Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 26 Juliol 2018
Ja s'ha acabat el període de camp per als mostratges estandarditzats del Nou Atles. Ara ja hem recopilat quasi totes les dades de 2015-2018 i les comencem a preparar per analitzar-les. Els nous mapes de distribució i els anàlisis dels canvis ja estan més a prop!
 
Mentrestant, encara es detecten molts ocells nidificants arreu de Catalunya i és un moment molt bo per detectar joves recentment envolats. A tall d'exemple, les darreres setmanes s'han trobat noves localitats de nidificants escassos com el mussol banyut, el tallarol trencamates, la cotxa cua-roja o la cuereta groga. Cal vigilar de no confondre els joves dispersius que poden haver nascut a d’altres quadrats: molts joves d'espècies aquàtiques, per exemple, apareixen lluny d'on han nascut, però també els de molts passeriformes. Si observem els adults alimentant els joves (excepte en els xatracs i les gavines!) o joves que encara no volen podem assignar el codi C12.
 
Els mesos de juliol i agost són molt bons per confirmar la nidificació de moltes espècies. Aprofita aquesta oportunitat i no deixis d'anotar a ornitho.cat les teves observacions amb codi atles! Fins i tot les observacions d'espècies comunes poden aportar noves espècies a molts quadrats 10x10, així que t'animem a reportar totes les que puguis.
 
Pots consultar les dades que s'estan recopilant des del mòdul Nou Atles a ornitho.cat (cal estar registrat per veure l'enllaç), i mirar quines espècies encara no s'han detectat a qualsevol quadrat 10x10.
 
Moltes gràcies per col·laborar en el Nou Atles!

Dijous 26 Juliol 2018
Un cop s'ha acabat el període de camp del SOCC ja estem recopilant totes les dades. Les dades de 2015-2018 són especialment interessants, ja que a més de ser la base de les tendències de poblacions, també són una peça clau del Nou Atles, tant per als mapes dels models d'abundància relativa, com per a produir les estimes poblacionals de la majoria d'espècies a nivell Català. Aquests anàlisis es faran durant la tardor de 2018, començant ja al setembre.
 
Per això, aquest any és molt important ser puntuals amb l'enviament de dades i caldria tenir-les totes durant el mes d'agost. Si encara tens pendent fer-nos arribar les dades del SOCC, pots enviar-les a socc.ico@gmail.com.
 
Moltes gràcies!

Dijous 26 Juliol 2018
El proper dimarts 31 de juliol s'acaba el període de cens del projecte orenetes. Com ja sabeu, els censos del projecte es divideixen en dos: el primer, que es fa durant tot el mes de maig i el segon que comença el 15 de juny i acaba el 31 de juliol. Aquesta data marca el límit en el que es poden fer els censos, però no el límit per enviar dades, podeu registrar les dades al web fins a l'octubre.
 
A dia d'avui ja s'han introduït 18.153 nius i hi han 244 unitats de mostreig registrades. Si encara no sou participants del projecte us encoratgem a que hi feu un cop d'ull, veureu com és de senzill de participar i l'enriquidor que pot arribar a ser. També us recomanem que reviseu aquest apartat del web si voleu saber més sobre les orenetes i com diferenciar-les.

Dijous 26 Juliol 2018
Al Parc Natural del delta de l’Ebre cada any hi realitzem la campanya d’anellament de tardor més important de Catalunya que cobreix tot el pas migratori des del 4 d’agost fins a l’1 de desembre a l’estació de Canal Vell. Operativa des de l’any 1992 ja s’hi han anellat prop de 145.000 ocells de més de 130 espècies.

En aquesta campanya s’accepten anelladors auxiliars o en formació els quals hauran de pagar 10 euros diaris d'allotjament en cas d'ús de les instal·lacions (cuina i pernoctació). Si no es fa ús de les instal·lacions, l'estada és gratuïta.

Per a més informació i per apuntar-vos, cal que us poseu en contacte amb Raül Aymí a l'adreça: ico@ornitologia.org o al telèfon 93 458 78 93.

Dijous 26 Juliol 2018
Hem obert un nou apartat al web de l’ICO anomenat viatges ornitològics. Aquí trobareu tota la informació sobre els viatges organitzats arreu del món que organitzem juntament amb l’agència de viatges South Europe Nature. Aquests viatges us portaran per diferents indrets del món, sempre amb un guia expert de l’ICO i en ocasions amb guies locals i amb l’experiència i qualitat que aporten South Europe Nature.

Vam engegar els viatges ornitològics al febrer d’aquest any amb el viatge pels oasis pre-saharians del Marroc, que va resultar tot un èxit en cobrir totes les places en poc temps. Ara ja hi ha programat un viatge a Israel al desembre d’aquest any. I esperem programar-ne un parell més de cara a l’any que ve.

Amb aquesta iniciativa pretenem donar un servei més als nostres socis i a totes aquelles persones interessades en l’ornitologia, perquè puguin descobrir nous ocells més enllà de les nostres fronteres.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa