiques la sorpresa la va donar un lloro del Senegal, una espècie que sovinteja al Parc de la Ciutadella però que no se sol veure a les instal·lacions del Zoo.
 
Al recinte dels pingüins, els participants van poder gaudir de l'espectacle de gavines, bernats i martinets competint per veure qui aconsegueix menjar-se més peixos quan els cuidadors tiren el peix als pingüins (no, aquests no s'introdueixen a Ocells dels Jardins). Recomanem que si aneu al Zoo no us perdeu aquest moment perquè tindreu tots aquests ocells oportunistes a distàncies de només un parell de metres o menys.
 
Mallerengues carbonera i blavapit rojosmerlesestornells i cueretes, entre d'altres, van ser les espècies observades pels socis del Zooclub que van acompanyar-nos en l'activitat.
 
A tot Catalunya, el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins d'enguany va proporcionar 739 observacions d'ocells de jardins de tot el territori, un 17% més que el cens de 2017.

Dilluns 12 Febrer 2018
El CREAF posa en marxa una iniciativa de participació ciutadana per recollir imatges dels boscos afectats per processionària, ventades, nevades o sequera. Així, els investigadors podran saber quin és l’estat de salut dels boscos de Catalunya i com pot afectar la fauna i flora que hi habita. A més, gràcies a aquestes dades també podran fer prediccions de quin serà el seu futur amb el canvi climàtic.

Sou al bosc observant aus o fent anellaments i us adoneu que la processionària ha fet bosses als arbres i se n’està menjant les fulles? O que estan afectats per la sequera? Feu-ne una foto, pugeu-la a https://app.alertaforestal.com i valoreu el grau d’afectació—de baix fins a molt alt—.
 
Junts serem els vigilants del bosc!
 
Per a més informació podeu consultar la pàgina del projecte www.alertaforestal.com o posar-vos en contacte amb els seus coordinadors: anabel@creaf.uab.cat.

Dilluns 12 Febrer 2018
Tremp (Pallars Jussà) els dies 9, 10 i 11 de març de 2018

Torna el punt de trobada dels fotògrafs de natura, el lloc on reivindicar el nostre paper en la presa de consciència, on parlar i escoltar per inspirar-nos, on formar-nos i reflexionar. A finals de 2016 vàrem fer el primer PHOTO TERRA, va ser tot un repte, però creiem que entre tots vàrem crear l’espai que els fotògrafs de natura necessitàvem. Ho vàrem fer conjuntament l’Ajuntament de Tremp, AEFONA i Photo Logistics. Ho tornarem a provar aquest mes de març. De nou hi haurà tallers amb algunes de les indicacions que ens vàreu donar llavors, hi haurà accions de formació, xerrades, projeccions i espais per la reflexió.
Més informació: http://www.photo-logistics.com/ca/torna-photo-terra-2018/

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa